Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele Salvator k tomuto seriálu (15)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

První desítka příběhů s Honzou Zemanem není jako celek nijak výrazně zajímavá, přestože díly Bestie a Strach mají své kouzlo. ()

Série 1 (1974) (S01) 

První desítka dílů je bezpochyby poctivě odvedenou prací a nebýt těch, které zcela otočily realitu události, nebylo by co vytýkat. ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Naděje kriminalistiky poválečného Československa řeší svůj první případ. Bohužel už zde je čitelné, kam bude seriál postupně směřovat. ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Vcelku dobrá zápletka postavená na základech reálných situacích nedlouho po konci války. Na jedné straně je zde snaha uprchnout za hranice a zachránit si život, na straně druhé je touha v tom zabránit. Rozuzlení je sice předem jasné, přesto si příběh stále drží charakter krimi žánru. ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

Strážmistr Zeman na úvod zhatí rande budoucímu kolegovi Hradcovi. Pak už se nasazuje všechny síly k potlačení šmeliny s inzulínem. Příběh naštěstí ještě plně nezabředl do marastu doby po roce 1948. ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

Autoři se možná nechali inspirovat polským seriálem S nasazením života a postavili Honzu Zemana do role dvojníka. Jen a pouze díky tomu se podařilo rozkrýt a zlikvidovat skupinu Banderovců. Nechybí pochopitelně ani ideový cíl - zde dehonestace církve. ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Politicky mimořádně angažovaný díl. Z Honzova zákroku před továrnou běhá doslova mráz po zádech. ()

Bestie (1975) (S01E06) 

Jeden z nejlepších dílů první série zdobí herecké výkony padouchů a naopak hyzdí soudruzi z Prahy. ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Honza Zeman je natrvalo v Praze a kromě pátrání po padělatelích potravinových lístků intenzivně a velmi komicky hledá partnerku. ()

Strach (1975) (S01E08) 

U Zemanů se bude rodit a do toho začne řádit parta podle případu bratří Mašínů. Tvůrci si opět skutečné události změnili k obrazu svému. Bezprecedentní a dodnes neomluvitelné násilí hlavních aktérů však ponechali. Díl je současně hereckým koncertem Josefa Vinkláře. ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Jirka Hradec ve svém prvním velkém případu fatálně selže. Vedení kriminálky, s výjimkou Honzy Zemana, však zachová bohorovný klid. Slušně konstruovaná zápletka o pašování zlata a léků vyústí v návrat agenta Bláhy. Je tak jasné, že o sobě ještě nechá vědět. ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Honza Zeman není tentokrát jen kriminalistou, ale také trochu psychologem. Jinak je desátý příběh natočený podle událostí v Babicích u Třebíče odpornou politickou agitkou ukazující na zrůdnost komunistického režimu. A za to si paradoxně zaslouží vysoké hodnocení. ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

Do církve si komouši museli kopnout za každou cenu. Jinak díl přináší začátek příběhu agenta Bláhy po jeho návratu do republiky. Vedle toho parta Honzy Zemana s agilním Jirkou Hradcem tradičně bravurně vypátrá ostatní zločince, zde vraha faráře. Zajímavostí je opětovné obsazení Luďka Munzara - viz epizoda Vyznavači ohně. ()

Kleště (1976) (S02E02) 

Dílu vévodí padouch Bláha. Možná by měl klid, pokud by se nezapletl se svojí dávnou přítelkyní z dílu Hon na lišku. Její manžel, bývalý továrník Čadek, pěkně za tepla vše na soudruhům donese. Honza Zeman tak nastupuje až v druhé polovině, ale stačí to aby vyřešil pár let starou vraždu lodníka Berky. ()

Studna (1978) (S03E06) 

V poctivé kriminálce se Honza Zeman znovu dostává na výsluní. Hlavní hvězdou dílu je ale Jaromír Crha. Jeho práce se sekerou se stala nezapomenutelnou. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama