Reklama

Reklama

American Horror Story - Murder House

(série)
Trailer 1
USA, 2011, 8 h 40 min (Minutáž: 39–52 min)

Hrají:

Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Evan Peters, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge, Jamie Brewer, Denis O'Hare (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Rozmanité hrôzostrašné príbehy nás zavedú na doteraz nepoznané, tajomné či zakázané miesta a predstavia nám svojich výnimočných hrdinov. Navštívime strašidelný dom, ústav pre duševne chorých ale aj školu pre čarodejnice a iné desivé miesta.
Nový hororový seriál od Ryana Murphyho a Brada Falchuka, tvorcov fenomenálneho seriálu Glee, získal v roku 2013 prestížnu cenu Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho seriálu (Jessica Langeová) a celkovo získal 14 cien a 53 nominácií. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (903)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dá se na to koukat, ale chtělo by to - více sexu, méně rodinných vztahů a trochu akce. Současná podoba je sice koukatelná, ale k dokonalosti jí prostě něco chybí. Tvůrci se snaží hrát na tajemno, ale to je paradoxně největší slabina celého seriálu. Trochu více lidí z kostí a masa, trochu méně fantazírování. Aby z toho nakonec nebyl druhý Lost. Ten předvedl tolik kombinování a fantazírování, až z toho vzešla úplná blbost. Prozatím 63% (pilot je neskutečná sračka) ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Partnerské problémy, nevěra, důvěra, nové začátky a přitom tenhle příběh určitě není vztahovka. Zlo pod schody, duch za rohem a spousta kostlivců, které jednomu strašidelnému domu chtějí vypadnout ze skříní - a stejně bych seriálu čistě hororovou značku nepřiklepl. Ryan Murphy a Brad Falchuk ze sebe zkrátka oprášili optimismus a nadšení, které je třetím rokem provázelo v Glee a rozhodli se sepsat všechny negativní myšlenky, které se jim v hlavě nastřádaly od skončení Nip/Tuck. A když jim přišla asistovat fenomenální Jessica Lange nebo uhrančivý Evan Peters, trefili do černočerného. Jakkoli je AHS od prvních vteřin znepokojivý a všemi sbíhajícími se linkami plíživě nepříjemný, odtrhával jsem zrak jen těžko. Kdyby se rodinné promluvy občas nezadrhávaly v tempu, mohla být z tamního snažení událost ještě uhrančivější. Přesto se jednalo o první obsidián z černého pokladu. ()

Reklama

LoLaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada AHS byla takovým poutavým úvodem.. Hltala jsem ji a zhlédnutí všech 13 dílů mi trvalo jen pár dní. Nechybí v ní napětí a nečekané zvraty. Herecké obsazení se povedlo na výbornou, za zmínku stojí hlavně Jessica Lange a moje oblíbená dvojice Evan Peters + Taissa Farmiga. Sice název svádí k tomu, že se bude jednat o horor, po které nebudete moci usnout, ale se strašidelností se to zbytečně nepřehání a působí spíše psychologicky (chápu ale, že název American Psychological Thriller Story by nezněl tak dobře :D...). ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 1. série (Murder House) - Mulchuk (ha!) úspěšně rozčeřili stojaté vody hororového žánru hned prvním dílem první série, a udělali to prostřednictvím (jak jinak) nefunkční rodiny. Murphy miluje komplikované postavy, rodinné krize a dramata, temná tajemství, a žánr hororu se pro jejich prozkoumání jeví překvapivě logicky. Nešťastný ústřední pár (výtečná Connie Britton a spolehlivý Dylan McDermott), jejich depresivní dcerka Violet (sympatická Taissa Farmiga), psychopatický Tate (neokoukaný Evan Peters), mrazivá a děsivá Constance (vpravdě (ne)uvěřitelná Jessica Lange), tajemný původní obyvatel domu Larry (Denis O'Hare!), perverzní/dobrosrdečná hospodyně Moira (úžasná Frances Conroy) a další hromada ujetých postav vytváří dohromady skutečně chutný mix černého humoru, tíživého napětí a sem tam i chvíle nefalšovaného strachu. 5* ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Murder House: Americké je to určitě, hororové už však ne, nenechejte se zmást, ono je to totiž ve výsledku jen další rodinné černohumorné drama, co se jich po emerických televizních stanicích válí hafo moc. Je to prvoplánové, na efekt hrající, (sem tam nechtěně) hloupé, jenže taky, díky tomu, že se to očividně (asi záměrně, páč sami tvůrci vědí, že to není žádnej zázrak) nebere vážně, vskutku zábavné, po celou dobu jsem nechápal, čím AHS drží mojí pozornost, ale je to jednoduše tak, po prvním dílu chce člověk další a další. Herecky vděčně obsazené, kromě omladiny Farmiga-Peters mě (jak jinak) nejvíc bavila Jessica Lange, to je prostě opravdové herectví, zážitek sledovat. Škoda, že seriál šetří na úkor těch "rozvod, děti, vztahy, sex" keců okolo opravdu hororovými scénami, protože ty jsou většinou vážně vypečené. Palec nahoru za úvodní titulky, jenž jsou asi tím nejděsivějším z celého seriálu. Asylum: Ještě o třídu lepší než předchozí House, děj zajímavější, bavily mě ty různé časové linie, celkově děsivější, vymakanější a kde jinde uvidíte na kupě mutanty, satana, emzáky, sériového vraha, "Dr. Mengeleho" a já nevím co ještě. A stejně jako minule, Jessica Lange nechává ve svém stínu všechny herce dohromady, úžasný výkon, zahrát tolik charakterů v jednom člověku, smekám. ()

Galerie (196)

Zajímavosti (52)

  • Herci Jessica Lange, Zachary Quinto a Evan Peters se objevili v 1. i 2. sérii seriálu, přestože druhá sezona není přímým pokračováním a liší se v místě i příběhu. (Vojt@P)
  • Postava Pepper, kterou hraje Naomi Grossman, je první postavou v seriálu, která se objevila ve dvou sériích. Přesněji ve druhé (Asylum) a čtvrté (Freak Show) sérii seriálu. (virus10)
  • V prvním díle druhé série nalezneme odkaz na film Mlčení jehňátek (1991), a to sice ve scéně, kdy jde Lana Winters (Sarah Paulson) se setrou Mary Eunice (Lily Rabe) chodbou okolo cel a jeden z pacientů ji vhodí do obličeje kus exkrementu. Jedná se o parafrázi na scénu, kdy jde Clarice Starling (Jodie Foster) poprvé navštívit do vězení Hannibala Lectera (Anthony Hopkins) a jeden ze spoluvězňů ji pošpiní spermatem. Epizoda ale odkazuje i na další jiné horory. Například dívka Pepper (Naomi Grossman), která měla zabít dítě své dcery a ještě jej zohavit uřezáním uší, je odkazem na film Zrůdy (1932). (Reiniš)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

26.05.2013

Většina z vás zřejmě o nějakém Quicksilverovi nikdy neslyšela. Komiksoví fanoušci jsou ale doma. Quicksilver alias Pietro Maximoff je Magnetův syn a Magneta určitě znáte. Jak už jméno naznačuje, je… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (více)

Reklama

Reklama