Reklama

Reklama

Captain Marvel

  • USA Captain Marvel (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Snímek Captain Marvel se odehrává v devadesátých letech dvacátého století a je tak zcela novým dobrodružstvím z dosud neviděného období filmového světa Marvel. Film sleduje příběh Carol Danversové, ze které stala jedna z nejmocnějších superhrdinek světa. Když Zemi zasáhne mezihvězdná válka mezi dvěma mimozemskými rasami, Danversová se ocitá s malou skupinou spojenců přímo v srdci konfliktu. (Falcon)

(více)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (966)

novoten 

všechny recenze uživatele

Zatímco se svět pokoušel nenávidět hlavní představitelku za to, že v interview odpověděla na otázku, na kterou byla tázána, já jsem spokojeně vyčkával. Brie Larson je a bude svá a já jen děkuji všem zúčastněným za to, že se odvážili ji obsadit do přísně sledovaného originu nového charakteru. Právě ona byla několik let mojí vymodlenou Marvel a vidět ji konečně v obleku na plátně je pro mě malým velkým svátkem. Film sice zakopává v samém úvodu, kdy konfliktu Kree a Skrullů chybí větší náboj, ale pozemská nálada, okořeněná drobnou účastí Coulsona, neodolatelným Goosem, geniálně věrnou devadesátkovou atmosférou a hlavně zjištěním, že se s přimhouřením oka jedná o Avengers 0.5, funguje po všech stránkách. Dokonce i bez dostatečného prohloubení charakteru hlavní hrdinky, která je tak životními okolnostmi v minulosti i současnosti spíše vláčena, ale o to bližší je divákovi při nalézání poslání i vlastního já. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který stejně jako jeho protagonistka hledá svou pravou identitu a moc mu to nejde. V lepších momentech jde o uspěchanou buddy movie s digitálně omlazeným Samuelem L. Jacksonem a Brie Larson v tričku Nine Inch Nails, potažmo o rozšířenou epizodu X-Files (ale bez tajemství), v horších o jalovou space/mýdlovou operu (ale bez dostatečného nadhledu). Zastřešující „detektivní“ rámec, v rámci kterého Versová pátrá po tom, kým ve skutečně byla/je, má sice neotřelou expozici (Carol je od začátku víceméně „hotovou“ superhrdinkou, jenom plní roli, která jí není vlastní), ale dál velmi předvídatelný vývoj. Nadto nenastoluje dost otázek, které by udržely naši zvědavost (což ještě víc platí pro druhý ze dvou origin příběhů, sledující zrod Avengers). Drhne rytmus, charakterizace postav a (ke konci) taky CGI. Dějový oblouk je tuctový, prostředí zaměnitelná, akční scény vyjma některých překvapujících hudebních podkresů generické. Emancipační linie dojíždí na svou naivitu a doslovnost (když se má hrdinka postavit na vlastní nohy, holt se postaví na vlastní nohy, v několika záběrech po sobě, což je pro jistotu završeno hláškou „Já ti nic dokazovat nemusím“ - mnohem výmluvnější je pro svou nenucenost scéna, ve které Brie Larson prochází videopůjčovnou mezi VHSkami s osmdesátkovými hypermaskulinními akčními hrdiny). Potíž spočívá v tom, že Captain Marvel ve své old school prostotě není stejně důsledná jako formálně i stylisticky mnohem čistší Wonder Woman. Hlavní přidanou hodnotu, díky které (těsně) nejde o nejslabší marvelovku, je vedle Brie Larson akorát oranžová kočka a cameo Stana Leeho čtoucího scénář k Flákačům. 65% ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na dobu, kdy se začnou natáčet filmy dějově zasazené do 90. let a ta éra je možná konečně tady. Nevěřil bych, že tak učiní zrovna Marvel, ale byl to skvělý nápad, na chvíli zase nakouknout zpět (velké plus nejen za Nirvanu či No Doubt, ale i za odkazy na Pulp Fiction, Mlčení jehňátek aj.). Když přežijete trošku pomalejší úvodní půlhodinu, dostane se vám dobře natočené a vtipně podané zábavy, se sympatickou hlavní hrdinkou a vynikajícím Samuelem L. Jacksonem, zde posilněným digitálním elixírem mládí. Já jsem moc spokojen. Díky, Stane! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem ze začátku měl s komiksárnama problém a pár jsem jich i slušně vyignoroval, ale jako filmovej ultras, takový věci jako ignorovat blockbustery v kině prostě nemůžu, jinak by mě kino přestalo říkat pane a to nechceš. Takže jsem si řekl, fajn, pokud tam bude dostatek nápaditého digitálního bordelu a film mě bude bavit, můžu se připít na zdraví Marvellu a v případě Captain Marvel, to bude minimálně Don Papá, protože něco luxusního si zasluhuje ještě něco luxusnějšího. Ve filmu překvapivě není tolik digitálního bordelu jak jsem očekával, alespoň tedy ne v prvních dvou třetinách, ale o to víc se člověk zakousne do příběhu, do postav, vychutná si ty krásné retro odkazy i včetně retro vtípků např, když Annette Bening tancuje na Nirvanu a řekne "to je nirvana" to pobaví, pád do půjčovny VHS, no tak to mě transportovalo do 90's, kdy jsem v podobným zařízeních vysloveně štamgastil. Ty fórky byly krásně časované, aby vyplnily mezery mezi akcí nebo vážnějším dialogem hlavních postav. Nic není překombinované, přeplacené, všechno působí lehce, film se nebere vážně, ale zase to není parodie sebe sama, kterou by se maskovala scénaristická neschopnost, tady se velmi dobře vědělo co tvůrci chtějí dát divákům. Bri Larson byla tak kvalitní castingový bingo až jsem se do ní zabouch, žádná neumí mhouřit oči tak sexy jako Brie. Navíc působí civilně, jako holka od vedle, že jsem věřil nejen, že umí zastavit rakety a lítat, ale i to ze po večerech myje se Samuelem nádobí, což bych u většiny hollywodských hvězd měl problém. Pocitově je tahle po všech stránkách kavlitní filmová show skoro k pěti hěvzdám. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Páčila sa mi atmosféra zaspatej Californie v roku 1995, skvelá bublajúca elektro hudba, premisa filmu, kde "Vers" objavuje svoju identitu, ako aj pomerne vážne poňatie bez vyslovene trápneho humoru, či tendenčnej romantickej línie. Lenže nemá to žiadnu výraznejšiu scénu, ten mysteriózny potenciál príbehu je nevyužitý, naopak hlavne ku koncu je tu prebytok sentimentálnych až patetických scén a Brie Larson je drevená. To ale nie je ani tak chyba herectva ako skôr problémom povrchného scenáru, ktorého práca s postavami je na úrovni dekády, kde sa film odohráva. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (89)

  • Anna Boden, která natočila Captain Marvel společně se svým dlouholetým režijním partnerem Ryanem Fleckem, je vůbec první režisérkou v rámci filmového světa Marvelu. (Zdroj: Falcon)
  • Carol Danvers (Brie Larson) na začátku filmu ve videopůjčovně zničí plakátový stojan propagující film Pravdivé lži (1994). Původně ale tvůrci uvažovali o plakátu k filmu Maska (1994), aby měla Carol pocit, že kousek od ní stojí jeden ze Skrullů. (Andrew78)

Související novinky

Marvel je v problémech

Marvel je v problémech

02.11.2023

Marvel Studios pod hlavičkou Disney ještě před pár lety byly doslova Midasovou rukou a čeho se dotkly, to přineslo obří divácký úspěch a vyšší stovky milionů dolarů na tržbách z kin. To ovšem už… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Reklama

Reklama