Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele ClintEastwood k tomuto seriálu (5)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Kdo vám prodává narkotika?! Stejně, jako u MALÉHO PITAVALA se seriál inspiruje případy podle skutečných událostí. Tím tady ale veškerá spojitost končí. Jednotlivé zápletky jsou totiž překroucené na poptávku tehdejšího totalitního režimu (na což upozorňuje i vydavatel DVD) a mají budit dojem perfektně fungujícího socialistického zřízení (což je samo o sobě unikátním nesmyslem). Taková Štvanice, Vrah se skrývá v poli či Klauni - jsou opravdu nechutné díly. Ale zároveň jsou to atmosférické a vynikající, až hororové kriminálky. Nejlepší epizody seriálu jsou za mě Vyznavači ohně, Strach, Bestie, Kvadratura ženy, Tatranské pastorále, Studna či Mimikry. Něco je na odpad, něco je na pět hvězd. Politiku neřeším (nemám rád komunisty) a dávám vysoké hodnocení, převážně z nostalgie (ne po kumunismu, ale kvůli panu Brabcovi, jehož jsem měl tu čest znát), dále díky fenomenálním hercům ve vedlejších rolích (Vinklář, Kopecký, Menšík, Filipovský, Brzobohatý, Tříska, Abrhám, Prachař a desítky dalších), pro originální hudbu Zdeňka Lišky a též za až filmové zpracování jednotlivých epizod. Relikvie své doby, jenž má svá pro i proti. Tabák dáš?!  ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Ka-li-na! Ale rychle prosím, jde o vraždu! Úplně první díl legendárního seriálu, který nám vlastně otevírá budoucí režisér Filip Renč - je to on, kdo v úvodní scéně seskočí z tanku a počítá vagóny jedoucího vlaku. V jednom z nich sedí i Honza Zeman, jenž se s přeživšími kamarády vrací z koncentračního tábora. Je těsně po válce. Doma se Honza přivítá s pejskem, s mámou (silná scéna) a pak zjistí, že mu někdo zabil tátu. Jelikož je pátračka neschopná, ujme se případu smrti u jezera sám a vyřeší ho (na český seriál velice zajímavé vyšetřování a logické postupy hlavního hrdiny). Nakonec dostane nabídku nastoupit do nově vznikajícího Sboru Národní Bezpečnosti. A tím to všechno začíná... Za pozornost stojí herecký výkon Josefa Somra, scéna s vyvoláváním fotografie či závěrečná konfrontace z očí do očí. ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Drsná, děsivá a hlavně pořádně atmosferická epizoda o odsunu sudetských Němců z poválečného Československa. Chovanci ústavu duševně chorých totiž nejsou těmi, kým se zdají být. Jsou to bývalí příslušníci jednotek SS, kteří se odjezdem mají vyhnout spravedlnosti. Pecka! P.S. Luděk Munzar je jako plamenný nacista naprosto vynikající a perličkou je, že v jednom z následujících dílů bude hrát faráře. ()

Strach (1975) (S01E08) 

Každej má strach... V době, kdy byl ještě Igor Hnízdo členem vraždícího odboje, Vízner byl teplejší, než komín a Doubravka makala jako asistentka v laboratoři, vyšetřoval Jan Zeman případ, který se navždy zapsal do dějin národa českého, jelikož zjednodušeně popisuje příběh vrahů Mašínů. Ve filmu zaujme především doslova fantastický (!!) herecký výkon pana Josefa Vinkláře. P.S. Slovo STRACH zazní ve filmu přesně 17x. Jeden z nejlepších dílů 30PMZ. ()

Studna (1978) (S03E06) 

Dost možná nejlepší, ale rozhodně nejkultovnější případ ze seriálu 30PMZ. Nikdy nezapomenu na onu mrazivou atmosféru při prvním sledování této epizody, když chodí policajti po mrtvé zahradě Brůnových a Zeman se ptá, kdo podřezal stromy... P.S. Brůna nebyl nikdy neklidný, což je nějaký národní blud, rozšířený i zde. Byl divně TICHÝ. P.P.S. Pana Brabce jsem znal osobně, protože měl u nás na vsi přes 40 let chalupu. Skvělý chlapík. Jo a nikdy nebyl ve straně. Tak čest! ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama