Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Potíž se Zemanem neleží jen v hnusné záměrné agitce, která převrací v prospěch totality nejznámější případy její zvůle, ale především je to naprostá nezáživná nuda. Pro většinu lidí to v 80. letech byla jen detektivka s politickým pozadím – nevěděli, či spíše si neuměli zasadit Zemana do souvislostí. Totalita nejen potlačovala informace, ale i myšlení. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

ČT niekedy pred desiatimi rokmi tento seriál znovu uviedla do svojho programu, samozrejme s ospravedlňujúcou hodinovou diskusiou pre každým dielom, aby mala akési alibi. Toľko ku komentáru Vladimíra Železného. Mne na ňom nevadil ani tak onen propagandistický aspekt, dôležité sú samozrejme prípady. No a tie ma až tak nebavili a hodina a pol na jednu časť kriminálneho seriálu je trochu veľa. To zvládne iba poručík v baloňáku. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dalo se to..! Místy i dobré zápletky s logickým koncem, jindy social.brak! Hudba: Zdeněk Liška mmj.! Nemohu ale přenést přes srdce, že někteří herci v tomto seriálu byli nuceni k rolím často pod pohružkami ztráty práce!!!!!!!!!!! Strašlivé.... :-() A někdy až trapné-výsměšné zobrazení tehdejších rádoby kriminálních živlů.. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo vám prodává narkotika?! Stejně, jako u MALÉHO PITAVALA se seriál inspiruje případy podle skutečných událostí. Tím tady ale veškerá spojitost končí. Jednotlivé zápletky jsou totiž překroucené na poptávku tehdejšího totalitního režimu (na což upozorňuje i vydavatel DVD) a mají budit dojem perfektně fungujícího socialistického zřízení (což je samo o sobě unikátním nesmyslem). Taková Štvanice, Vrah se skrývá v poli či Klauni - jsou opravdu nechutné díly. Ale zároveň jsou to atmosférické a vynikající, až hororové kriminálky. Nejlepší epizody seriálu jsou za mě Vyznavači ohně, Strach, Bestie, Kvadratura ženy, Tatranské pastorále, Studna či Mimikry. Něco je na odpad, něco je na pět hvězd. Politiku neřeším (nemám rád komunisty) a dávám vysoké hodnocení, převážně z nostalgie (ne po kumunismu, ale kvůli panu Brabcovi, jehož jsem měl tu čest znát), dále díky fenomenálním hercům ve vedlejších rolích (Vinklář, Kopecký, Menšík, Filipovský, Brzobohatý, Tříska, Abrhám, Prachař a desítky dalších), pro originální hudbu Zdeňka Lišky a též za až filmové zpracování jednotlivých epizod. Relikvie své doby, jenž má svá pro i proti. Tabák dáš?!  ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Na mene hlavnej postavy majora Zemana (Vladimír Brabec) sa dlho nemohli zhodnúť a padali nápady ako "major X", "major Herych" či "major Hurych". (Raccoon.city)
  • Stanislav Fišer se v seriálu objevil v 2. dílu "Vyznavači ohně" jako Ludva Velenský a v 13. dílu "Romance pro nenápadnou pani" jako Eda Sojka. Svůj hlas propůjčil ještě několika dalším epizodním postavám, které ztvárnili jiní herci: fotograf na náměstí (6. díl "Bestie"), barman (20. díl "Modrá světla") a herec Hrdlička (22. díl "Tatranské pastorále"). (Willy Kufalt)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama