Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

I Jane Austen, kdyby to viděla, by byla spokojená... Všechno je tak, jak má být, podle filmu se dá udělat rozsáhlý zápis do čtenářského deníku, jestli tedy ještě taková věc existuje :-D. Verze z roku 2005 není špatná, ale tato, protože má daleko více prostoru, je dokonalá. Co se mi oproti novější verzi líbí víc, je scéna, kdy společnost na Pemberley probírá novinky a Elizabeth zachrání Georgianu, když se zmíní jméno George Wickhama. A taky nesmím zapomenout na naprosto dokonalého pana Collinse, ten je přímo božský :-). ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jennifer Ehle je neskutečně krásná Elizabeth. Přesně odpovídá mé představě. Není to nějaká hollywoodská diva, ale skutečná dívka z masa a kostí. A Colin mě jako Darcy naprosto okouzlil a jeho přítomnost mám ve filmech čím dál raději. P&P jako by opravdu vzniklo v té době, spíš jako by jen kamery zachytily jedno období ze života Bennetů. Viděla jsem seriál na šest částí a naprosto jsem si ho zamilovala a nemohla se dočkat dalšího dílu. Susannah Harker možná pro mě zůstává o malý kousek až druhou Jane (po Rosamund Pike), ale paní Bennetová svou filmovou nástupkyni neskutečně válcuje. Krásný seriál, který je naprosto přeným zpracováním a mě neskutečně nadchnul. EDIT: Po pěti letech mé nadšení, obávám se, trochu ustoupilo. Šest částí je přeci jen dost a mírné proškrtání by seriálu neuškodilo, ačkoli i tak to poměrně hezky utíká. Názor na Jennifer Ehle mám stejný, jen Colin Firth nikdy nebyl můj typ a stále jím není. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace. Narozdíl od filmu měli dostatek času na rozvinutí charakterů, vztahů mezi jednotlivými postavami i nálad a výsledný dojem je prostě okouzlující. A hlavní herecká dvojice - to se prostě s filmem nedá srovnávat, Collina Firtha v této roli prostě nikdo nenahradí, i když jeho skok do žabincem zarostlého malého rybníčku bych s chutí vystřihla:)) škoda jen nemožné Jane a herecky zabité panovačné Lady de Bourgh, tady se opravdu nepovedla... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání s knihou a hollywoodským filmem. V tomto srovnání film jednoznačně propadá a vyznívá jako romantický patoz a kýč ve snu se potácejících figurín. Seriál je mnohem věrnější literární předloze, která je podotýkám naprosto nedostižná, v ději i v dialozích a co víc, navozuje obdobnou atmosféru. Onu střízlivost a uměřenost doby, emoce, které se v celé své síle sotva znatelně skrývají za, dnes bysme řekli škrobeným, jednáním postav. A přece se v těch viktoriánskách kudrlinkách nachází nádherná a překvapivě přímá mluva, jež se city nebojí projevit velmi čistým způsobem a v mezích okouzlující zdvořilosti. Ano, tehdejší doba byla upnutá, svázaná společenskými konvencemi, které byly nepřekročitelné (předmanželské styky) a dnes nepřijatelné (ženy nemohly dědit), ovšem naše doba zas působí velmi vulgárně a uvolněná je tak, že se v ní jakékoliv hodnoty zdají ztrácet. Ano, seriál a dílo jsou také o společenských poměrech, ale především o velké lásce a v tom jest jejich nadčasovost. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si přál vidět televizní seriál "Pýcha a předsudek", kde prý nejenom podle Bridget Jones je úžasný Colin Firth. Také věhlas, který Firthův výkon provází byl i důvodem jej obsadit na roli Darcyho právě v komediích s Reneé Zellweger. Díky společnosti HCE, která film přináší v pošetkách do prodeje se mi přání splnilo a musím konstatovat, že Colin Firth jako pan Darcy je skvělý a zpracování je velice věrné knižní předloze... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (23)

  • Crispin Bonham-Carter (pan Bingley) se původně ucházel o roli George Wickhama. (Morien)
  • Susannah Harker (Jane Bennetová) byla během natáčení těhotná. Pod empírovými šaty šly ale maminkovské křivky dobře zamaskovat. (Morien)
  • Julia Sawalha je ve skutečnosti o rok starší než Jennifer Ehle, přesto hraje její o pět let mladší sestru. (Morien)

Reklama

Reklama