Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající německý seriál-noir, v němž jsou naprosto všichni infikováni dekadentní dobou a místem, vzešlým jednak z velké hospodářské krize, druhak z ideového i ideologického kvasu období mezi dvěma světovými válkami. Motivace většiny postav je velmi nečitelná a jejich charaktery a dějové linie jsou opravdu rafinovaně vymyšlené a napsané (literární předlohou byl vynikající román Volkera Kutschera Mokrá ryba). Stejně jako postižení kvasu a klokotu tak specifického velkoměsta, jakým byl (a je) Berlín přelomu 20. a 30. let, Berlín coby megapole i centrum Výmarské republiky, zmítané inflací, korupcí, nezaměstnaností, sociálními problémy a nepokoji...a na to napojeným ideologickým bujením. (Berlín roku 1929 už mimochodem jednou nanejvýše umělecky zpodobněn byl a tvůrci na to evidentně skrytě navazují - myslím tím patrně nejvýznamnější román německé literární moderny Berlin, Alexanderplatz z pera Alfreda Döblina, stejně jako několik jeho filmových adaptací v čele s legendárním seriálem Rainera Wernera Fassbindera). Babylon Berlin je ovšem postmoderně dál, synkreticky spojuje mnoho neslučitelných vlivů a motivů, je to dílo neuvěřitelně znepokojující, pod jehož povrchem se skrývá vše špatné, co zplodilo 20. století v Evropě, komunismus i nacismus, německý (a v pozadí i francouzský a ruský) militarismus, imperialismus, demokracii pokroucenou korupcí a pošlapáváním lidských práv... Brilantně natočený, neuvěřitelně precizní dobová výprava, strhující děj...a všudypřítomná dekadence... Tohle je neoddiskutovatelná seriálová událost sezony! Série 1: 100%, Série 2: 95%, Série 3: 90%, Série 4: 90% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Veliká kvalita! Možná, že poslední dva díly budou někomu připadat nevěrohodné a přitažené za vlasy. Mám na mysli tu zázračnou záchranu z auta pod vodou a ten "bondovský" souboj o vlak, jedoucí do Sovětského svazu. U mě to však bylo jen napínavé a dobrodružné vyvrcholení skvělého seriálu. Lottě jsem hodně fandil už proto, že mi jak vzhledem tak charakterem připomínala Fionu Gallagher z Shameless. Postavy postupem času procházejí zajímavým vývojem a ten, který se na začátku zdál být sympatický a kladný hrdina se mění v naprostou svini a naopak. Tento politicko - kriminální seriál bych někdy po pár letech s chutí zopakoval. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho šest, nebo osm dílů, byla by to možná seriálová událost roku. Takhle mi zůstala na jazyku lehká pachuť, mnohdy zbytečně natahového děje, který jen rozmělňuje divákovu pozornost. Ale samozřejmě, já to vydržel a nakonec vůbec nelituji. Na Němce solidní věc s kvalitní výpravou a ústředním, ještě lepším songem, který jsem si bezmezně zamiloval. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

S1+2: Podmanivý seriál z dekadentního Berlína dvacátých let. Komouši, fašouni, zlato, drogy, sex a charleston ... Seriál je mnohovrstevný, což je paradoxně trochu jeho slabinou. Vzájemný propletenec osudů je občas až otravný a divák zatouží po troše té přímočarosti. Zajímavé je, že kniha naproti tomu takhle přímočará je - málokdy se stane, že film je složitější než předloha. Zarážející je proměna charakterů hlavních postav, které jsou naproti knize diametrálně odlišné. Když si ale zvyknete na to, že film z Mokré ryby bere jen nejzákladnější body a kolem nich rozvíjí jiný příběh, nebo jestliže jste knihu nečetli, budete doslova omámeni atmosférou dekadence a uvolněné morálky. Pohltilo mě to až tak, že jsem vyplázl nemalý peníz za výborný soundtrack na 3 LP ... doporučuji! S3: Nepolevuje se, propojení s předchozím případem, nové prostředí filmových studií, okultisté a houstnoucí politická situace. Opět skvělé scény - okultistická párty, Lota v bordelu, burza. Těším se na další případ. S4: Politická situace přitvrzuje, SA se prohání Berlínem a předznamenávají příchod ještě horších časů, komunisté kují pikle a mafie si jde po krku. Co se absolutně vytratilo, je detektivní rozměr seriálu, který téměř úplně ustoupil do pozadí a Babylon Berlin se stává spíš propletenou a ne úplně jednoduchou historickou freskou. Sice to nijak zvášt nevadí, ale na jednu stranu mi to přijde škoda, protože se ze seriálu trochu vytratilo napětí a tajemství. Standard pěti hvězd si ale stále drží. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Čumáčku, nechceš zahřát?“ - „Je to policajt!“ - „No a? Těm je taky zima, ne?“ Pravda, i když pro poznamenané navrátilce z I. světové války nemusí být zima největším problémem…Důvod, proč seriál oslovuje širší publikum (tedy i ty, které doba, ve které se odehrává, až tolik nezajímá), je ten, že jde pořád o kvalitní krimi s působivou atmosférou a skvěle napsanými postavami (+ výborným dávkováním informací), z nichž každá má nějaké tajemství. A pak je tu samozřejmě ten historický podtext (kvůli němu jsem ostatně seriál začal sledovat), který má velký (a zatím jen pozvolna využívaný) potenciál do dalších řad/epizod (vždyť třeba i na „hnědokošiláče“ dojde docela pozdě). A dle očekávání se projevuje i velkorysý rozpočet, díky výpravě, exteriérům, interiérům, kostýmům, rekvizitám apod. na vás doba dýchá z každého záběru. Po 3 sériích, kdy mi ani trochu úsměvné „psychologicko-okultní“ praktiky nevadily, a jako jediný nedostatek tak doposud vidím „hollywoodštější“ finále 2. řady (podvodní pasáž, hrátky s vlakem), zůstávám na slabších 5*. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Roli Emila Engelse ztvárnil populární německý zpěvák Max Raabe, jenž je spolu s hudební producentkou a zpěvačkou Annette Humpe i skutečným autorem seriálového hitu „Ein Tag wie Gold“. (pavelvojta)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama