Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

EdaS 

všechny recenze uživatele

O tom, že nejlepší pan Darcy všech dob je Colin Firth, není pochyb. To vám dosvědčí i Bridget Jonesová. Kdybych ale měl volit mezi Keirou Knightley a Jennifer Ehle o to, kdo je lepší Elizabeth, bylo by to nejspíš dlouho nerozhodně a nakonec by na body vyhrála Jennifer (protože je prostě ženštější. :)) Ale vážně - tahle série naprosto úžasně oživuje svět Jane Austinové a jejích silných hrdinek a určitě se k ní s radostí budu vracet. Po všech stránkách skvělá práce. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Môj najobľúbenejší a najpríjemnejší filmový zážitok! Milujem tento príbeh a obdivujem Austenovú pre jej fantáziu, jemnú iróniu a majstrovstvo slova, a tiež tvorcov seriálu za obdivuhodnú a takmer vernú adaptáciu románu. Ehle a Firth boli neprekonateľní a veľmi im to svedčilo. Táto mimoriadne vydarená miniséria BBC je typicky austenovská: anglická, vidiecka, svieža, poučná, ironická, rodinná, výstižná, jemná, vášnivá, romantická i dramatická, pravdivá, kritická, dotvorená nádhernou Davisovou hudbou........jednoducho KRÁSNA! ()

Reklama

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Seriál je to moc hezký. Pár výtek bych ovšem našla. Postava Elisabeth mi, hlavně ze začátku, přišla přespříliš tvrdá a nepřipouštějící cizí názor. A přitom byla moc hezká. Navíc vypadala příliš "staře" na 20 let, což není její vina, ovšem její tvrdohlavost byla chvílemi až bezohledná a krutá. Colin Firth byl ve své roli bezchybný, ale přišla mi divná změna jeho chování od zamyšleného nemluveného nafoukance, k laskavému, ochotnému a ukecanému Darcymu v Pemberly. Přesto, ačkoli se mi zpracování z roku 2005 líbí víc (prostředí, kostýmy, vybavení domů, herci...), nyní musím přiznat, že zalíbení v tomto příběhu není dáno způsobem natočení, ale příběhem samotným. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděla snad milionkrát, a dneska si to jdu pustit po miliontý první, tím ovšem netvrdím, že se jedná o dokonalé dílo, místy je to dosti nudné, neboť aplikovat Austenovou na tolik dílů není zrovna nejlepším nápadem, mnoho scén tu akorát leze pro svoji délku a neatraktivitu na nervy a doslova se těšíte na ty scény, kde se objeví ono dechberoucí jiskření mezi hlavními postavami, jako na vánoce. Kdybych se na to měla dívat bez možnosti přetočení v televizi, s debilním českým dabingem k tomu, tak bych si z toho dost možná vyrvala vlasy zoufalstvím, ale díky bohu za ....no, co si tady budem nalhávat.... za možnost si to stáhnout :-) Přesto tomu dávám pět hvězd, a to zejména za ony chvíle, které mi nedovolí dýchat, za chvíle, kde jsou přítomny ony postavy, které mám v literatuře a ve filmu nejraději ze všech. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dokonalé zpracování pojednání paní Austenové o pýše a předsudcích. Nechce se mi k tomu říkat víc, ale to by bylo vůči tomuto děťátku stanice BBC velice netaktní. Tak předně - díky stopáži je tu skutečně VŠECHNO, bez jakýchkoliv vynechávek či zkratek. Každá scéna, každý dialog, každá úvaha i každý pohled jsou přesně na svém místě a přesně takové, jaké by měly být. To je samozřejmě především zásluha VYNIKAJÍCÍCH herců a hereček. Colin Firth je skutečně jediným pravým Fitzwilliamem Darcym... a více mi ho jakožto muži nepřísluší komentovat:) Neustále vidlácky hysterčící paní Bennetová Alison Steadmanové, zvesela si zoufající a své starší dcery nade vše milující pan Bennet Benjamina Whitrowa, bezkonkurenčně nejtupější servilní paňáca v Anglii, jeho farářská prostota pan Collins hraný Davidem Bamberem, nechutně a nezadržitelně sympatický klučina Bingley ztvárněný Crispinem Bonham-Carterem, vševědoucí dobrá víla tetička Gardinerová, ti všichni a ještě mnozí další dělají z románových postav a jejich příhod živoucí svět, ve kterém by stálo za to žít - což je blbost, ale o to větší kredit to vteřinové přesvědčení Langtonově minisérii získává. A kdyby pak v takovém světě byla zaručena blízkost takové Elizabeth Bennetové, za kterou dýchala tehdy šestadvacetiletá víla jménem Jennifer Ehle, opravdu si myslím, že bych se té době mohl přizpůsobit. Znáte to - když se chce, všechno jde;) Nemůžu si pomoct, ale vzhledem k tomu, jakým výrazivem disponuje Keira Knightley, jsem přesvědčen, že Joe Wright hledal někoho pokud možno podobného Jennifer (ale mladšího) - a uspěl. Keira pro mě ovšem Tou Pravou Elizabeth byla v několika scénách...Jennifer jí byla od prvního záběru, a zřejmě jí už zůstane navěky. Okouzlení se tomu myslím říká;) Tato Pýcha A Předsudek má zkrátka a dobře vše, co si jen lze přát. Titulní melodii si asi budu pouštět ještě nějaký čas, takže prozatím všem přeji pevné zdraví a dávám uctivě pozdravovat paní matku a pana otce. A abych nezapomněl, dávám celých sto procent. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (23)

  • Susannah Harker (Jane Bennetová) byla během natáčení těhotná. Pod empírovými šaty šly ale maminkovské křivky dobře zamaskovat. (Morien)
  • Joanna David, přestavitelka tety Elisabeth, a Emilia Fox, která ztvárnila sestru pana Darcyho (Colin Firth), jsou ve skutečnosti matka a dcera. (zuza99)
  • Helen Fielding, autorka "Deníku Bridget Jonesové", vytvořila postavu Marka Darcyho, osudovou lásku Bridget, právě pod vlivem výkonu Colina Firtha jako Darcyho. Ve filmové adaptaci ""Deníku" si Firth tuto postavu i zahrál. (Morien)

Reklama

Reklama