Reklama

Reklama

Sever a Jih

(seriál)
USA, (1985–1994), 23 h 11 min (Minutáž: 90–94 min)

Předloha:

John Jakes (kniha)

Hrají:

Patrick Swayze, James Read, Lesley-Anne Down, Wendy Kilbourne, Kirstie Alley, Terri Garber, Genie Francis, Philip Casnoff, Lewis Smith, Jonathan Frakes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(15)

Recenze uživatele Kakho-oto k tomuto seriálu (3)

1. kniha (1985) (S01) 

Velmi kvalitní seriál a skvělá popularizace období dvaceti let před občanskou válkou v USA. Vrcholem jsou především vzájemné návštěvy Mainů a Hazardů, kdy hrozí nějaký vyhrocený konflikt, např. pomoc otrokovi Gradymu na Jihu či pokus o likvidaci Orryho na Severu (či Billyho na Jihu). Charakterově dost černobílé: Orry Main, George Hazard, Billy Hazard, Charles Maine, Madeline La Mottová-Mainová, Constance Hazardová, Brett Mainová-Hazardová vs. Justin La Motte, Ashton Mainová-Huntoonová, Elkanah Bent, Salem Jones, Izabel Hazardová. Vymyká se protiotrokářská fanatička Virgilie Hazardová, jež není zase tak zlá, "jen" zaslepená svým světonázorem. Zejména v druhé řadě ukáže i jiné dobré stránky než je vymezování se proti otrokářství. 90 % ()

2. kniha (1986) (S02) 

George Hazard - nejlepší a nejkladnější postava celého seriálu. Napínavý a dramatický vyfabulovaný děj je prokládán historií občanské války v USA. Děj je dost smutný - konce Augusty, Virgilie, Clarissy, vypálený Mont Royal. Alespoň, že všichni záporáci zmizeli postupně z děje - až na toho nejhoršího, jak divák zjistí v seriálu Nebe a peklo (tj. vlastně Sever a jih III). ()

Nebe a peklo (1994) (S03) 

Těch 50 procent je až příliš málo, poněvadž seriál není vůbec špatný. První dvě série jen nasadily laťku příliš vysoko... Do děje vstupují nové postavy - Villa Parkerová, Čejen Jizva, rasista Gettis, slaboch Cooper Maine a jiní. Zapojení indiánů do děje kvituji, za jistých okolností bych to napsal i o Bentovi, ale toho zla nadělal až příliš. Spojení George a Madeline je zajímavým dovršením děje celé ságy. Ze záporných postav přežili jen ta protivná Ashton, mamonářka Izabel Hazardová a zlý indiánobijec ze Severu. Celkem rušivým prvkem jsou noví herci pro staré role (již třetí představitelka Izabel Hazardové! a druhý herec v roli Charlese Maina - sympatický, ale příliš mladý). "Třicet případů z období před, během a těsně po americké občanské válce" je mou srdcovou záležitostí (1. řada 90 procent, 2. řada 90 procent, 3. řada 75 procent). Nelogičnosti seriálu Nebe a peklo jsou ovšem okaté – zatímco Gas Maine má již pět let, Orry mladší má maximálně dva roky, avšak ve skutečnosti se oba narodili někdy na přelomu let 1864/1865, o Orryho bratrovi Cooperovi Mainovi nebylo v seriálu Sever a Jih ani vidu ani slechu, Augusta Barkleyová zemřela při porodu Gase, avšak v seriálu Nebe a peklo Charles Maine řekl, že Augustu zabili ve Virginii, snad největším lapsusem je skutečnost, že Stanley a Izabel Hazardovi jsou pár let po občanské válce na svobodě, ačkoliv na konci války jim bylo dokázáno obchodování se záměrně nedbale vyrobenými děly. ()

Reklama

Reklama