Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (11)

Svět pod hlavou (2017) 

Přes hrubou nespokojenost s pátou a devátou epizodou, musím hodnotit celý seriál kladně, ale musím přiznat, že lví podíl na úspěchu patří Ivanu Trojanovi a jeho suše hláškujícímu nadporučíkovi Plachému. Seriál byl celkově velice kvalitně obsazen a pokud do něj tvůrci nezapomněli zakomponovat humor, výborně fungoval. Slabinou byl často mdlý výkon Václava Neužila a jeho neustále se opakující halucinační stavy. Velice mě ovšem bavilo, sledovat neotřelé vyšetřovací metody soudruhů z SNB a jejich neustálé lavírování mezi snahou vyšetřit a snahou nenaštvat. Abych to shrnul, bavil jsem se a určitě jsem seriál neviděl naposled, na Martina Plachého se určitě ještě podívám. ()

Stín kapradiny (2017) (E01) 

Zpočátku jsem vůbec nebyl nadšený, dokonce jsem měl obavy z toho,že se začnu nudit, pak se ale na scéně objevil Martin Plachý, který má občas takovou náladu, že ani neskloňuje, byly mi odhaleny taje sledovačky, u které se rozhodně musí zakusovat a já jsem sám sebe přistihl, jak se výborně bavím, takže tak. ()

Anděl odplaty (2017) (E02) 

Druhá epizoda se příliš snažila být thrillerem a já jsem jí to moc nevěřil. Myslím, že by tento seriál měl stát spíše na humoru, protože ve chvíli, kdy je dovoleno postavě Ivana Trojana, aby mě rozesmála, dostává druhý díl ty správné grády. Ve chvílích, kdy se začíná řešit koma hlavního hrdiny, se celý příběh zbytečně přibrzdí a zpoza rohu začne vykukovat číhající nuda. ()

Mrtvý lidi (2017) (E03) 

Třetí epizoda přinesla mimo jiné výbornou roli Marka Taclíka, jeho Luboš Nováček mě opravdu dostal, to byl velkolepý počin. Do seriálu se po lehce jalovějším předchozím dílu opět vrátil humor a hned to šlapalo mnohem lépe. Navíc se podařila i exkurze na Festival politické písně, takže jsem si na tu hrůzu rád zavzpomínal, provedení některých hitů by bylo skutečně použitelné jako zbraň. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

Čtvrtá epizoda mi přišla jako zatím nejlepší z celého seriálu. Vyšetřování případu vraždy mě bavilo, tvůrci tentokrát nezapomněli zapojit i humor a hlášky Martina Plachého jsou opravdu propracované. Musím pochválit i Jana Budaře, na kterého jsem v předchozích epizodách pozapomněl, ale jeho Klement Kratěna, jenž neustále bojuje proti reakčním živlům a západnímu imperialismu, je výborný. Jako bonus zde vystupuje Antonín Blaník v roli soudruha Šejby, Marek Daniel ty funkcionáře prostě umí. Bavil jsem se přímo luxusně. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

Po výborné čtvrté epizodě jsem se dočkal těžkého zklamání. Ano, doba to nebyla jednoduchá, ale na rozdíl od tvůrců si myslím, že ten správný depresivní dopad přichází v kontrastu s humorem, tentokrát humor chyběl a místo toho, abych přemýšlel nad závažnými skutečnostmi, zjistil jsem, že se vcelku nudím. Václav Neužil na mě v tomto seriálu působí poněkud mdle, takže díl postavený na procesech, které probíhají v hlavě poručíka Marvana, mi připadal jako krajně nezáživný. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

No vida! Humor se vrátil z pauzy a s ním se vrátily i hvězdičky. Tentokrát si vzal vše na zodpovědnost Klement Kratěna, podpořil ho i Alois Špalek se svými "subotnikami" a hned se nám vedle toho všechna vážná témata lépe vyjímají. Čím dál víc mi ale vadí Filipovo komatózní blouznění a výpadky, úplně zbytečně se narušuje plynulost děje, což je škoda. ()

Smrt špiona (2017) (E07) 

Spolu se čtvrtou epizodou byl pro mě tento díl zatím tím nejlepším ze seriálu. Tuzemská špionážní hra za účasti soudruhů ze země, kde zítra znamená včera, mě bavila, poprvé mě nenudil ani Filip Marvan, Martin Plachý hláškoval, co to šlo a major Špalek dával Klementovi pěkně vyžrat obkladačky, takže jsem byl úplně spokojený. ()

Rodinná záležitost (2017) (E08) 

Seriál se mi jeví stále kvalitnější. Osmá epizoda mě potěšila, bylo v ní krajně přesoudruhováno, soudruh náměstek Šejba i jeho soudruh syn byli výborní, soudruh major Špalek s nimi soudružsky držel krok a Klementovi definitivně spadla maska uvědomělého budovatele socialistických zítřků. Každý soudruh musí za vším hledat OPBH. ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

Zabili Slávka, parchanti! Přes řadu vypjatých akčních scén jsem dokázal hodnocení proti páté epizodě zvednout jen o jednu hvězdičku, protože když se z tohoto seriálu vytratí humor, přestává mě bavit. Při sledování tohoto dílu jsem měl dojem, že kapitán Klíma něco šlehnul celému štábu, protože to byla jedna velká halucinace. ()

1983 (2017) (E10) 

Z posledního dílu seriálu jsem měl velké obavy, ale první polovina byla výborná díky brysknímu plánu Martina Plachého na přechod státní hranice, druhá část už byla zcela na Filipu Marvanovi a kupodivu mě také nezklamala. Vysvětluji si to tím, že se hlavní postava konečně dostala z kómatu, což ději jedině prospělo. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama