Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Čumáčku, nechceš zahřát?“ - „Je to policajt!“ - „No a? Těm je taky zima, ne?“ Pravda, i když pro poznamenané navrátilce z I. světové války nemusí být zima největším problémem…Důvod, proč seriál oslovuje širší publikum (tedy i ty, které doba, ve které se odehrává, až tolik nezajímá), je ten, že jde pořád o kvalitní krimi s působivou atmosférou a skvěle napsanými postavami (+ výborným dávkováním informací), z nichž každá má nějaké tajemství. A pak je tu samozřejmě ten historický podtext (kvůli němu jsem ostatně seriál začal sledovat), který má velký (a zatím jen pozvolna využívaný) potenciál do dalších řad/epizod (vždyť třeba i na „hnědokošiláče“ dojde docela pozdě). A dle očekávání se projevuje i velkorysý rozpočet, díky výpravě, exteriérům, interiérům, kostýmům, rekvizitám apod. na vás doba dýchá z každého záběru. Po 3 sériích, kdy mi ani trochu úsměvné „psychologicko-okultní“ praktiky nevadily, a jako jediný nedostatek tak doposud vidím „hollywoodštější“ finále 2. řady (podvodní pasáž, hrátky s vlakem), zůstávám na slabších 5*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

29/40 Tykwerův Babylon Berlín podle Kutschera patří mezi ta vzácná díla, která oslovují kritiku i řadového diváka. Romány, které sledují případy původem kolínského kriminalisty Gereona Ratha inspirovaly tento velký návrat do výmarské republiky, která opět začala zajímat. Což je skvělé, v originále si může divák procvičit němčinu a ruštinu a zažije zase něco docela jiného. Hlavní postavy jsou jiné, nejsou to žádné šablonky ze zaběhnutých kriminálek. Gereon Rath stojí mezi Kolínem a Berlínem, mezi součastností a válečným traumatem. Charlotte Ritter je naprosto dokonalá hrdinka, kterou čeká vzestup z ponižující chudoby... a oba jsou obklopeni celou paletou policistů, monarchistů, trockistů, komunistů, šlapek a dalších skupin obyvatelstva toho bezmála bájného města. A každý jednotlivec prožívá sám za sebe i ve své skupině dopady válečných reparací, ale i radostí moderní doby. Zvýšená pozornost o tento seriál je zasloužená. Případ Mokrá ryba byl adaptován také jako komiks i audiokniha a pokud toto všechno zvýší povědomí o této dějinné epoše, bude jen dobře. Romány zatím pokračují až do roku 1937 (Tichý zabiják, Goldstein, Spis Vaterland, První padlí, Lunapark, Moabit, Marlow, Olympia a Transatlantik). ()

Reklama

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Zbožňuji retro atmosféru a seriál si mě rozhodně získal, u finální epizody S02E08 jsem hrůzou ani nedýchala! Seriál (pro mě) táhla skvěle zahraná postava Charlotty a zajímavý příběh. Určitě by bylo super, kdyby se pokračovalo 3. sérií, některé dějové linky vypadaly, že se budou dotahovat. Čtyři a půl hvězdičky a velká spokjenost! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl nejdražší německý televizní projekt, který se z logiky věci musí ohlížet na mezinárodní publikum a snažit se o co největší srozumitelnost a přístupnost, mohlo by to být výborné. Takhle je to to, co má člověk na audiovizuálních počinech zaštítěných značkou Tykwer rád (odkazování se k dějinám kinematografie, gender-benderové a queer motivy atd.), ale už ne to, co na nich obdivuje (formální experimentátorství, posouvání hranic míry subjektivizace ve vyprávění). Více v kritice první řady. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

S1+2: Podmanivý seriál z dekadentního Berlína dvacátých let. Komouši, fašouni, zlato, drogy, sex a charleston ... Seriál je mnohovrstevný, což je paradoxně trochu jeho slabinou. Vzájemný propletenec osudů je občas až otravný a divák zatouží po troše té přímočarosti. Zajímavé je, že kniha naproti tomu takhle přímočará je - málokdy se stane, že film je složitější než předloha. Zarážející je proměna charakterů hlavních postav, které jsou naproti knize diametrálně odlišné. Když si ale zvyknete na to, že film z Mokré ryby bere jen nejzákladnější body a kolem nich rozvíjí jiný příběh, nebo jestliže jste knihu nečetli, budete doslova omámeni atmosférou dekadence a uvolněné morálky. Pohltilo mě to až tak, že jsem vyplázl nemalý peníz za výborný soundtrack na 3 LP ... doporučuji! S3: Nepolevuje se, propojení s předchozím případem, nové prostředí filmových studií, okultisté a houstnoucí politická situace. Opět skvělé scény - okultistická párty, Lota v bordelu, burza. Těším se na další případ. S4: Politická situace přitvrzuje, SA se prohání Berlínem a předznamenávají příchod ještě horších časů, komunisté kují pikle a mafie si jde po krku. Co se absolutně vytratilo, je detektivní rozměr seriálu, který téměř úplně ustoupil do pozadí a Babylon Berlin se stává spíš propletenou a ne úplně jednoduchou historickou freskou. Sice to nijak zvášt nevadí, ale na jednu stranu mi to přijde škoda, protože se ze seriálu trochu vytratilo napětí a tajemství. Standard pěti hvězd si ale stále drží. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Když se vládní rada Wendt (Benno Fürmann) sklání pro zraněnou Marie-Louise Seegers (Saskia Rosendahl), drží svou pušku v ruce, zatímco druhá puška leží na zemi. V následujícím záběru má však obě zbraně na zádech. (pavelvojta)
  • V první sérii Rusové používají samopal M1921 Thompson s vertikálním předpažbím a bubnovým zásobníkem typu „C“ na 100 nábojů. Děj seriálu se odehrává v roce 1929. Ve skutečnosti bylo Sovětskému svazu od listopadu 1941 do dubna 1942 dodáno 75 000 kusů a používán byl v letech 1938–1971 převážně americkými složkami. (Rascal_)
  • K roku 2018 se jedná o nejdražší neanglicky hovořící drama všech dob. (raininface)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama