Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 041)

Shit 

všechny recenze uživatele

Dějem určitě jeden z nejlepších mafiánských filmů, ale přesto to podle mě na nejlepší mafiánský filmy nemá a to hlavně proto, že je to všechno hrozně pomalý a klidný a někdy až trochu nudící, ale z toho naštěstí dokážou vyvézt dokonalý herecký výkony. Je trochu s podivem, že Martin Scorsese neobsadil Roberta de Nira do úplně nejhlavnější role, protože tahle dvojice má za sebou už spoustu skvělých snímků, ale i tak je tady De Nito skvělej a to i když ze začátku neni moc výraznej a až spíš ke konci se začne ve filmu víc prosazovat, Dalším esem tohohle filmu je přítomnost Joe Pesciho, ten snad nemůže chybět v žádným pořádným mafiánským filmu, jen je škoda, že hraj neustále to stejný, ale v jeho podání je to úžasný a i když už je to poněkolikátý dost okoukaný, tak to nikdy neomrzí, ale nejlepší herecký výkon tohohle film podle mě předvádí Ray Liotta, jeho výkon by se dal nazvat životním, protože nic takovýho už nikdy nezopakoval a v porovnání s jeho ostatními filmy tohle vypadá spíš jako úlet, než že by byl tak kvalitní herec, ale tady mu to prostě všechno skvěle sedlo a hlavně díky němu a spojení Scorsese, De Niro a Pesci musim dát 5*, protože je to opravdu skvělý spojení, ale celkově se mi film až zas tolik nelíbil ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že najväčší pôžitok z fimu mám vtedy, keď z neho srší režisérska radosť a potešenie, vychutnávanie si každej jednej scény, ktorú režisér mohol dopodrobna "rozporcovať". Už dlhšie som nevzhliadla film, ktorého spracovanie by ma dokázalo presvedčiť o tom, že sa mu režisér úplne oddal a dokázal tak vytvoriť dielo, ktoré predčilo všetky moje očakávania, nahromadené predstavy o vážnom mafiánskom svete zmietaného krutosťou a zároveň aj s postavami ako ľudskými bytosťami, charakteristické napríklad pre NEĽÚTOSTNÝ SÚBOJ (1995). Samozrejme, že sa MAFIÁNI držia vopred napísaného pravidla (každú jednu vetu okoreniť slovíčkom "fuck" na zvýraznenie vážnosti :), ale to ľahostajné zabíjanie ma v tomto prípade skôr pobavilo a nie rozľútostilo, čo si myslím, že bol Scorseseho zámer. Nemala som pocit tej dejovej skrúšenosti, ale nahrádzal ho cynizmus, ktorý sa dal priam čítať medzi riadkami a čierny humor, vynikajúco zasadený do prostredia, kde mu dodal neuveriteľný šmrnc. Tie dve hodiny mi ubehli ako po masle. To, čo podal Scorsese, sa nevidí v každom druhom filme, k tomu ako bonus neprekonateľné herecké trio Liotta/De Niro/Pesci, pekelne žhavá Lorraine Bracco a vzrušujúca jazda svetom zločinu tak, aby z nej mal aj najväčší odporca mafiánskeho despotizmu radosť. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší mafiánský film devadesátých let. Mafiáni mají všechny ingredience dokonalého filmu. Vynikající scénář, hudební doprovod, který je známý jako film sám a herecký výkon nezapomenutelných osob - obzvláště De Nira a Pesciho. Co se týče Liotty, jedná se o jeho životní roli. Scorsese udělal mafinský svět s takovou láskou, s jakou udělal Francis Ford Coppola svět Kmotra. Zatímco jeden si může pamatovat všechny dialogy Kmotra, druhý zase odvykládá jakoukoli pasáž z Mafiánů. Mezi takové lidi se řadím i já. Dokonalý film. Nejlepší film Martina Scorseseho. Go home and get your fucking shine box. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Protože jsem viděl Casino první, tak výtky na opakování jsou trochu nefér. I proto si Mafiáni udrží pět hvězd, i když s odřenýma ušima. Tahle gangsterka mě ale zase dostala. Nevím, jak to ten Scorsese dělá. Baví mě vypravěči, baví mě skvělí herci a baví mě to skoro tři hodiny v kuse. 4 a 1/2 hvězdy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scorseseho rozmanitá tvorba pokračovala také v devadesátých letech. A znovu u toho byl Robert De Niro. Gangsterský žánr posunul mísením humoru, mužských rituálů a každodenního strachu zase k trochu dle mého „snesitelnější“ poloze. Legendární Martin Scorsese tak znovu ukázal, že patří k nejpreciznějším filmařům posledních třiceti let a opětovně prokazuje svůj jedinečný cit pro filmové vyjadřování. Svět organizovaného zločinu je v jeho podání až nezdravě přitažlivý, znovu upozorňuje na násilí a moc peněz, sedl mi protentokrát podstatně víc než třeba rozmáchlý gangsterský epos Tenkrát v Americe Sergia Leoneho, i když (a už vidím ty šklebící se grimasy) ani jiné Scorseseho gangsterské výlety mi moc radosti neudělaly (nejlépe mi tak z toho vychází třetí v řadě – Brian De Palma). Mozaika o tom, jak se newyorský gangsteřík vypracuje na mocného muže mafie, nicméně skutečně dýchá. Ďábelský Joe Pesci!! ()

Galerie (134)

Zajímavosti (153)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama