Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer 1
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (830)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ten pravý vikingský zážitek na jaký se čekalo od knižních příhod Vikinga Vikiho a komiksové série Northlanders. Jde hlavně a především o přímočarou oddechovku, která však nedělá ze svého diváka tupce a to i navzdory tomu, že si mnohdy dělá z historické věrnosti dobrý den. Vadí to? Ani v nejmenším. Nejvíce na obtíž je tak všudypřítomná rozháranost; poslední dvě epizody jsou o něčem zcela jiném a zcela jinak než zbytek série a tak je to tu se vším. Nejmarkantnější to je na Travisi Fimmelovi. Čert vem že se australský akcent snaží skrývat tak nešikovně, že si šlape na jazyk. Jeho problém není dokonce ani to, že neumí hrát, jako prostý fakt že se nesnaží hrát. Jeho „hereckou“ odpovědí na vše, od lovu vysoké přes spánek až po sledování krutého vybíjení nejbližších, je šibalský úsměšek, přihmouřené oko; prostě pohled modrá ocel v praxi. A v čem je ta rozháranost? I když ho všichni přehrávají rozdílem několika tříd (včetně fakanů!), tak to moc nevadí, jelikož z něj sálá charisma, díky kterému není problém uvěřit, proč mu všichni baští, že změní zaběhnuté pořádky. Ve výsledku první sezóna plní stejnou úlohu jako její hlavní hrdina Ragnar Lothbrok v hlavní dějové lince; jde především o příslib do budoucna. Druhá řada nabízí v zásadě to samé, akorát sevřeněji a v zásadě se stále dokola opakovaným konceptem "jednu či dvě epizody zvyšujeme skrze intriky tenzi mezi postavami a pak je necháme vyrubat". Což špatně není, problém (i když to je příliš silné slovo, spíše zádrhel) ovšem je, že je to v politicko-vztahové linii standardní (jednou i vyloženě debilní) a tedy průhledné; je vesměs dopředu jasné, kdo koho, jak a proč podrazí/pomiluje/dekapituluje. Každopádně by nebylo na škodu přestat si hrát na něco ambicióznějšího než na co to má. Ono by bohatě stačilo držet se na poli přímočaré (ne hloupé!) historické rubačky. V té poloze to Vikingům sedne stejně nejvíce. Třetí řada se hned na počátku rozdrobí v několik nesouvisejících linií, které pouze variují témata i průběh v seriálu již "probrané" a přešlapují to na místě až to pěkné není. Ovšem celou sérii mohutně z vod nezáživnosti tahají závěrečné epizody s obléháním Paříže. Najednou je to plně soustředěné na jedno místo a i díky (ne však pouze) tomu jsou to rázem staří dobří Vikingové. Doufám, že si z toho tvůrci vezmou ponaučení do příštích řad. | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŘIŠLI! JSOU TADY! PEKLO A VŠICHNI JEHO ĎÁBLOVÉ.....“ /// Tak nějak by si to člověk představoval – za svitu polární záře se muži s těly od krve vracejí z výpravy a vítají je ženy, jenž uhájily svoji počestnost s mečem v ruce. Pokud teda nebyly s nima. A pak, v rámci oslavy, na mužích, kteří netouží po ničem jiným, než dosáhnout Valhally jezdí jako na bejcích… Seriálu postavenýmu na legendami opředený postavě Ragnara Lodbroka jde víc než o nějakou historickou přesnost, o vytěžení maxima ze zajímavýho historickýho námětu. Nejdřív to vypadá na historicky zajímavou pravdu o tý ,,lůze vikingský“ a její dovednosti ničit, pak mám dojem, že by se to mohlo vodehrávat kdekoliv. Že stačí jen navlíct lidi do starejch hadrů, nějaký ty intriky, trochu sexu a krve, rituály…, chlapům dát do ,,vínku“ čest, odvahu a touhu umřít v boji… taková severská Osadu Havranů. Vostatní seriálový kousky Michaela Hirsta jsem neviděl a upřímně toho moc nelituju. Kde je nějakej vzrušující děj? Co mě má bavit? Pozvat kněze do trojky? (ke všemu ani nejsu kněz!) Možná, kdyby to bylo tak vo tři díly vořezaný… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Severský básně jsou na mě příliš složitý. 2.) Vzruším se, když vidím šukat špinavý lidi. 3.) Co vznikne, když potká křesťan muslima už vím. Teď mě zajímá, co se stane, když narazí na pohana! 4.) Thx za titule ,,kvakkv a DENERICK“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete brát tenhle seriál, jako nějakou zajímavou exkurzi do dějepisu, budete nejspíš zklamáni. Pokud ho chcete brát jako nějakou dobyvatelskou ságu, budete spokojeni tak zhruba napůl. V tomhle případě platí pořekadlo, za málo peněz, málo muziky. S nějakým lepším rozpočtem by šel natočit určitě lépe, což se týče hlavně bitev a soubojů. A tak největším kladem zůstává po první sérii mužské osazenstvo. Gabriel dokázal, že má i přes svůj věk charisma na rozdávání a Travise, toho zcela nepochybně ocení ženské osazenstvo. Suma sumárum spíše lehčí zklamání a druhou sérii si já osobně nechám určitě ujít. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vždycky mne udivovalo, že vikingské ságy a jejich tajemný život zůstávají stranou zájmu filmařů, a když se někdo o něco pokusí, moc to nevychází. Tohle ovšem filmaře rehabilituje. Vynalézavě vedené drsné příběhy, realistická středověká špína, herci jsou pravými Vikingy, ponurá hudba navozující napětí i tam, kde v ději zdánlivě není, na výpravě se už vůbec nešetřilo... - zkrátka paráda. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přál jsem si sérii, co by dýchala pravou nekřesťanskou atmosférou severu, obešla se bez telenovel, kde by "vikingové" nebyla žádná parta modelů, kde by se pravidelně opakovalo krveprolití bez nějakých větších emocí. Takže to dopadlo výborně. A co se druhé sezóny týče, spokojenost. A dokud to byla řežba na díl tak úplně perfekt, od půlky slabší, tedy přání do příště: jen ať se tahle show drží akce a násilí. Třetí sezona už mě nudou odradila po několika dílech, tak možná někdy... ()

Galerie (1 854)

Zajímavosti (84)

  • Seriál se natáčel v Irsku, některé scenérie pak v západním Norsku. 70 % z 1. sezony se natáčelo v exteriérech. (Barghest)
  • Seriál má dve verzie - jednu skrátenú, miernejšiu pre americký trh a jednu necenzurovanú, drsnejšiu pre zahraničné televízie. (krasomama)
  • Klášter Lindisfarne, který ve filmu vikingové přepadnou jako první, ve skutečnosti přepadli dánští vikingové. Seriáloví vikingové však očividně žijí u fjordů, které se primárně vyskytují v Norsku a Švédsku, nikoliv Dánsku. Hlavní hrdina Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) je podle legendy Nor. (ppetrnosek)

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama