Reklama

Reklama

Vraždy podle Agathy Christie

(seriál)
  • Francie Les Petits Meurtres d'Agatha Christie
Rozhovor 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Francie, (2009–2023), 73 h 52 min (Minutáž: 89–99 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Nancy Tate, Guillaume Bienvenu, Vincent Winterhalter, Quentin Baillot, Cyrille Thouvenin, Josiane Lévêque, François Toumarkine, Stéphane Caillard (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Světoznámé detektivní příběhy spisovatelky Agathy Christie dostaly novou, neokoukanou podobu. Jsou šik jako nikdy předtím! První série seriálu diváky zavede do stylové Francie 30. let 20. století. Zdánlivě přísný komisař Larosiére (Antoine Duléry) a až přespříliš snaživý inspektor Lampion (Marius Colucci) jsou dvojka, které neuteče žádný kriminálník. Vraždy podle Agathy Christie jsou důmyslné, vtipné, sexy, a rozhodně neodolatelné! Čekají vás stylová auta ze 30. let, rozlehlá sídla francouzské smetánky s nádherně upravovanými zahradami i působivé dobové kostýmy... S postavami poněkud nevrlého komisaře Larosiéra, který má rád svůj klid, a především popichování svého mladšího kolegy, a inspektora Lampiona, nesmělého detektiva-začátečníka, který je však chytřejší, než si sám myslí, se diváci poprvé setkali v minisérii Malé rodinné vraždy (Petits meurtres en famille). Ta u diváků sklidila takový ohlas, že se francouzská televize rozhodla natočit dalších jedenáct epizod se stejnými postavami v rámci seriálu Vraždy podle Agathy Christie (Les petites meurtres d’Agatha Christie). Předlohou komisaře Larosiéra a inspektora Lampiona v první sérii byli Hercule Poirot a kapitán Hastings. Seriál byl následně prodloužen ještě o další dvě série, každou z nich však zasazenou do jiného časového období. Zatímco první série se odehrává ve 30. letech 20. století, druhá série představila nové postavy ve Francii na přelomu 50. a 60. let. V roce 2019 pak bylo oznámeno natáčení třetí série, ve které se opět nové postavy představí v letech 70. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele elizabeth_ba k tomuto seriálu (10)

Malé vraždy Agathy Christie: Otrávené pero (2009) (S01E03) 

I tady samozřejmě lepší zpracování, kde byl zachráncem ošklivých káčátek James D'Arcy a detektivem slečna Marplová, ale lepší než profláknuté Vraždy podle abecedy nebo Zkouška neviny, které se nedávno dočkaly nových adaptací ve Velké Británii a jimž výše jmenované s duem L+L nesahaly ani po kotníky... ()

Kočka mezi holuby (2010) (S01E05) 

Bohužel se nejde ubránit srovnání s Suchetovým Poirotem. Ten byl ještě trošku překombinovanější, ale v tělocvičně se vraždilo oštěpem, což jsem tady postrádala. Jinak z první série patří tento díl k těm povedenějším. ()

Čas přílivu (2011) (S01E08) 

A mně se tenhle díl docela líbil, už jen proto, že jsem zjistila, že si Alice Avrilová (Blandine Bellavior) přišla v čase obhlédnout předchozí díly, než se rozhodla připojit se ke Swanu Laurencovi v dalších sériích, což bylo seriálu rozhodně ku prospěchu. ()

Smysluplná vražda (2013) (S02E01) 

Zrovna tento příběh z pera Agathy Christie nepatří mezi mé oblíbené. Ani ve zpracování se slečnou Marplovou jsem nebyla nadšená, tak není divu, že mě neoslovilo ani toto. Série s komisařem Laurencem, sympatickou Avrilovou a krásně naivní Marlen se dost kvalitou jednotlivých dílů mezi sebou hodně liší, domnívám se, že hlavně dle toho jak se která předloha hodila pro tento lehce a někdy i těžce uletěný styl francouzských tvůrců. ()

Perlivý kyanid (2013) (S02E02) 

Překvapivě věrné zpracování příběhu Cyankáli v šampaňském, mého oblíbeného od královny detektivek, asi proto, že trošku připomíná pohádku (a taky dobře končí). Jak už je pravidlem pozměnili jména a u postavy Anthonyho Browna (zde není ani Anthony ani Brown), opomněli docela významný detail, a proto zůstává Žlutý Iris nejlepším zpracováním tohoto románu a adaptaci s půvabnou Avrilovou a šovinistickým komisařem Laurencem tři hvězdičky. ()

Němý svědek (2013) (S02E03) 

Vzkaz pro tvůrce seriálu: Vykašlete se na Agathu, neumíte to, francouzské detektivky jsou taky pěkné a ty určitě dáte! Hromada patologických vztahů nebo aspoň ne zcela v souladu s přírodou ( stejná pohlaví, bratr a sestra) zcela změněné základní charaktery postav. No, aspoň, že nezměnili vraha ( i když motiv ano) a Avril(ová) je sympatická kóča, vzdáleně připomínající Marléne Jobert(ovou), a komisařova sekretářka je zase podobná Merylin, takže celkem za dvě hvězdičky, i když jsem si po skončení musela pustit britské zpracování se Suchetem, abych si spravila náladu a připomněla noblesu, nejen hlavního představitele ale celého tohoto seriálu. ()

Plavý kůň (2016) (S02E13) 

První půli dílu jsem sice přemýšlela, zda zrovna tento styl, který si zvolili francouzští tvůrci pro své adaptace děl královny detektivek, je pro Plavého koně to pravé ořechové, ale nakonec se mi to líbilo víc než poslední zmatené a trošku hororové zpracování Angličanů s Rufusem Sewelem v hlavní roli, takže za mě ano. ()

Rozbité zrcadlo (2017) (S02E18) 

Tak tohle se hodně nepovedlo. Lawrence, Marlén a Avrilovou jsem si oblíbila a našla i několik velmi zajímavých epizod v téhle sérii. Ale ačkoliv jsem si myslela, že Rozbité zrcadlo se tímhle lehce ujetým stylem, natočit dá, tak výsledek mě rychle vyvedl z omylu. Tudy opravdu tedy ne! ()

Schůzka se smrtí (2019) (S02E26) 

Sice trochu svérázná, ale ne zcela nepravděpodobná Schůzka se smrtí. Takže za mě jedna z těch lepších epizod z netradičního zpracování tradiční předlohy, v níž naštěstí (kromě převleku Avrilové, čistokrevného voříška a jednoho citového vzplanutí) vynechali pro toto zpracování jinak obvyklou komediální stránku... ()

Reklama

Reklama