Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Zeman, Honza Zeman, aneb Československá Bondovka na pokračování, ze které se u mě (celkem překvapivě) vyvinula závislost na dalších a dalších epizodách... zhruba ve třetině můžu konstatovat, že když si člověk sundá rudé brýle, uvidí krom propagandy především galakoncert herectví se slušnou dávkou napětí (a občas i milého humoru) v každém příběhu. Myslete si o mně, co chcete, ale když k tomuhle seriálu člověk přistupuje s rezervou, určitě dostane víc než jen srpem a kladivem vytepanou propagandu. To je vše, čest. 70% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, dobrý. Je jasné, že je seriál zrudlý až hanba, nicméně pro diváka 21. století již nemůže být přece jen tak jednostranný, i když k tomu nabádá. Např. díl Štvanice. Celorepubliková nenávist proti "vrahům" z 50tých let a rehabilitační proces naruby. Jasně, že z toho Honza vyjde jako vítěz, ale jestli je divák alespoň mírně inteligentní, musí rozlišit mezi skutečnosti a zkreslenou propagandou, což tady není zas tak těžký. Rád vyzdvihnu skvělé herectví i perfektní režijní práci pana Sequense. A řekněme si to na rovinu, Liška a jeho Mimikry tak nějak strčily do kapsy celý underground 70.let a usměvavý Brůna, houpající svou krvavou sekeru s vlasy (super detail) zleva doprava, může konkurovat světovým bububu filmům. Nicméně obraz nespravedlivě obviňovaného a nenáviděného pomocníka VB, který je jinak pochopitelně morálně zdatný a spravedlivý a kterého vlastně akce z východu v srpnu ´68 zachránila před veřejným lynčováním, tento skvělý hororový díl Studna krutě ničí a nazývat Pražské jaro 68 loňskými zmatky, je již nestoudný cynismus. Nezapomínejme ovšem, v čem žijeme nyní. Dnešní propaganda je trochu o něčem jiném, jedná se o bezduchý narcismus a heroismus i reklama na stoprocentního muže či ženu, prostě historicky vyzkoušená tvorba vyumělkované modly. A jestli tedy někde hledat toho pravého, nefalšovaného hrdinu, který ví, co je nás správné a který jako jediný může zachránit svět, tak je to právě tam daleko za mořem, kde ti imperialisté střádají své plány, které se jim skrze filmovou propagandu docela daří naplňovat. Má to divák ale smůlu, že se v žádném politickém zřízení nedočká svobodomyslného, televizního projevu. Hrdinů máme dnes bezpočet, můžeme vybírat v podstatě donekonečna, ovšem pod obalem se stále skrývá stejná pokrytecká faleš. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Politicky je to samozřejmě naprosto zhovadilé a všepřekrucující, zakřivené a pokřivené "zrcadlo doby", z něhož se snadno udělá špatně. Ale po filmařské stránce nemá seriál nejmenší chybu. Zkrátka Sequensova režie ve spojení s Liškovou hudbou a (říkejte si, co chcete, a přečtěte si Oskarův výstižný a pravdivý komentář) dobrými herci, toť kombinace, která udělá zážitek i z takovéhle agitky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Honza Zeman, nesmrtelný a asi nejrozporuplnější český (československý) kriminalista. Myslím, že jsem zhlédl všech jeho 30 případů, některé dosahují velmi vysoké úrovně, jiné jsou průměrné či podprůměrné. Pročítám si ostatní komentáře zdejších uživatelů a aniž bych chtěl někomu brát jeho názor, musím se pousmívat nad tím, jak převážná většina tento seriál odsuzuje. Mnozí z nich totiž podle mého totalitu zažili jen velmi krátce a tudíž nemají osobní zkušenosti s minulým režimem. Nevadí. Nepopírám, že díly jsou napsány tak, aby vyhovovaly tehdejší vládě a jejich ideologii, přičemž mohlo docházet k přetváření skutečnosti. Pokud se dokážeme od těchto faktů oprostit, můžeme sledovat kriminální seriál, který nám ukazuje průřez dob minulých. Začíná se v roce 1945 a končí 1973. Já osobně Zemana sledoval se zájmem a politiku, která je cítit v minutách každého dílu, jsem bral jako obraz tehdejší doby se vším všudy, tedy i s případným předěláváním skutečných událostí. Ať je to jak chce, major Honza Zeman je legendou a snad každý by měl vidět minimálně díl Studna. Toto je ovšem ten nejprofláknutější, za zmínku stojí také Tatranské pastorále, Mimikry nebo dvě epizody z Jižní Ameriky s Jirkou Hradcem. Seriál je nabitý tehdejšími hereckými esy, které dnes tvrdí, že jim 30 případů nic "neříkalo", já jim nevěřím a zvlášť ne Vladimíru Brabcovi, který kdyby tuto roli nedostal, tak není zdaleka tak známý, jako je...Toť tak vše, (btw) dlouho jsem se k napsání tohoto komentáře neměl a opět podotýkám, nejsem komunista, ale nemám rád, když se z principu zavrhuje vše, co bylo do revoluce (ano, jsou i výjimky). ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Ladislav Mrkvička, věrný své povaze bouřliváka, při jednom z přeletů letadlem na exteriéry, pod vlivem alkoholu začal poradcům z řad státní bezpečnosti spílat do fašistů. Druhý den nevěděl nic, protože měl okno. Režisér Sequens, který měl velký politický vliv, mu řekl: „Běž je odprosit a nejraději v kleče, protože tohle vypadá fakt zle.“ A tak se také stalo. Kolega Ráž se snažil jeho průšvih zlehčit v očích příslušníku STB tím, že řekl: „Mrkvička má takovou diagnózu a defacto za to nemůže.“ Mrkvička si o pár let později myslel, že tenhle incident může za to, že ze seriálu zmizel. (sator)
  • V epizodě Pán ze Salcburku (1978) je v čase cca 58:37 vidět stojící modrý Barkas s SPZ AE-38-90. Stejnou SPZ však má poté i vůz Škoda 100 Jana Zemana (Vladimír Brabec) v epizodě Štvanice (1978), a to ve scéně příjezdu do Plánice v čase cca 31:21. (budivoj)
  • Major Zeman (Vladimír Brabec) strávil tri roky v koncentračnom tábore a bol odsúdený na 20 rokov za sabotáž vtedajšieho ríšskeho hospodárstva. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama