Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 782)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

100% umění.Bohužel,jak už to u některého umění bývá,né každé musí být 100% záživné.Takže,ačkoliv po technické,či herecké(Ralph Fiennes!!!) stránce,nemám co "Schindlerovy" vytknout,film jako celek mi přišel prostě,snad se všichni ostatní neurazí,trošičku nudný.Možná by se dalo i říct,až moc profesorsky natočený.Tím ovšem filmu nechci ubírat nic z jejího významu či Spielbergovi profesionality. ()

sheilla 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim s Gemeninim, ktery svym komentarem v podstate rekl to same, co jsem chtela i ja. Kdo o osobe Oskara Schindlera alespon neco trochu vi, tak tomuhle snimku nikdy nemuze dat 5*. Obzvlast konec filmu uz mi pripadal vylozene trapny, kdyz clovek vi, co to bylo za hajzla. Na druhou stranu smekam pred rezijnim umenim Stevena Spielberga, to se mu musi nechat. ()

ondrech 

všechny recenze uživatele

Kamera: Janusz Kaminski - oscar naprosto zaslouzeny, to je zkratka dokonalost. Kamera je stale s lidmi, davove sceny jsou nasnimane tak brilantne, ze mrezi v zadech. Predtim jsem dal za ctyri, ale ted musim za pet, opomijim nepodarenou scenu, kdy na posledni chvili scenarista pod vlivem hollywoodu zesilel. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto uzasny film a to i pres svou delku. Spousta srdcerivnych scen a hlavne sebou nese opravdu silne pocity. Zvlaste potom scena v osvetimske sprse je jednou z nejsilnejsich. Cele dilo tlaci ku predu jeste ujisteni ze se jedna o skutecnou udalost. Pro me je tenhle snimek jednoznacne na 95% ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Toľko nevinných mŕtvych nebolo hádam v žiadnom inom filme. A pritom ide o zobrazenie skutočných udalostí. Celý snímok sprevádzajú silné emócie zúfalstva, strachu a smútku. Po jeho zhliadnutí som zostal ponorení do úvah a mal som v hlave plno otázok, ktoré sa zväčša začínali slovom "prečo?". Chcel by som tiež poďakovať Spielbergovi, že nezjemnil film akýmkoľvek romantickým príbehom v pozadí a sústredil sa skôr na krutú realitu doby. Hodnotenie: 90% ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Tak přesně tohle jsem čekal... pohádka o hodném ba přímo lidumilném nacistovi, který vše dělal jen z humanistických zásad. Když už spielberg točil film, který má být (a asi i je) pomníkem obětem holocaustu, tak by se měl držet historických faktů, a to, přiznejme si, tady v žádném případě nedělá. Řemeslně není téměř co vytknout, zvláště pak scény v ghettu a ve sprchách, ale co se týká příběhu, tak se jedná z velké části o prvopánový kýč hrající na city. Vždyť postava výborně zahraného Fiennesova záporáka byla zprzněna střílením z balkonu jen pro coitový efekt. A dále je tady věc, kterou vytýkám snad všem filmům z druhé světové války a holocaustu, a tou je jazyk, prostě si myslím, že německy (a polsky) by byl film mnohem věrnější něž v angličtině. Takže si myslím, že jde o jeden z velmi přeceňovaných filmů... přesto mu na významu nic neupírám. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně Spielbergův nejlepší počin... tady netřeba slov. Jen mám osobní problém s tím, že se mi Neeson a Fiennes vizuelně hrozně pletou ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Fenomenální, neskutečně silné a jen obtížně komentovatelné. Excelentní herecké výkony a stejně tak vynikající Spielbergova režie v pravděpodobně nejlepším válečném dramatu všech dob. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Hodně silný filmový zážitek. Děj je bohužel trochu roztahaný, ale co byste chtěli na více jak tříhodinovou stopáž. Film má hodně dobrou atmosféru, dobré herecké výkony a prostředí. ()

vanderbart 

všechny recenze uživatele

Velmi silné dílo, ale pokud člověk nechce přijít o iluze, nesmí se po shlédnutí zajímat o skutečná fakta o osobě Oskara Schindlera. Takže popsání skutečností je zřejmě opravdu jen a jen účelové (asi jako patetický odjezd OS po skončení WWII). Ale co se týče zpracování, tak rozhodně výborný film a Neeson v hlavní roli, popřípadě Fiennes coby SS maniak, nemají chybu. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Ano, toto je film jako víno. Inu Spielberg je prostě Spielberg. Tak neuvěřitelně dobově věrohodnou atmosféru už jsem na vlastní kůži u nějakého filmu opravdu dlouho nepocítil. Film naprosto přirozeně plyne a naprosto správně postupně psychologicky graduje. Myslím, že byť tento film znázorňuje ony hrůzy druhé světové války, tedy holocaust, tak přesto je ,hlavně jeho závěr, pěkným humanistickým způsobem pojat. Je to možná paradox, ale na mne tento film působil velmi jemně. Já myslím, že z hlediska charakterových kvalit je Oskar Schindler typologicky opravdu velké téma a Spielberg se ho na filmovém plátně zhostil s grácií. ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Něco neuvěřitelného co dokáže udělat člověk, pro lidi které okolí odsuzuje ke špíně, bídě a smrti. Vystoupit z řady a dát za ně vše co má a myslet jen a jen na jejich dobro. Nezapomenutelný snímek, který se nezapomene ! ()

Devilian 

všechny recenze uživatele

Dosud pro mě byl Spielberg výborným a typickým "popcorňákem", který bez tuny speciálních efektů prostě neexistuje. Omyl. Vlastně ani nevím, proč jsem shlédnutí tohohle filmu tak dlouho odkládala a tím pádem se o tohle tak dlouho připravovala. Ale vím, že se nemusím nijak rozsáhle rozepisovat o tom, proč se mi to líbilo. Všechno bylo vyřčeno a napsáno už mnoha lidmi předemnou. Ať už Spielbergova režie, ať už Williamsova hudba, ať už Kaminského kamera, ať už výborní herci... je to perfektní zvlášť, ale dohromady to dává vskutku nesmrtelné dílo. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Co k tomu napsat... Snad jen, že líp a "hůř" už to natočit nešlo. Běhá z toho mráz po zádech a srdce to bolí. Neeson, Kingsley, Fiennes, ale i ostatní se svejch rolí zhostili s grácií a ačkoliv Spielberg nepatří k mejm favoritům, minimálně za tenhle film si zaslouží hodně velký uznání. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Komorní velkofilm, který splňuje veškerá očekávání. Není dokonalý, ale hledat na něm chyby by bylo horší než jehlu v kupce sena. No dobře, možná jedna by se našla, kdyby Němci mluvili s jinými Němci vždy německy...ale čert to vem. Viděno asi po osmi letech a přesto se mi vybavily při sledování téměř všechny ty silné scény. (DVD, orig.) ()

gutshoter 

všechny recenze uživatele

Když nebudu hovořit o začátku, který mě na první pohled zcela nedostal, vyzdvihl bych poslední dvě třetiny filmu, které byly naprosto úžasné. Jak už jsem několikrát zmiňoval, holocaust a s ním spjatá zvěrstva mě vždy zajímal, neboť si při pohledu na tuto dobu vždy uvědomím, že žít v tomto rozporuplném světě mě přes veškeré negativní vlivy baví, ba co víc je to dar. Dar, který dostalo miliony lidí a dar, který jim byl násilně odebrán. Steven Spielberg natočil veledílo, které by mělo být zhlédnuto každým člověkem pro uvědomění si ceny lidského života. ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Pánové, děkuji Vám mockrát. Spolehněte se na to, že do měsíce budete oba na ruské frontě. Hezký den." -Okcar Schindler- ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Film jsem poprvé viděl před deseti lety a už tehdy na mě zapůsobil (ten závěr se mi vryl do hlavy paměti jako rána palicí). Letos jsem si ho zopakoval a dojem zanechal ještě o stupeň vyšší (no stárneme a jisté věci časem vnímáme jinak). Mnohem lépe jsem nyní schopen ocenit smysl pro detail a zpracování. Preciznost a neuvěřitelný talent Stevena Spielberga podat věci odhalené až na kost. Neuvěřitelná práce... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po hóóódně dlouhý době sem skouknul tenhle depresivní a dlouhatánskej film. Právě ta dýlka mě od něj ty roky odrazovala asi nejvíc. Dýlka a ta depka. Bohužel mě to přesvědčilo o tom, že už na dlouhou dobu tenhle film vidět nepotřebuju. Není tam totiž moc momentů, kvůli kterejm bych to potřeboval vidět častějc něž jednou za 10 let. Pro nej zážitek herecký výkon Fiennese, ten se do svojí role "kata" dokázal vžít uplně se vším. Neeson taky dobrý. O tomhle ožehavým tématu není zrovna moc filmů (jen samý dokumenty). Podobně smutný Pianista mě bere mnohem víc. Asi i kvůli barvám a kvůli pestřejšímu příběhu. Buď jak buď, tohle se Spielbergovi pomohlo. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama