Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Recenze (557)

vurhor 

všechny recenze uživatele

Největší mor a rakovina dnešního filmového průmyslu, mající podobu hraných Disney předělávek, už zaryla drápy i do Prince z Per- ehm, chci říct do Aladdina. Tudíž se divák může opět těšit na klasický shit fest speciálních efektů, téměř nulové originality a řemeslné bezduchosti, stejně jako u dalších předělávek, které (se stylem líbivého mozkomora) vysávají duši svým kresleným originálům. Aladdin není žádnou výjimkou. Je to naprosto zbytečný remake, který se snaží diváky omámit nostalgií, hezkými tvářičkami a rádoby cool vizuálně podmanivým stylem, což mu bohužel spousta lidí žere. Aladdin ještě navíc zachází do takových rovin, že schválně celý děj ještě více natahuje, což se pěkně obrátí proti němu, protože výsledkem jsou pak scény, které nejen samotný děj, ale i jeho postavy nikam neposouvají, přičemž to pak vypadá, že tam jsou jenom proto, aby se tvůrci mohli víc chlubit tou CGI. Oceňuji ale, že se s Willem Smithem pokusili jinak pojmout bezvadného Džina, který je jednoznačně největší tahoun celé téhle umělé tragédie. A na hranou Jasmínu se velice hezky koukalo, to nebudu lhát. Gratuluji Disneymu, že zadupal do země svou další milovanou klasiku, jen tak dál, myšáku! Už se těším, až mi zničíš Zvoníka a Hercula. Tímto tě zdravím svým zvednutým prostředním prstem. <3 Lepší 2* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Občas je tej politickej korekcie až príliš. ALADIN je projekt štúdia Disney v novodobej histórii a preto vyzerá tak, ako vyzerá. Korektne, na dnešnú dobu. Nemám nič proti vybratým hercom, som rád že arabské charaktery nehrajú biely blonďáci, ale mohlo ísť o známejšie tváre s hviezdnou silou ( tú tu má len Will Smith ). Preto to moje sklamanie. Dizajn je v pohode, ale len v pohode. Na takmer 200 miliónový film, ale vyzerá akosi televízne. Po DUMBOVI ďalší mierny prešľap od Myšiaka, takže ostáva už len ten LEVÍ KRÁĽ. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Trailery se mi moc nelíbili, ale dal jsem na doporučení kamaráda a film jsem si opravdu užil. Hodně mi to připomínalo Prince of Persia. Na můj vkus je zde až moc písniček, ale to se dá vydržet, jsou celkem melodické a pěkné. Příběhově je to jednoduché a celkem i předvídatelné. Technicky je to zvládnuté skvěle a atmosféru dodává i pěkný soundtrack. Will je jako Džin suprový a ostatní hlavní role jsou také pěkně zahrané. Za mě 75% :) ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Krásna ukážka toho, že i klasická rozprávka sa môže dočkať zaujímavého a krásneho spracovania. Je neskutočne vtipná, hlavne W.Smith bol úžasný, podla mna si strihol jeho najlepšiu rolu, ale v tomto sa všetci herci stretli na jednej vlne, len záporak mohol byt o niečo hrozivejší. Jedine, čo mi na tomto filme vadilo boli tie tanečne kreácie, Guy sem ten muzikál davat nemusel i bez neho by to slapalo na jednotku, takto ho podla mna trocha oslabil. Vizuálne prenádherné, cele i stou okázalou farebnosťou. Triky boli bombastické, asi len okrem zvierat, tie boli strašne umelé. Medzi 4* a 5*, ale ako som už písal, tie tanečne sceny to tu trocha rušili, tak sa prikloním k silným 4*. Nečakal som, že Guy ma takto milo prekvapí. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční pojetí aladina,spíš je to muzikál než klasický film a to já moc nemusím.Celé to působilo hodně výstředně a mě to dvakrát nesedlo.Kdo chce vidět jiné pojetí aladina,bude asi spokojen.Za mě celkově 50% a tři hvězdy ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Chyběli už jenom asiati (nebo jsem si jich nevšimla), jinak ovšem Aladin splnil alespoň v náznacích snad všechny společenské kvóty - od rasové pestrosti po feminismus a transgender. Ale to mi na tom nepřišlo nejhorší. Nejhorší byly jednoznačně ty písničky, mnohdy (spíš většinou) tlačené na sílu a s debilními texty. A ty grimasy, co při nich dělali herci, to jsem se buď smála nebo si kelímkem od coly zakrývala výhled. Vím, že je to muzikál, ale někdy to přehrávání bylo skoro až nesnesitelné, a to se obsazení celkem povedlo. Smithův Aladin nebyl vůbec špatný, a to ani v té modré verzi, pokud ovšem neměnil obličej. Mou nejoblíbenější postavou se však bezkonkurenčně stal kouzelný létající koberec, zdaleka největší sympaťák ze všech postav. Ten koberec bych chtěla taky, zvlášť, když má nejspíš nějakou auru neviditelnosti - pokaždé, když letěl nad městem nebo kolem paláce, kromě hlavních hrdinů a mimořádně inteligentního papouška si ho nikdy nikdo z řad stráží nebo civilistů nevšiml. Kromě nepříjemných a mnohdy debilních písniček a zbytečného přehrávání (a trochu i kvůli někdy až příliš okatého plnění těch kvót) mě k nižšímu hodnocení vede i délka - tady jsou i ty dvě hodiny zbytečně moc, ani ty děti to už na konci nebavilo a jakmile začaly závěrečné titulky, spolu s rodiči byli do minuty venku ze sálu. Nejblbější je, že tu délku nastavovali právě písničkami. Nebýt to muzikál, byla by to fajnová dobrodružná podívaná nejen pro děti, ale takhle je to spíš utrpení. 5/10 ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do tohoto filmu jako do každé další filmové realizace něčeho animovaného a nečekal jsem od toho nic... A byl jsem příjemně překvapen. Film se drží tak ze 70 % své předlohy, jsou tam všechny písně (jedna navíc, ta tam nesedí), zvířata jsou méně expresivní, ale to jim nemohu mít za zlé, Jasmin je naprosto nádherná a i Aladin se povedl jako herec. Jestli bych však něco vyzdvihl do nebeských výšin, pak je to Will Smith a jeho naprosto až skoro dokonalá imitace Djiniho. Je bláznivý, nepředvídatelný, kouzelný, expresivní, doslova jsem ho tady "žral". Pro mě nejspíš pro teď nejoblíbenější hraná disneyovka co doposud vyšla. 3x 91 % ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Co to bylo?! Navic jsem to videla v dabingu... A to jsou mega muka ten zpev.. A jak to mohl Guy Richie natocit... To mu jako dosly prachy?! Nesympatickej Aladin, iritujici Smith... A je to strasny... ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Will je rozhodně naprosto boží Džin. Pohádka je to svižná, veselá, barevná a opravdu kouzelná. Nemám nic proti. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jen tak pohádkový příběh od kterého zázraky nečekáte, ale je to vcelku pohodové, s mile zubatým, trochu vykutáleným zlodějíčkem Aladinem, s modrým džinem a krásnou princeznou Jasmínou, která byla trochu vzpurná, ale měla recht. Takže dámy, pokud chcete nějak zabít 128minut, nalijte si kávu černou jako arabskou noc do krásného koflíku, rozbalte Kofilu a přes ramena hoďte lehounký šál, posetý stříbrnými hvězdami orientální noci. ()

ben666 

všechny recenze uživatele

Za mě super! Krásná Disneyovka, která měla vše co jsem od ní čekal. Barevná, výpravná, veselá, romantická a zábavná pohádka. Hlavní hrdinové dobře obsazeni a Will Smith byl prostě skvělej. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna pro děti. 1) Je to podívaná, o tom žádná. Choreografie některých písní je parádní. Výprava bere dech. A tím končíme._____ 2) Kromě hloupoučkých dialogů tahá za uši věru nevkusná mluva dnešních teenagerů, která se do orientální pohádky hodí jako kyselá okurka do zmrzlinového poháru._____ 3) Hezké nápady následují nápady hloupé, aby je vystřídaly nápady vyloženě trapné._____ 4) Po létech jsem opět spatřil muzikál v českém dabingu, kde dabovali i zpěv. Zřejmě orientace na děti, které nestíhají číst titulky._____ 5) 28letý Egypťan Mena Massoud (Aladin) je pěkný kluk._____ 6) Film natáčeli v ateliérech Longcross a Arborfield ve Velké Británii a v pouštích Wadi Rum a Wadi Disi v Jordánsku._____ 7) Historický exkurs. Příběhy tisíce a jedné noci (pohádky z nich tvoří jen malou část) vznikly v Indii. Pak se dostaly do Persie. Ani indická ani perská verze se nedochovaly. Kolem roku 800 byly z perštiny přeloženy do arabštiny. Arabové je pak rozšířili v dalších stoletích po světě. Do křesťanské Evropy se dostaly s překladem francouzského orientalisty Antoina Gallanda v roce 1704. Ten ovšem provedl v díle obrovské změny (mimo jiné 282 noci rozšířil na 1001 noc). Dnes nejznámější příběhy Aládin a kouzelná lampa a Alí Baba a čtyřicet loupežníků navíc v původních sbírkách nebyly. Gallandovi je vyprávěl maronita Hanna Dijáb (francouzsky). Se znalostí tohoto backgroundu pak indický nádech (zvláště v taneční choreografii) diváka nijak nepohorší._____ 8) Výstižný nemilosrdný koment: verbal (hodnotil odpad). ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jedna velká száka na jistotu a nic proti ničemu. Hraná verze Aladina je tak user friendly, jak jen může být a autorský vklad do ní je nulový. Guy Ritchie je poznat snad jen v několika parkourových honičkách, kterých je ale hodně málo, jinak jede podle studiového mustru. Muzikálové scény jsou poměrně zdařilé, ale nijak výrazné a žádný ze songů není tak zásadní, že by si ho divák broukal po skončení filmu. Tempo je sice solidní, opět v něm ale chybí jakákoli scéna, která by vyčnívala, nebo byla alespoň déle zapamatovatelná. Vizuál je výborný a až bollywoodské vložky patří k tomu nejlepšímu, škoda, že jich tu není víc. Trochu unylé je i obsazení, z něhož se vyčleňuje Will Smith, který si džina evidentně užil, místy přehrává, i když má samozřejmě limity, které animovaná postava logicky nemá, ale právě on je tím jediným, kdo udrží konstantní výkon. Oba titulní představitelé jsou nevýrazní a Marwan Kenzari jakožto záporák je dokonce hodně toporný a nechtěně směšný. Ano, některé (i vizuální) vtipy fungují, orientální atmosféra je velmi dobrá a tempo solidní, to ale k úspěchu úplně nestačí, protože tempo je zbytečně přepálené a vskutku chybí něco výraznějšího. Ve výsledku tak je Aladin jen dalším sériovým výrobkem a produktem, který má Disneymu vydělat peníze a prodat nějaký ten merchandising, jinak ale moc zajímavý není. 60 % ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Předělávání animovaných pohádek do hrané verze mám ráda. Malinko mi vadila originalita určitých pasáží (přece jen jsem animovanou verzi viděla milionkrát), ale i tak je to celkem dobré zpracování. Co se týče srovnání předělávek, tak Popelka i Kráska a zvíře jsou pořád o level výše. Věřím ale tomu, že až mě dcera donutí se na to podívat milionkrát, že v tom najdu ještě něco víc a možná i půjdu s hodnocením nahoru. Škoda že jsem neviděla v originálním znění. Trochu mi neseděl představitel Jafara, asi mi přišel málo úlisný. A možná mohli malinko víc zapracovat na papouškovi. Čekala jsem, že bude víc ukecaný. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Co funguje jako animovaný film nemusí vždycky fungovat i v hrané podobě a Aladin je tomu dobrým příkladem. Po povedených snímcích jako Kniha džunglí nebo Kráska a zvíře tak nastupuje obrovské zklamání s nudným obsazením, otřesným coverem původních písní, ale na druhou stranu úchvatným vizuálem, což je obvykle to jediné, co se filmům v dnešní době vždycky podaří. Když už jsem zmínil ono obsazení, pochválit rozhodně musím výběr sultána, ale ani Jasmína v podání Naomi Scott a džin s tváří Willa Smithse nebyli až tak špatní. Na druhou stranu je hlavní hvězda filmu strašně nevýrazná a největším zklamáním tu je pak Jafar, který byl v původním animáku fantastický, ale zde jej hraje naprosté dřevo. Scénář se Disneymu naštěstí zkonit nepodařilo, takže dávám filmu se vším všudy 65% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

V současnosti plno snímků vzniká na pozadí zelených plátnech, což není na škodu, ale chudáci herci, když plno lokací, scén a postav je jen digitálních, si musejí připadat jako alenky v říši zeleni. Dost ale nad mým nářkem a k jádru pudla. Aladin je mířen jak pro dětské i dospělé publikum, jelikož každý (i já) jsem si z toho něco odnesl. Velmi jsem se pobavil nad uměním Aladina. Obsazení je super a vizuálně není co vytknout, barvami a triky se to jen hemží. Nicméně zde mi chybí nějaký wau efekt, abych mohl dát plné hodnocení, ale* jsou dostatečně dobré hodnocení i tak. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Asi nejbarevnější film co jsem viděla od vynálezu barevného filmu - až oči přecházejí. Will Smith zase jednou v sympatické roli. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Hrané předělávky mých milovaných disneyovek jsem si zatím dost užívala ("Kráska a zvíře" je top), ale první fotky, oznámení obsazení a první trailery na "Aladina" mě mírně řečeno vyděsily a do kina jsem se nejdřív vůbec nechystala. To by ale byla nesmírná chyba. Po překvapivě povedeném Burtonově "Dumbovi" tady máme ještě báječnější rodinnou podívanou, ve které funguje téměř všechno. Charakteristický styl Guye Ritchieho poznáváme alespoň v úvodních honičkách po ulicích a střechách města Agrabahu. Ústřední dvojice prakticky neznámých herců se do svých rolí perfektně hodí a nakonec jsem kostymérům odpustila i ty nové Jasmíniny šaty (nekorespondující s animovanou verzí). Samostatná kapitola je ale Will Smith v roli Džina. Neskutečně si to užívá a jeho zpěv dává klasickým melodiím od Alana Menkena boží moderní ráz. Vytknout ovšem musím castingový přešlap s obsazením Jafara (toho pána vytáhli z nějaké turecké telenovely?) a zbrusu novou emancipační písničku, která se zrovna moc nepovedla. Jinak jsem to ale Disneymu sežrala i s navijákem a těším se na opakování. Skoro 5*. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Král Artuš: Legenda o meči má i Aladin děsný trailer, který spíše odrazuje. Naštěstí to není důležité, protože opět je to moc fajn dobrodružná a zábavná podívaná. Aladin i princezna byla skvělá volba a vlastně jediný kdo byl vcelku otravný byl Will Smith a u něj to dost mrzí. 8/10 ()

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama