Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele BosMutus k tomuto seriálu (2)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Klasika, která je tak sugestivní a podbízivá svou ideologickou přímočarostí, až člověka někdy zamrazí. Honza Zeman, věren svému a otcově přesvděčení si to šine dějinami po rovné cestě. Hezky vlevo, podle jedné správné linie a bez podrazů, hrbení či bezcharakterního oportunismu. Poctivý hrdina z lidu, který nikdy nesleví ze svých ideálů a svou práci vykonává skutečně dobře. Umíněnost Martina Kabáta, charakterní ryzost Mirka Dušína a štěstí Jamese Bonda – toť John Zeeman [čti „zímen“] aka Hans Seemann [„zéman“]. ()

Poselství z neznámé země (1978) (S03E08) 

Dvoudíl z latinské Ameriky na mne zprvu působil legračně… vnímal jsem ho jako chabý pokus normalizačních tvůrců o českého Jamese Bonda. Pokud však člověk pozorně sleduje oba díly a všímá si detailů, vše do sebe hezky zapadá a dává smysl. Příběh je pro mě daleko více bližší skutečnosti a nemá za cíl poutat pozornost různými sexistickými fórky, násilím, spoře oděnými ženštinami a zcela se obejde bez tajných podzemních základen, tělesně deformovaných zlosynů či jejich nohsledů, bazénů se žraloky, raket s jadernými hlavicemi, přehnaně akčními scénami, velkolepými výbuchy apod. Děj filmu vyvolává dojem, že tak nějak to mohlo ve skutečnosti chodit… vyjednávání, sledování, sbírání informací… žádné velké složitosti a hektolitry krve. Líbí se mi, že více prostoru zde dostala postava Žitného a jde vidět, že pan Němec po herecké stránce a šarmu vůbec nezaostává za pány Lukavským nebo Adamírou. U Jirky Hradce už je to těžší… někdy působí docela rozpačitě a nechtěně komicky. Scéna, kdy se objeví v trenýrkách a tílku na palubě lodi za zvuk harmoniky je skutečně zábavná, také klišé s bombou v pomeranči či Hradcovy přestřelky působí spíše parodicky. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama