Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho utajované citové pouto k Verně. Casparovo komando se neúspěšně pokusí Lea zlikvidovat a Tom pochopí, že válka podsvětí by mohla pohltit jeho i Vernu. Přiznáním vztahu s Vernou Leovi, který se s ní chce oženit, začíná Tomova rafinovaná hra o vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (334)

genetique 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem filmy, ktorých scenár ma prinúti rozmýšľať. Obzvlášť ak sa jedná o moje srdcové žánre. Skvelo vykonštruovaný príbeh, spletitosť deja, zvraty, zložité vzťahy v zložitej gangsterskej situácii v období prohibície, dvaja súperiaci mafiáni o nadvládu mesta a jeden malý tieňový gangster, ktorý vlastne všetko ťahá za nitky. Nemôžem uveriť, že tento film nemá žiadnu oscarovú nomináciu. Minimálne scenár by si ju zaslúžil, pár hercov a réžia tiež. Jon Polito predviedol svoju životnú rolu a táto gangsterka dokonale osviežila a zapadla do prázdneho miesta vo svojom žánri, ktoré bolo dovtedy prázdne a svojou originalitou už asi nenapodobiteľné. Mimochodom, scéna kde Finney na plné gule práši z automatu Thompson takmer prekonala moju ultimátnu gangsterskú scénu zo 'Scarface', a to je teda už čo povedať. 90%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Promyšlený noir se vším všudy. Coenovci se navíc nebojí do seriózních scén navrtat humornou vložku a paradoxně to ještě přidá na uvěřitelnosti. Herecky je to velká paráda. Byrnem počínaje Turturrem konče si všichni vychutnavají výborně napsaný scénář. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Byrne nestíha. Nestíha príbehu, nesíha Coenom, nestína ostatným hercom. A to je dámi a páni asi to najvačšie prekvapenie. Inač bez výhrad a obdobie prohibície podľa Coenovcov je miestami až parodické. 75% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

První Coeni, kteří mně dokázali relativně zaujmout. Dějově výtečně propletená a herecky slušně zahraná gangsterka, která se ubírá naprosto jiným směrem než klasicky lineární Scorsese a jemu podobní tvůrci, kteří zásobovali v této době mafiány filmový trh ve velmi pravidelných dávkách. V tomto případě si sice většinu pro sebe vezme geniální Gabriel Byrne, ale ani takový Albert Finney a jeho už zmiňovaný "terminátoří" kousek stojí za vidění. Nic převratného, nicméně v rámci žánru určitě nutnost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem jen nevěřícně kroutila hlavou. Toto, že má být retro? Ten civilní a ryze současný Gabriel Byrne? Ty dívčiny se špatnou trvalou? Ne, rozhodně nelze ignorovat fakt, že meziválečná doba je tu dělaná za pomoci šlí, zmačkaných buřinek a rádoby gangsterské zápletky prošpikované intrikami. A přitom stačilo tak málo... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové se vrhli i na drsnou školu americké detektivky a to tak, že velice zdařile. V atmosféře románů Dashiela Hammetta se jim podařilo prosadit i jejich svérázný humor a není nouze ani o svérázné figurky. Gabriel Byrne v roli sympatického loosera či Jon Polito coby ukrmený boss excelují, ovšem John Turturro v roli slizkého bezpáteřáka Bernieho mne naprosto ohromil. Naproti tomu představitelka Verny je nevýrazná až běda a Albert Finney má bohužel málo prostoru. Scéna, kdy kosí nepřátelské gangstery samopalem za zvuků balady Danny Boy je geniální - zbytek filmu je (bohužel jen) velmi dobrou gangsterkou. 75%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Par filmov od bratov Coenovcov som videl a zatial najmenej sa mi pacil BARTON FINK (1991), ale prekvapuje ma, kolko kvalitnych filmov uz natocili s tolkou davkou brutality hlavne pri mafianskych alebo akcnych filmov, pricom nezabudli dej okorenit ciernym humorom, ako napriklad vo filmoch PO PRECTENI SPALTE (2008) alebo BIG LEBOWSKI (1998). Gabriel Byrne je skvely, ale dobry bol aj Jon Polito v ulohe neurotickeho Caspara a nesmiem zabudnut aj na Johna Turturra, ktory sa takmer posral, ked mu niekto mieril na hlavu pistolou, ale jakmile sa karta otocila, aj Turturro bol ako vymeneny :-) V tomto filme si treba hlavne davat pozor na mena postav, kto je kto, lebo inak stratite prehlad a nemuselo by vas to bavit, tomuto problemu som sa nastastie vyhnul... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Organizovaný zločin v době prohibice kvete, ten má odkrouhnout tamtoho, ten je ale domluvenej na ochraně od jiné bandy, která prst na kohoutku dlouho neudrží. Stylová pocta literární drsné škole je jedním z nejbezvýchodnějších coenovských kousků. Trošku se motáme do vlastní zápletky, trošku plácáme o ničem, nicméně herecky a zejména řemeslně (opravdu výborné akční scény) je to moc fajn. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Keď štýlová gangsterka tak jedine od Coenovcov. Opäť si tu človek milujúci tvorbu týchto bratov nájde nezameniteľné absurdné scény. Ja mám dve: prepadnutie mafiánskeho bosa Alberta Finneyho v posteli a keď chce dať Mike Starr nakladačku Gabrielu Byrnovi pričom ho prekvapivo zastaví rana stoličkou po nose. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavý gangsterský snímek, trošku tady Coenovi cítit jsou. Největší zmrd ve filmu je John Turturro. Naopak asi nejvíce úderů inkasuje Gabriel Byrne. Celý film jej někdo mlátí až je mi ho někdy líto. Gangsterka je to slušná, ale například Road to Perdition je určitě záživnější. Na to je tempo Millerovy křižovatky příliš pomalé. 80% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

S Frixem muzu pouze souhlasit, Miller's Crossing je nadprumerna gangsterka s vybornym scenarem a skvele napsanymi dialogy. Jeden z nejlepsich pocinu od Coenu. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Coeni, které jsem měl možnost vidět. Film je zbytečně dlouhý, nezáživný, místy naprosto nudný. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Gangsterka po Coenovsku. Krásné ztvárnění, vynikající herci, zamotaný příběh, propracované postavy...Coenovská standard. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gangsterky zobrazující období prohibice mám rád. Millerova křižovatka mě zpočátku moc nebavila, ale poté, co měl Tom vraždit v lese na křižovatce, začal mě snímek Coenů o poznání víc bavit a ke konci se dostal až na čtyř hvězdičkový dojem. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna tak na 99% pripomína kultovú úvodnú pasáž z Godfathera, z čoho som sa dosť zháčila, keďže sa páni Coenovci radi prezentujú hlavne originálne a nevšedne. Postupne sa rozvinula hustá gangsterská atmosféra, príbeh sa zaujímavo prekombinoval, inteligentne vtipné odpisy odľahčili explictnosť násilia a drsnosti. Coenovský rukopis sa jednoducho nedal prehliadnuť. K spracovaniu a k filmu samotnému absolutne bez výhrad. Coenovcom som však neprišla na chuť, aj keď im stále dávam šancu. Ide z nich taká zvláštna surovosť, ktorú môj žalúdok asi netrávi. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tu je vidieť, že bratia Coenovci sa radi držia v minulosti. Retro Millerova križovatka odohrávajúca sa v období prohibície je ďalší z ich naozaj podarených filmov, ktorý obývajú výborní herci a kde je skvele vystihnutá dobová atmosféra. Škoda prílišnej ukecanosti snímky. Ale akčná scéna v ktorej Albert Finney zmasakruje partiu gangstrov nemá chybu. Je to výborná gangsterka, ale niečo mi tu chýbalo. Proste na Goodfellas z rovnakého roku to nemá. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Stylově přesná gangsterka s lehkou nadsázkou natočená i zahraná. Jako by na mě dýchla atmosféra z Hammettových krvavých příběhů... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mafiánských gangů je na spadnutí a nenápadná šedá eminence Tommy Reagan, která zatím do ouška šeptala rady aktuálnímu bossovi Leovi, se bude muset skutečně zamyslet nad možností svého přežití. Po krátkém přemýšlení rozehrává hru založenou na mixu pravd, polopravd i vyložených lží a svým klamáním těla i mysli stále přežívá, zatímco většina hráčů už klepe na dveře pekelné. Kdyby Tommy nebyl neúspěšným gamblerem, nesázel vždy na špatného koně a dostával do ruky lepší čertovy obrázky, tak by jistě od svého věřitele nedostával tolik fackovacích vzkazů a ukončil by gangsterské řádění poněkud rychleji. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém se příliš nemluví, mám pocit, že se o něm ani moc neví, čemuž nerozumím, protože se mi zdá, že po všech stránkách sahá po dokonalosti. Scénářem, stálým, nenápadně udržovaným napětím, nečekanými postupnými pointami, hereckými výkony, zkrátka vším. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama