Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele HonzaBez k tomuto seriálu (3)

Svět pod hlavou (2017) 

V některých aspektech je seriál naprosto výbornej. Skvělé je zejména vykreslení atmosféry doby reálného socialismu. Vynikající je rovněž celá řada hlášek, které v seriálu zazní zejména z úst Ivana Trojana alias příslušníka SNB Martina Plachého. Humor v kontrastu s drsnou dobou, to je ve finále to, co mě na tomto seriálu, asi nejvíce oslovilo. Ale na plný počet hvězdiček to z mé strany není, hlavně kvůli té zápletce ze současnosti a jejímu vyústění v samotném závěru seriálu, které dost postrádalo na uvěřitelnosti (viz můj komentář k závěrečnému dílu). Ale možná to je do jisté míry je i záležitost licence původního britského seriálu. Ten přitom pokud aspoň mohou soudit z některých komentářů (sám jsem ho neviděl) není zdaleka tak silnej, protože neprobíhá v tak drsných historických kulisách. Zdá se tedy, že "kopie" je v tomto případě lepší než "originál". A za to si Česká televize zaslouží přeci jen pochvalu. ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

Celý seriál mě zatím hodně bavil, mj. i pro skvělou vyváženost zábavné a vážné/dramatické složky. Ani ta mysterióznost mi doposud příliš nevadila (ač toto nebývá obvykle můj šálek kávy), resp. v kontextu celého seriálu jsem tuto linku seriálu nepovažoval zatím za tu nejpodstatnější. Dnešní díl byl v tomto směru asi logicky zlomový a já si trošku kladu otázku, zda z hlediska mého vkusu a toho, co jsem na seriálu až doposud obdivoval, je to dobře či špatně. Zatím mám trošku rozporuplné dojmy... Ale uvidíme, jak se to vyvine příště. Každopádně napjatý jsem dost, což jistě svědčí o kvalitě seriálu. ()

1983 (2017) (E10) 

Dokud se děj seriálu odehrává v roce 1983, jde o vynikající podívanou, přičemž na rozdíl od minulého dílu nechybí ani humor. Jakmile se ale Filip Marvan probere z kómatu a my sledujeme jeho snahu změnit důsledky svého činu z úvodu seriálu, vše najednou běží až neuvěřitelně hladce a ne zcela uvěřitelně. Na Marvanovi nejsou vidět žádné následky úrazu, probere se z kómatu a hned hurá do akce... Samozřejmě i zde jsou silné momenty (zvláště tem, kdy se Marvan dozvídá, jak to vlastně bylo s jeho parťákem Plachým). Ale celkově je to vyústění prostě až moc idylické. Včetně závěrečné scény s lékařkou z nemocnice. No škoda, čekal jsem možná na závěr trošku větší pecku....ale i tak určitě povedený seriál. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama