Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (96)

Vikingové (2013) 

Epické. Trochu k zamyšlení jaký trend nastavily jednička, dvojka, trojka a jak série nakonec zakončila svoji pouť (ne úplně pozitivně), přesto je však kvalitativně velmi vysoko. Srovnání s GOT si zaslouží, ačkoliv v některých detailech je trochu jiná. Více náboženská a primárně delší z hlediska časového záběru. Zatímco v GOT se jedná o roky (víceménně stejně jako roky herců hrající hlavní charaktery), zde se jedná o dekády. Tzn. to vše se promítá v ještě širších možnostech scénáristů tvořit ještě větší veletoče. Využité je to tak napůl. Po klíčovém obratu (hlavní hrdina) jdou přes všechno úsilí kvalitativně jednotlivé díly trochu dolů. I tak je ale zcela jisté, že se na Vikings bude dlouho vzpomínat a velmi pravděpodobně si tak, jako v GOT, každý našel tu svoji oblíbenou postavu, na kterou nedal dopustit. Ačkoliv fanouškovská základna tady bude oproti konkurečnímu spektáklu přece jen o něco tenčí. ()

Série 1 (2013) (S01) 

To dobré ze Hry o Trůny se mixuje se směsí dvou odlišných světů, kultur a náboženství. Nemá to tak impozantní vizuál jako GOT, ani tak rafinované postavy (tedy alespoň prozatím), ale je to více upřímné, či snad barbarské a primitivní, chtete-li a v tom je to kouzlo. Zatím až na nějaká menší zaváhání působivý rozjezd. ()

První sněm (2013) (S01E01) 

Syrové, temné, špinavé. Zároveň už v prvním díle některé postavy velmi zajímavě načrtnuté s unikátními charakteristikami. Je to zatím takové méně rozmáchlé GOT, ale je pravda, že začátek je vlastně velmi podobný. Plus za silné ženské postavy které ale neztrácejí nic ze své vnitřní křechkosti a schopnosti tvořit rodinné zázemí. ()

Hněv seveřanů (2013) (S01E02) 

Dobře rozehraný motiv objevování nového světa, který má některé paralely se 1492, jen je méně opulentní a umělecky ambiciózní, než podklady Ridleyho Scotta. ()

Vyvlastnění (2013) (S01E03) 

Trochu zrychlená opakovaná návštěva Anglie a první neslaná nemastná bitka, která je sice velmi krutá, avšak značně neobratně natočená, připomíná místy tak trochu béčkově laděné a podstatně lacinější seriály. Stále však solidní atmosfára a skvělé postavy rovněž nechybí. ()

Soud (2013) (S01E04) 

Pekelně napínavý díl. Výborná bitka na pláži, ještě lepší ta dámská v domě. Následně vše završuje působivá scéna jakéhosi soudního procesu. Manipulace záporáka Byrna s manželkou silně připomíná Lannistery z GOT - inspirace je citelně znát. ()

Přepadení (2013) (S01E05) 

Srdcař, či výborný stratég (?) Rollo, výborná přepadovka domu, s famózním Ragnarem, která málem vyústila v jeden z největších seriálových zvratů vůbec. Začíná to být velká krasojízda. ()

Pohřební obřad (2013) (S01E06) 

Zajímavý dějový posun, který vrcholí dlouho očekávaným osobním soubojem ve stylu GOT. Nemá tu osudovost a velkolepost Kings Landing, tedy ve špinavé ponuré vikingské vesničce je to spíše takový chudý příbuzný v podobě pouliční rvačky, ale je tu navíc zajímavý a konzistentní střet dvou různých náboženství a kultur a je na to kladen patřičný důraz. Takže zatím vše dobré. ()

Královské výkupné (2013) (S01E07) 

Působivě ztělesněná hlavní hrdinka šéfuje ve své domovině ve velkém stylu a chytrosti, zatímco její manžel dobývá Anglii. Pochopitelně je soubojů spousta a chybí jim vysokorozpočtový feeling zřejmě dalších epizod, ale je to poctivá a místy velmi chytrá filmařina. ()

Oběť bohům (2013) (S01E08) 

Trochu moc náboženství. Chybí jakákoliv přítomnost zdravého úsudku, což nekoresponduje s dosavadním emocionálním vývojem postav. Totální průser. ()

Čas změn (2013) (S01E09) 

Průměrná epizoda se dvěma charizmatickymi vedlejšími postavami. Jinak ale vcelku promarněného finále. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Dějově propracovanější, postavami bohatší, rozmáchlejší a velkolepější. A nevadí ani to, že už chybí ten moment překvapení z jedničky. ()

Válka bratrů (2014) (S02E01) 

Emocionální smršť na konci pvní epizody. Velká dilemata a rodinný rozvrat v podání, na který nejsme napříkald v podobně laděném GOT zvyklí. Takže senzace dokonána, dokonce i bez nějakého vehementního máchání mečů. ()

Invaze (2014) (S02E02) 

Velmi odvážný časový skok, kdy divák nestačí valit bulvy co si tvůrci dovolí. Působivé. Neménně působivé jsou bouře na moři, či slušně naraanžovaná bitka na nové objeveném území Anglie s králem, kterého bude určitě do budoucna zábava sledovat. ()

Zrada (2014) (S02E03) 

A je to skutečně tak. Král Wessexu budí pěkné pozdvižení a jeho interakce s Lagnarem bude bezpochyby highlight x dalších dílů. Díkybohu za Lagarthu, jako zatím zřejmě nejlepší postavu z celé ságy. Je zpátky ! ()

Oko za oko (2014) (S02E04) 

Jednoznačný highlight přichází v úplném závěru této epizody a není to žádné akčnění, právě naopak. Fimmel, představitel Ragnara umí bravurně nejen máchat štítem a sekerou, ale umí být silný i v emocionálních polohách. ()

Odpovědi psané krví (2014) (S02E05) 

Velmi akční. Dobrá bitka, která ale značný posun v dějí neposune, takže je spíše jen okázale natočená pro pokochání, zajímavý a více klíčový je však vývoj kolem Priesta. A Lagertha nadále "kraluje" v ženské sekci. ()

Nesmiřitelní (2014) (S02E06) 

Siggy je kopie Cersei Lannister a Priest dobývá sympatie krále Anglie. Pochopitelně vévodí závěrečná pasáž s Borgem. ()

Krvavý orel (2014) (S02E07) 

Stará aliance očividně nerezaví a to vědí v Anglii stejně jako ve Skandinávii. Stará přátelství jsou obnovena a budoucí intriky zahájeny. Na konec to všechno korunuje artově vyhlížející poprava. ()

Ivar Bezkostný (2014) (S02E08) 

Těžka nudařina. Středověká komedie, ve které exceluje jen sympatická princezna nymfomanka. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama