Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takovej ten film, kterej stačí vidět jednou. Úplně mi nesedl odlehčený styl, jakože přežívat sám na Marsu je vlastně prdel a o nic nejde. Přišlo mi, že třeba Tom Hanks v Trosečníkovi na tom byl milionkrát hůř, a to byl na ostrově se spoustou jídla a vody. Naštěstí je Matt Damon dobrej a scény s ním mě bavily. U zbytku jsem se ale docela vařil a fakt už mě pak iritovalo neustálé opakování situace á la "Stihneme to za 10 dní, a přes to nejede vlak. Dříve to zkrátka NELZE." Pak se něco posere, přijde šéfik a řekne, ale jó to dáte. A zbytek "Nojó vždyť to vlastně půjde za tři dny." A takhle to tam je furt dokola. Bohužel mi byla docela nesympatická i ta posádka. Přišlo mi, že scény s ní moc nefungují a všichni její členové mi byli super u prdele. A celkově mi tam prostě chyběla nějaká koulervoucí scéna. Něco kvůli čemu bych si ten film zapamatoval v pozitivním smyslu a ne jen díky hyperpodbízivé vložce s Číňany, protože odtamtud teď zrovna tečou hromady peněz. Nemůžu si pomoct, ale všechny ty dobré vesmírné filmy mi prostě přišly lepší. Dokonce i Prometheus. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ridley ty filmy poslední dobou seká jak na běžícím pásu, ale opravdovou klasiku už od něj asi moc čekat nemůžeme. Je to rodinný fajn dobrodrůžo, ale myslím si, že s takovýmhle produkčním a hereckým zázemím by podobnou kvalitu vysekl každý slušnější tvůrce. Z těch velkých serióznějších sci-fi posledních let je tohle asi nejslabší. Jinak souhlas s Psema. 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEKVAPENÍ! NEUMŘEL JSEM… A PŘEŽIJU TADY!“ /// Kolonizátor a vesmírnej pirát Mark Watney, spolu s Ridley Scottem dobývá - pomocí vědy Mars. Film jednoho herce. Matt Damon využívá parádně napsaná postavy a netrudomyslně mě vtahuje do astronautský izolace. Baví a zároveň mě dojímá. Navíc dokazuje, že na Marsu nemůže zůstat žádnej magor. Z tria Marťan, Gravitace nebo Interstellar těžko vyberete vítěze. Každý pes jiná ves, ale když ty dva dostali 5*, tak tady taky nemůžu jinak! Nedat je, by byla snůška malichernej výhovorek, který by mně neuvěřil ani frajer, přežívající na bramborách s vicodinem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011vydal svépomocí zdarma jako blog, Andy Weir, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že izolačka (už dávno!) není pomůcka jen akčního hrdiny. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Pomalá, nečekaně civilní robinsonáda na Marsu pro sci-fi geeky, kteří (stejně jako já) četli už předem fantastickou předlohu. Protipól filmů, kde jedinec padne za oběť vznešených myšlenek a greater good. Vesmírný MacGyver. Dokonce je tu i stopové množství podvratného humoru, kterým je celá knížka prodchnuta od začátku do konce. Pro mne asi nejlepší Ridley Scott. 9/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zpátky ve hře a svou nekompromisně inteligentní Sci-Fi survival jízdou nakopává prdel nejen divákům, ale také i vědě, matematice, fyzice či chemii. Matt Damon ztvárňuje oscaru hodný herecký výkon, hláškuje jak o život, jeho vynalézavost a zručnost je děsivě precizní až úhledná a prochází neskutečnou fyzickou i psychickou proměnou ( Sice jsem očekával hlubší psychologický rozpad, halucinace, psychóza, přece jen dlouhá samota s člověkem udělá nepořádek). Také si nejsem jist, zda všechny hrdinské činy v závěru by bylo možné provést i reálně, ale na to sere čert je to chytré, zábavné, dojemné, napínavé a ke konci chlupy na hoře i husí kůže je nevyhnutelná. Zážitek. 9/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nezfilmovatelná sbírka technických detailů a sarkastických monologů se v Goddardových rukách stala adaptovatelnou až překvapivě snadno. Byť za cenu toho, že Markovy útrapy s výrobou vzduchu, vody či kamenných nápisů výrazně zjednoduší nebo klidně zcela vynechá a o Watneyho osud se tak v první polovině nejde ani moc bát. Zato v závěru, kde předloha po všech haváriích a krizích napínala jen ztuha, se snaha o záchranu hlavního hrdiny mění v silně gradovanou symbiózu všech zúčastněných. Hlavním plusem tak překvapivě není skvělý Damon, ale typově dokonale obsazený Sean Bean jako Mitch a zejména celá posádka Hermesu v čele s Jessicou Chastain. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Je to vesmír. Nebude spolupracovať." Jeden z najlepších filmov roka. Uvoľnený Matt Damon si vybral ozaj dobrú rolu. Výborní sú ale všetci a to aj takí, ktorí sú mi obvykle nesympatickí (Jessica Chastain). Premakaná scottovská vizuálna stránka, ideálny mix drámy a humoru, občas zaznie parádne zvolená pesnička (disko!). Proste pecka. K tomu zemiaky, špeciálny hnoj a plno feel good atmosféry paradoxne napriek tomu, že v jadre ide o survival drámu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott bývá paradoxně považován za velkého autora a záruku kvality (zřejmě tento kult souvisí s přemírou režisérských verzí v jeho filmografii), ale přitom prostě zosobňuje to, čím by měl být každý režisér, tedy člověk, který z každé látky vymáčkne její veškerý potenciál a zajistí jeho adekvátní převedení na plátno. Po řadě marných scénářů a zbytečných projektů konečně dostal do rukou něco pořádného a výsledek je famózní. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Marťan je důvodem proč miluji filmy a proč na ně tak rád chodím do kina. Perfektní Ridley Scott, skvělý Matt Damon, úžasně hrůzostrašný Mars. Velkolepý film, kterému do naprosté spokojenosti chybí jenom jedna věc. Říkám tomu *something extra* efekt. 8/10 ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

po předloňské Gravitaci a loňském Interstellaru jsem od největšího letošního adepta na hollywoodský pokus o "high-syfy" roku čekal hodně. a to byla chyba. dočkal jsem se filmu skvěle natočeného, který ze zdánlivě chabého námětu vytěžil daleko víc, než bych se kdy nadál. filmu chytrého, byť v mnoha detailech nedomyšleného, viz například ignorování faktu, že na Marsu je výrazně menší gravitace. filmu zručně napsaného, efektivně vyprávěného a vůbec po řemeslné stránce od prvního pohledu prvotřídního. /// Ridley Scott dokázal po celou tu relativně dlouhou dobu udržet pravidelný tep rytmu, s ním související vyváženost v poměru "humor vs drama" a konvenční střihové elipsy drží všechny ty rozmanité scény krásně pohromadě, přestože se v rychlém tempu stále dokola střídají lokality dvou vzdálených a velmi odlišných prostředí. nemohu si ale pomoci, to všechno je mi pořád málo. ve srovnání s o dva roky starším vědecko-fantastickým survival filmem Alfonsa Cuaróna, snímkem audio-vizuálně ohromujícím a tematicky nesmírně inspirativním, vypadá Marťan jako banalita stejně povrchní, stejně líbivá a skoro stejně nepříjemně vlezlá jako jsou disco hity z jeho soundtracku. /// jako hard scifista velice oceňuji krásu "mimozemských obrazů" z Marsu a ještě více nadšení ve mě vyvolávaly všechny záběry na kosmickou loď Hermes i pohledy do jejích útrob. i z hlediska významové struktury nacházím mnoho aspektů hodných ocenění. upřímná tematizace hluboké a ničím nezviklatelné úcty k hodnotě lidského života, i kdyby byl "jen" jediný, má univerzální platnost a jistě osloví řadu diváků filmu. i tak je to ovšem pravda svým způsobem "příliš" prostá a samozřejmá. každý lidský život je nedocenitelný. ano. abych plný význam těch slov pochopil a přijal, nepotřebuji sledovat přes dvě hodiny dlouhou "názornou ukázku" na příkladě jednoho ztroskotaného kosmonauta. /// a nemá-li film co víc nabídnout, pak nemá doopravdy co nabídnout. snad kromě hlášek (-), předvídatelných dějových zvratů (-), Damonova krajně nepřesvědčivého herectví (-), optimismu namísto střízlivosti (+/-?) a snah o extrémní zjednodušování, aby i ten nejhloupější divák všemu bez potíží rozuměl (obzvlášť velké mínus). dokonce i vlastní koncept založený na řetězci předkládaných problémů a vývoji jejich řešení - a to racionální vědeckou cestou, abych zdůraznil potěšující silně pro-vědeckou orientaci filmu - si Marťan ve svém, celkově spíše slabším závěru trapně podráží stupidním trikem "na způsob Iron Mana". kdo viděl, chápe. kdo neviděl, uvidí a zapláče. /// soudě z uvedeného výčtu je hodně co kritizovat i hodně co chválit. dočkal jsem se dobrého filmu. dokonce i dobrého sci-fi. nedosáhlo však uměleckých kvalit, a proto nedosáhlo ani kvalit Nolanova loňského předchůdce, a už vůbec ne Cuarónova předloňského. a i když nemám pochyb, že sklidí bohatou úrodu prestižních filmových cen, tohle sci-fi je "jen" dobré. (navštívena projekce 2D verze) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajn vesmírný survival, kde Robinson Damon odmítá zhebnout sám na Marsu, dokumentuje to s humorem na GoPro, taky pěstuje bio brambory z hoven. Nikdy jsem se nezajímal o fyziku a možná i proto jsem si nenechal zkazit dojem řadou očividných kokotin, podaných neprůstřelnou hollywoodskou logikou. Bowieho "Starman" zhruba v půlce stopáže mě definitivně utěšil v tom, že ať už se odtamtud pirát katapultuje jakkoli, tohle celkem užiju od začátku do konce. Ledová pouštní krajinka nádherná, možná jen škoda, že Scott ošidil epičtější rozměr - vítězí INTERSTELLAR. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem v tomhle případě vděčná za to, že o mně většina ví, že nejsem zarytou sci-fíčkovou fanynkou. Bojuji s tím stále, ale tohle byl marný boj, protože já jsem se vážně nudila. Asi jsem čekala něco výraznějšího, něco alespoň trochu "dechberoucího", ale kde nic, tu nic. Ono taky co na Marsu, tam se nedají ani ty emoce extra projevit. Matt je sympaťák o tom žádná, ale tohle si nezasloužil. Že bych se tedy pustila do Drewa, Andyho a nebo dokonce do Ridleyho ? Takže sorry všem fandům Marťana, snad příště. ()

movie 

všechny recenze uživatele

MARŤAN je asi nejmíň osobytý film Ridleyho Scotta. Vlažná dokumentární příručka "Jak přežít na Marsu", víceméně bez dramatu i emocí. Film sleduje pouze technickou linku příběhu a úplně pouští bokem téměř jakoukoliv psychologii hlavní a víceméně jediné postavy. V tomhle ohledu je rozhodně zajímavější třeba MOON, který se psychologií osamělého člověka ve vesmíru zabývá. Z moderních populárně/vědeckých vesmírných filmů mi INTERSTELLAR rozhodně příjde "chytřejší", GRAVITACE "akčnější" a MOON (anebo třeba Soderberghův SOLARIS) "psychologičtější". MARŤAN jmenované filmy bohužel v ničem nedohání, ale Scottovi ten komerční úspěch přeji. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ve 2001: A Space Odyssey a Interstellar jsem se dotkl hvězd a proplouval v čase, ve Vetřelci mě pronásledoval slizký xenomorf ve vražedném úmyslu s nulovou šanci na přežití, v The Martian se neprobouzí po desítkách let Ripleyová ve stázové komoře, ale přichází Astronaut Mark Watney a já se dotkl rudého písku na Marse a stále mě dusí atmosféra Vesmíru. Scottova geniální atmosféra, technická práce od 1982 se stává v dnešním Hollywoodu nádechem k návratu ke starším klasikám. Matt Damon žije v kůži Marka Watneye. Fascinuje mě Vesmír a jeho nekonečnost, cesta v něm, myšlenky času a prostoru. The Martian je další vysněný snímek od 2001: A Space Odyssey a Interstellar. ____ V roce 2017 jsem v očekávání. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nechci znít nafoukaně, ale jsem ten nejlepší botanik na téhle planetě." Zatím mne ještě nikdo nikdy nezapomněl na cizí opuštěný planetě, ale pokud se tak jednou stane, tak taky budu nejlepším botanikem. Ale nejdřív budu v souladu s úvahami astronauta Watneyho přemýšlet o tom, zda mne zabije dřív dekomprese, nepřítomnost kyslíku, nedostatek jídla, díra v břiše či disco kapitánky Lewisové. Já jsem se při pokusu kolonizátora Marsu o přežití celkem pobavil při sklizni bioorganických marťanských brambor, právní definici vesmírnýho pirátství i při odlehčování modulu. K dobru navíc přičítám i to, že jsem byl ušetřen zbytečnýho dramatizování některých scén a v podstatě mi pobyt na Marsu připadal zábavnej. Jen mi celé to zachraňování, výpočty neznámýho génia, úpravy modulu či využívání gravitačního pole planety připadalo nějak povědomé. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice si cením filmů, které pod záštitou popkornové zábavy diváka vzdělávají, aniž by si to uvědomoval "dřív než je pozdě". Marťan sice zdaleka není vědecky přesný, ale je z něj cítit, že jeho ambice na realističnost jsou o level nižší než např. u Gravitace a paradoxně snad i Interstellaru, takže to nijak nebije do očí. Marťan je především zábavný a poutavý film, pracuje s divákem pomocí obvyklých mainstreamových hollywoodských postupů a výsledkem je dobrodružné sci-fi v nejlepší formě, navíc s parádními herci. Pocit z filmu příjemně evokuje klasiky jako Kontakt nebo Apollo 13. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Scott předvedl v podstatě to samé co Kormákur s Everestem. Velmi poctivě řemeslně zvládnuté drama, které sice nenabízí nic navíc a ve všech ohledech naplňuje standardy hollywoodského příběhu, ale kouká se na to fajn a nabízí to pár vizuálně pěkných a pár intenzivních scén. Trochu mě mrzí, že nebyl prakticky nijak využit element samoty a nudy - Damon je pořád v akci a skutečnost, že většinu času sedí na zadku a nic nedělá, není zvlášť zdůrazněna a rozhodně nedopadá na diváka. Psychologie tu v podstatě není moc řešena, což není vyloženě výtka, spíš jsem čekal, že v tomhle ohledu bude scénář propracovanější. Ale ok, nevadí. Jinak jde o návrat Scotta do nadprůměru, což je hodně příjemné, protože tenhle pán to má pořád v ruce i v oku, takže jeho neschopnost při výběru scénářů dost mrzela. Marťan je z těch filmů, co díky námětu tak dobrý režisér snad ani nemůže zkazit. Možná maličko bagatelizuju jeho kvalitu, ale když proti němu v kinech stojí Everest, který nabízí zážitek na srovnatelném principu, tak bych asi upřednostnil výšlap na osmitísícovku. Ale jinak jde o povedený film, co docela uteče. 75 % PS: Nejde zrovna o one man show Matta Damona, dost prostoru mají i jiní herci, nejde o žádné klaustrofobicky uzavřené drama. PPS: Cameron se možná potopil na nejhlubší dno oceánu, ale to pořád není nic oproti tomu, jak hluboko vlezl Ridley Scott do zadku Číně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem zábavná 134-minutová reklama na stříbrnou lepící pásku. Akorát mi trochu vadí, jak úplně všechno, co se v posledních letech natáčí, musí bejt strašně rasově a genderově vyvážený. Postava velitelky, která poslouchá Glorii Gaynor, Donnu Summer a podobný disco vykopávky, je nesympatická na první pohled. Radši bych snad zůstal na tom Marsu, než s ní trávit dalších asi 500 dní při návratu na Zem. A těm negrům, co organizujou záchrannou akci, bych věřil spíš to, že někde v central parku kradou ajfouny, aby měli na crack. Jinak díky tomu ujetýmu disco soundtracku jsem měl pocit, že se film nebere nijak moc vážně, takže jsem překousnul i to mimózní finále. S vypnutym mozkem a několika promilema alkoholu v krvi je to tak za 60%. ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama