Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Některé věci jsou zde parádní. Celková atmosféra, hrozba komunismu, špioni, politika, německý militarismus. Ta doba je chycená docela pěkně. Jenže celý film umírá na to, jestli to je detektivka, politika, love story nebo jenom špinavá gangsterka. A celou dobu taky nevíme komu fandit, jelikož hlavní hrdina je ale hodně bezbarvý. K závěru série se to ještě více "rozplizává", takže s velikou lítostí musím dát jen 60%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klobúky, dlhé plášte, dym, cigarety, swing, prostitútky, kabaret, policajti, mravnostné oddelenie, kríza, chudoba, secesia, art deco, komunisti, náckovia, monarchisti, porno a ešte raz cigarety. Babylon Berlin je splnený sen, skvelá atmosferická jazda weimarským Berlínom, škoda len že na rozdiel od pulpovej prvej série sa v dvojke (pri zachovaní skutočne uletených zvratov a over-the-top záberov) rieši viac politika a historické udalosti. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Začalo to kostrbato, teda aspoň v mojich očiach, ale nakoniec som ostal skoro závislý. Liv Lisa Fries je úplne skvelá. Zlatá. Milujem ju. Seriál pôsobí Bčkovo, ale herecké výkony neznámych hercov ťahajú celý seriál vpred. Rovnako tak dusná atmosféra 20.rokov minulého storočia. Špičkové kostýmy, skvelý vozový park starých veteránov, dobové účesy, saxová hudba. Proste všetko presne pre mňa. A ani ten dej nie je úplne na zahodenie. Sú hluché miesta, niektoré časti sú nudnejšie, niektoré zas úplne skvelé. Často ma prekvapila smrť postáv u ktorých by som to nečakal. Raz ma dokonca dostali falošným úmrtím, jednej z hlavých postáv. Naozaj, nezabudnuteľné chvíle pri tomto seriáli. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč Hitler uspěl. Ačkoli třetí série ve srovnání s ostatními dějově propadá, luxusní výprava, perfektní obsazení, sympatické postavy, ke kterým si divák rychle vybuduje vztah, přestože jsou často nejednoznačné, excelentní hudba, atmosféra, kostýmy, vynikající režie a scénář, řada scén je doslova úchvatných- dokonalých, takový mix zaslouží známku nejvyšší. Pohádka o hodných komunistech je samozřejmě směšná píseň poplatná současným zeleným trendům, ve dvacátých a třicátých letech dělali v Německu bordel podobně jako hnědá hovna, ale ok, ostatní kvality seriálu jsou tak výrazné, že přivřu oko.  S radostí chválím kvalitní český dabing, dokonalý v každém punktu. Krom brilantního retra, krimi, gangsterky, noir, dokonalá sociologická ukázka stavu společnosti, která vedla k největší válečné tragédii světových dějin. Jak praví moudří filosofové i sociologové, jakmile dlouho mrzneš s prázdným žaludkem, vznešené ideály padají do hajzlu. Chudoba, nouze, bezvýchodnost, zdecimovaná společnost, nemožnost se vymanit ze situace prací, hladomor, nemoci, peklo. Pak může předstoupit jakýkoli ďábel, který takto zdecimované společnosti pomůže, může si vyřvávat doslova cokoli, může postupovat jakkoli, většina to neřeší a je vymalováno. Drobná výstraha: necelých sto let zpátky a lidé ani vzorce se nemění. Scéna "Su Asche, Zu Staub"- absolutní špica! ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, seriál měl díky dobovému zasazení vynikající atmosféru, herecké obsazení se mi také hodně líbilo (hlavně Volker Bruch a Liv Lisa Fries), přesto se nemůžu ubránit pocitu zklamání. Už od začátku jsem měla pocit, že tenhle seriál mohl zajít ještě dál - ve všech směrech - nechybělo málo k absolutnímu pohlcení, ale nakonec jsem u dvou tří epizod tuším snad i usnula (u jedné určitě, nejspíš u toho leteckého výletu v druhé sérii). Myslím, že Babylon Berlín mohli zkrátit do jedné série, i přesto, že na ČT2 dávkovali seriál dokonce po dvou epizodách týdně, přišel mi příliš roztahaný a nebýt "v minulých dílech jste viděli," asi bych brzo ztratila nit. Jinak mi ještě vadilo, co se vyklubalo z Bruna, nejdřív mi přišel jako sympaťák (za což dost možná může i dabing Oty Jíráka, kterého mám spojeného s kladnými rolemi). A úplný konec seriálu taky žádná sláva, nevím, a ani snad nechci vědět, co přesně tím chtěli tvůrci sdělit. Za případné pokračování bych se ovšem nezlobila. P.S.: Ústřední píseň je neuvěřitelně chytlavá, počítám, že si jí týden budu pouštět aspoň jednou za den. 7/10 ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • K roku 2018 se jedná o nejdražší neanglicky hovořící drama všech dob. (raininface)
  • Natáčení probíhalo 129 dní na pozadí Neue Berliner Straße ve Studiu Babelsberg a také po celém Berlíně, včetně legendární berlínské Karl-Marx-Allee. (formelin)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama