Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zpracování příběhu pozoruhodné i rozporuplné Emmy s kouzelnou atmosférou, půvabným hudebním podmazem a sympatickým hereckým ansámblem.. Jonny Lee Miller se mi jako pan Knightley moc líbil a Romola je v každém ohledu zajímavá, po pravdě vůbec jsem ji neznala.. Pro mě příjemné pokoukání na deštivé nedělní odpoledne a krásné čtyři hvězdy.. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu mile ztvárněná červená knihovna, na níž je vidět pečlivost, již BBC věnuje zpracováním anglické literární klasiky. Na své si přijdou milovníci dobových kostýmů i beznadějní romantici, těm přemýšlivějším je v girlandách marcipánových ozdůbek na idylickém dortu ponechán dostatek prostoru k zamyšlení nad společenskou diferenciací anglické společnosti (nejen) té doby. Dokonce i ta přímočarost až černobílost postav se v rámci žánru snese. Snad jen v závěru jsem byl poněkud zaskočen chvatnými zkratkami v ději, které na mě působily, jako by dílů seriálu mělo být původně pět, ale nakonec je bylo nutné směstnat do výsledných čtyř. ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

3 a pol *. Po 1. minúte som bola nadšená. Očakávala som veľmi sviežu sériu novej Emmy so zaujímavým obrazom, skvelými hercami, II. Bleak House v podobe J. Austen. Prišlo veľké sklamanie. Romola je skvelá herečka ale ... ako Emma?:( Príliž veľa emócií, smiechu, mračenia sa, mávania... Kde je určitá rezervovanosť, kt. platila v ich dobe? Okrem toho na mňa robí dojem slabosti. Také bledé stvorenie, akoby som videla cez ňu. Druhý extrém bol Mr. Knightley, kt. nám ukázal, že dokáže neskutočne dlho držať pevne zavreté pery a nedať na javo žiadny iný výraz. Podľa mňa im to spolu vôbec nesvedčalo. Ako páru. Max. ako priateľom. Proste ich lavičková posledná scéna mi prišla absolútne umelá. Nesympatická Harriet, krom toho modrooká blondínka a také už sú predsa Emma a Mrs. Elton. Mr. Elton si zase zaslúži uznanie. Skutočne veril svojej postave, úžasne sebavedomý. Trošku mi pripomenul podobnosť jeho postavy s Mr. Collinsom z Pýchy, ibaže tento pastor je považovaný za dobre vyzerajúceho. /čo skutočne herec bol;) / Ďalšieho fešáka predstavuje Frank Churchill. Veľmi príjemné zjavenie. A.. potešil Mr. Michael Gambon. Má štýl. Charizmu. Cítim prítomnosť vzácneho človeka, keď je na scéne. Jane F. je mierne nevýrazná i keď veľmi krásna! __ Čo ma potešilo ďalej je rozhodne zaujímavý príjemný obraz. Hl. začiatok série. Tiež náročné scény typu bál, scéna (v Bathe by o takomto čase ohlasovali večeru) :), symetricky obrátený 2x príchod Mr. Eltona do domu Emmy...____ Hudba? Ma prekvapilo, že často som si musela pozastavovať film, lebo som nevedela spoznať, odkiaľ ju spoznávam. Mnohé prvky sme už počuli. Napr. v Becoming Jane to, čo hrá Jane Fairfax /Bond Street Airs/, Cranford /úvodná zvučka/, The Duchess ... Takže som neskutočne zvedavá na soundtrack list. __ Lokácie - ktorú z nich sme už nevideli?:) /Wives and Daughters - Knightlyho dom, Emma- Taylorovci, to mesto mi pripomína Emmu 1996 alebo Pýchu 1995.. atď. Ku kostýmom.. pekné detaily niektoré. . Jo a potom, ten Emmin účes je perfekný. Rada by som sa ho naučila. Škoda však, že jej nečesali aj iné.__ Celkovo. Nie zlé, mohlo však byť lepšie. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nebudu se hnipat v detailech, ale celkově mne toto zpracování nadchlo. Prostě jsem se dobře bavila, ač mi to někdy přišlo už jako přehrávání. Ty vědoucí pohledy mezi ženami byly skvělé. K obsazení: Jane Fairfax mohla být hezčí, to samé Frank Churchill, který byl až moc rozjařený. Pan Knightley prostě neměl ani přádnou konkurenci. Klidně bych dala více prostoru paní Eltonové, sice byla nepříjemná, ale mohla být strašná. / po více jak roce viděno po druhé a nadšení výrazně opadlo, dost mně štvalo jak Romola Garai pořád koulela očima a přišlo mi to místy až moc natahované ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Ať jste četli předlohu, nebo ne, určitě se vám tato adaptace bude líbit. Všechny postavy mě uchvátily a myslím, že z Jonny Lee Millera bude můj oblíbený Kingsley. Navíc bych řekla, že ústřední dvojice byla perfektní a skvěle si padli, to jiskření tam fakt bylo. Samozřejmě, že to má své chybičky - Romola je na Emmu příliš emotivní (už z knížky si ji představuji jako dívku, která se umí udržet) a některé scény nejsou zrovna dobové, ale to minisérii neubírá na kráse (prostě těch pět dát musím, i když bych řekla, že nejsou stoprocentí... to možná po druhém zhlédnutí). Zkrátka a dobře pokud máte příběhy Jane Austenové rádi alespoň z pětiny jako já, tak se vám to určitě bude líbit. Tak a teď by bbc mohla natočit třeba minisérii Mansfieldského panství (a tím myslím znovu:-))) ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • The Guardian označil seriál za „veľmi dobrú, aj keď nie veľmi potrebnú adaptáciu, pretože BBC mohla adaptovať už niektoré menej známe romány". Napriek tomu pochválil herecké výkony a napísal, že "len Garaiovej oči si zaslúžia cenu BAFTA“ a že Michael Gambon stvárnil „skvelého starého pána Woodhousea“. (Arsenal83)
  • Natáčanie v Chilhame prebiehalo každý deň od 8:00 do 19:00 a bolo naplánované tak, aby sa zhodovalo s veľkonočnými školskými prázdninami, aby sa minimalizovalo rušenie miestneho obyvateľstva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama