Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klobúky, dlhé plášte, dym, cigarety, swing, prostitútky, kabaret, policajti, mravnostné oddelenie, kríza, chudoba, secesia, art deco, komunisti, náckovia, monarchisti, porno a ešte raz cigarety. Babylon Berlin je splnený sen, skvelá atmosferická jazda weimarským Berlínom, škoda len že na rozdiel od pulpovej prvej série sa v dvojke (pri zachovaní skutočne uletených zvratov a over-the-top záberov) rieši viac politika a historické udalosti. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Hutná detektivka a politický thriller podepřený super hereckými výkony (hlavně Volker Bruch, Peter Kurth a Liv Lisa Fries) precizním scénářem, skvělou muzikou, režií a kostýmy. Cenné je především propojení detektivní zápletky s politickou situací v tehdejším době. Zároveň chudoba a špína. Plné překvapivých zvratů a nebojí se i zásadních drsných momentů. Autoři strávili mnoho času pečlivým studiem historie a reálií Berlína a jeho kriminální a politické scény té doby. Možná, že poslední dva díly budou někomu připadat nevěrohodné a přitažené za vlasy. Mám na mysli tu zázračnou záchranu z auta pod vodou a ten "bondovský" souboj o vlak, jedoucí do Sovětského svazu. Přesto za poslední dobu určitě velký seriálový zážitek. Za případné pokračování bych se ovšem nezlobil. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výmarská republika v drogovém rauši, ekonomické krizi, a swingovém rytmu nevypadala nikdy lépe. Detektiv Gereon Rath z Kolína musí v Berlíně najít jisté materiály, kterými vydírají jednoho politika. Naturalismus a realismus není sérii cizí, ale nikdy zde nechybí napětí, navíc charaktery jsou dobře napsané a obsazené (Volker Bruch jako hlavní hrdina s traumatem je neodolatený). Z celé série dýchá dobový život, velkolepá freska a detektivní thriller zároveň, to jsme myslím z Německa ještě neviděli. Autor knižní předlohy Volker Kutscher pokračuje až do dob hitlerovského Německa, takže těžko říct, zda po třech sériích, ještě nějaké další dostaneme za rok 1933. Je to technicky vypiplaná a profesionální práce, na ničem se nešetřilo, výprava, kostýmy, efekty. Tom Tykwer se na sérii také podílel, takže kvalita je skutečně na místě. Doporučuji sledovat v originále, byť dabing není špatný. Kvalita série s počtem dílů a řad neklesá. Navíc i spáči z dějepisu budou seriálem zaujati. Jako historik bych mohl mít určité výhrady na linku spolupráce Německa a SSSR (viz https://www.moderni-dejiny.cz/clanek/rapallska-dohoda-16-4-1922/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Rapallsk%C3%A1_smlouva_(1922) https://nasregion.cz/rapallska-smlouva-dnes-neuveritelny-pakt-mezi-ruskem-a-nemeckem-tehdy-pro-oba-staty-potrebny-a-uzitecny-100370/) Nicméně to jsou pouhé detaily, už se těším na 4. sérii v roce 2022. Tohle je skutečně titul mezinárodních kvalit, jenž nezapadne. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto projekte. Úplnou náhodou som na stv2 aj čt2 videl upútavku a zaujalo ma to. Spočiatku len okrajovo, pre nedostatok času som sa nechcel viazať na seriál. Herca V. Brucha som ihneď spoznal, mám ho pevne zafixovaného v mozgovom hardisku ako jedného z bratov v skvelom tv filme Unsere mutter unsere Vather. Až po zistení, že to má na svedomí T. Tykwer som do toho s nadšením išiel a urobil som sakra dobre. Atmosféra medzivojnového Nemecka je úplne dokonalá, príbeh spočiatku dosť zamotaný, ale prehľadne natočený a napínavý. postavy veľmi sympatické, dokonca aj tie negatívne, dosť som si obľúbil Bruna...Vysoký rozpočet je na filme vidieť, nájde sa i zopár návratov do zákopov v 1. svet. vojne ako spomienkové scény, ale najviac som bol zvedavý na celkové vykreslenie situácie vo vtedajšom Nemecku, nachádzame sa presne v období keď sa Hitler začína rozpínať a boje medzi komunistami a fašistami sú na dennom poriadku. Tú celkovú politickú situáciu sledujeme len tak okrajovo, ale skvele dopĺňa celkovú atmosféru. V prvom rade ide o vyšetrovanie a pátranie, ktoré je výborne natočené, dychtivo očakávate kam sa to posunie, ale čo je najhlavnejšie seriál neobsahuje žiadnu zbytočnú výplň, každý diel nás posunie bližšie k záveru. 2 série po 8 dielov je super, z nejakého dôvodu to naši ešte sekli na polovicu, ale možno to tak odvysielali aj Nemci, to neviem. Nemám, čo vytknúť, max. spokojnosť. 100%. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teď jsem hledal něco, co by mi pomohlo se zkoušku z němčiny a zároveň mi pomohlo se připravit na letní zahraničí pobyt v zemi tohoto jazyka. Seriál byl pro mě příjemným překvapením, spíše jsem si užil. Herce jsem neznal a trochu mi trvalo, než jsem se s nimi úplně srovnal, ale to se poddalo docela rychle. Pokud jde o přidanou další sérii sice děj dobře propojila, ale celkově moc nenadchla. Kdyby zůstalo u původního počtu dílo, bylo by to lepší. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo 129 dní na pozadí Neue Berliner Straße ve Studiu Babelsberg a také po celém Berlíně, včetně legendární berlínské Karl-Marx-Allee. (formelin)
  • Sídlo rodiny Nyssen je ve skutečnosti zámek Drachenburg na skále Drachenfels v Königstwinter, v blízkosti města Bonn. (tom969)
  • Železniční nákladní vůz nese poznávací značky AB2305 a TY1113. Achim von Borries se narodil 13. listopadu, zatímco narozeniny Toma Tykwera jsou 23. května. (aporve)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama