Reklama

Reklama

O poklad Anežky České

(pořad)
Soutěžní / Historický
Česko, 1993, 129 x 34-50 min

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Klára Kovaříková, Klára Doležalová, Miroslav Fantyš, Luděk Munzar, Karel Augusta, Pavel Nový, Dana Morávková, Jiří Zahajský, Dana Hlaváčová, Markéta Hrubešová (více)
(další profese)

V soutěžním cyklu budeme postupně navštěvovat hradní a zámecká sídla v jednotlivých koutech naší země. O jejich bohaté minulosti se dozvíme nejen díky otázkám připraveným pro soutěžící, ale také prostřednictvím historických epizod v podání předních herců. (Česká televize)

Recenze (128)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Kdysi to sledovala celá naše rodina a všem se to hrozně líbilo...tuhle jsem to v televizi viděl znovu a už jsem tolik odvázaný nebyl. Nejlepší je jak Eben vždycky prohlásí:" Dobrý den, my jsme z budoucnosti.." a historická osobnost jen znuděně přikyvuje a tváří se jakoby to byla tenhle týden už desátá delegace z budoucích časů..no, tak akorát. ()

WScully 

všechny recenze uživatele

Velmi kultivovaný pořad, který se dá hodnotit nejen pro znalosti a neznalosti soutěžících a přístup moderátora, nýbrž také jak z hlediska hereckých výkonů, tak i historicky sehraných událostí, které působí velmi věrohodně! Vždyť zde účinkovala celá domácí herecká elita. Často jsem záviděl soutěžícím, že si projdou dějinami hradu a zámku v několika hodinách a musí si připadat jako při cestování časem. Kdyby takových soutěžních pořadů nabízela televize víc, asi bych na televizi koukal častěji, protože by tím pádem televize nebyla žroutem času, nýbrž pramenem moudrosti a opravdové kultury. ()

Reklama

HrochOch 

všechny recenze uživatele

V rámci pokrytectví mně vlastního, nestrpím sledovat pořad, v němž životní teoretici s opovržením frkají nad banalitou otázky typu "Ve kterém roce vyléčil Karel IV. svůj poslední hemeroid". S úžasem ale věřím, že na světě existují lidi, jejichž mozkové závity se v rámci daného tématu mají chuť alespoň vyskytovat.. ()

Verbudrak 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem těch dílů mnoho, protože jsem je nikdy nevyhledával, to asi dělal málokdo... ale kdykoli jsem na nějaký náhodou narazil, podíval jsem se dycinky rád. (Zvlášť když to bylo o hradu, kde jsem sám byl.) Což by platilo i dnes, akorát šance je malá. Samozřejmě, že je to v kontextu všeho jiného televizního obsahu v podstatě totální úchylárna, ale to je tou velmi úzkou cílovkou, jinak po všech stránkách a v rámci možností jde o vrcholnou kvalitu tvorby. A víte, proč? To kvůli té pozitivní energii a nadšení, co do toho tvůrci dávali. Včetně pana pregéře. Ta role mi přišla vždy nesmírně ponižující, ale ten herec do toho dával duši. :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ač jsme jako malí s rodiči často jezdili na mnoho hradů a zámků, to prostředí mě vlastně nikdy moc nelákalo a nebavilo. Svým obsahem mě tak nelákala ani televizní soutěž O poklad Anežky české. Pár dílů jsem ale viděl a pro diváky, kteří mají rádi historii, hrady a zámky, to muselo být jako stvořené. Sice soutěž neoplývala žádným strhujícím napětím, ale její forma byla právě pro historiky udělána dobře. No a k tomu byl Marek Eben, který by zvládl umoderovat naprosto cokoli na té nejvyšší úrovni. Navíc měl k ruce vždy i sympatickou asistentku Kláru, na kterou se dobře dívalo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Miroslav Fantyš hraje v cyklu roli takzvaného pregéře. Pregéř je název mincovní lavice pro výrobu mincí a později byl takto označován dělník razící mince. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno