Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (606)

boshke 

všechny recenze uživatele

Na Shazama jsem se těšil od prvních trailerů, no bohužel jakkoli zde jdu často proti proudu, tak v tomto případě jsem ho měl poslechnout... Nebo minimálně se nedivit (ne)čekané dětinskosti filmu, když je zmíněná v každém komentáři. Mark Strong super, prostá pointa filmu (rodina je důležitá) fajn, no dětinskost někdy fakt bolí. To už si dospělák najde víc humoru v animácích než v Shazamovi. Chtěl jsem výš, ale fakt to nejde... 70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film o hrdinovi v pláštíku, který si z popsaných dělá legraci, nabitý působivými monstry. Cílový divák se v pyžamku choulí na posteli a upocenou pacinkou drží svůj amulet v dětské víře v kouzelnou moc syntetického polodrahokamu. Ve vypjatějších okamžicích se jde schovat do všemocné rodičovské náruče se slovy "musíš mě ochránit", což superwonderbatironmaminka s vrozeným šarmem udělá. Vtipný dětský film, který pár odlehčenými vtípky pobaví i rodiče. Jen mám výhradu k záporákovi, nemám ráda, když sympaťáci hrají padouchy. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Děsně otravný film! Prvoplánově, lacině a hloupě se řeší zapadnutí do rodiny, přestože to se nakonec odehraje bleskurychle. Odpuzoval mě také nejenom suprhrdinský kostým hlavního hrdiny (pláštěnka jak pro princeznu z české televizní pohádky), ale hlavně jeho projev. Přibližně čtrnáctiletého kluka (tudíž puberta) ztvárňoval jako chichotající se nebo vyděšenou osmiletou holčičku. Ani ostatní herci kromě přehrávání a prázdných gest nic nepředvedli. Příběh postrádal smysl a příšery vypadaly spíš legračně (ta jedna dokonce jako rozevřená zubatá pí.. (intimní dámská partie)). SHRNUTÍ: Když je superschopností superhrdiny hlavně supertrapnost. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kým v osemdesiatych rokoch boli takéto rodinné filmy úplne bežné, žáner sa v ostatných desaťročiach rozdelil na infantilné komédie pre deti (ako Spy Kids) a na nostalgiu pre dospelých, ktorí vyrastali na amblinovkách (ako napr. Stranger Things) a filmy pre celú rodinu takmer vymizli. Shazam je preto doslova ako blesk z jasného neba, lebo sa vyhýba detinskosti, je pritom hravý a vtipný a má veľa funkčných rodinných motívov. Jedna škoda je, že scenáru nebolo dopriané viac času, lebo je v ňom kopec skvelých nápadov ale aj viacero slabých miest. Celá cesta hrdinu je dobre načrtnutá, no samotná premena z pubertálneho frajera na skutočného hrdinu nie je taká dôveryhodná, ako by mohla byť. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Shazam je veskrze pozitivním příspěvkem do DCEU. Nejvíce na něm však funguje civilní stránka, kde se postavy pohybují po školním prostředí, dostávají se do konfliktů s jejich okolí a snaží se dokázat, že rodina je na prvním místě - i když to tak Billy nevidí. Snímek má však pár docela výrazných problémů, které ho sice úplně nepodkopávají, ale nedovolují mi dát plný počet. První věcí je tzv. Spider-Manův syndrom (jak jsem ho sám s dovolením pojmenoval). Shazam a Billy totiž spolu úplně nekorespondují jako jedna a ta stejná osoba. Samozřejmě. Jde o kluka, který se proměňuje v muže, což s sebou nese mnohé pozitiva, ale i negativa. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že postava Shazama zrcadlí ve finále spíše chování dnešní generace, než to, jak je napsaný Billy. Hrdina se proto místy chová až moc dětsky/dětinsky, než by bylo asi záhodno. Pokud vám ten humor nevadí, zřejmě to pro vás nebude představovat žádný větší problém. Druhou věcí je Dr. Sivano. Ten má sice zajímavý příběh vzniku a motivace, ale ve finále působí spíše průměrným dojmem. Mohou za to i jeho "kolegové" Hříchy, kteří jsou vizuálně zpracováni bez špetky invence a jde pouze o tradiční, šedou a hroudovitou obludu. Podobní tvorové jsou většinou známkou nekvalitních a neoriginálních filmů - tady šlo spíše o "nevychytaný přešlap". Navíc finále se už pošesté ze sedmi filmů tohoto vesmíru odehrává v noci, což mě už delší dobu opravdu nebaví... Nicméně to je vše, co se dá filmu z mé strany vytknout. Spousta scén je opravdu vtipných, vedlejší postavy fungují skvěle a já se po celou dobu bavil. Umím si představit, že lidé budou chodit z kina s pocitem, že tohle je jedna z nejlepších DCEU adaptací (zatím jsem se v mém dosahu setkal jen s jedním extrémním případem, kde se film nelíbil). Za mě tedy 7/10 a druhému dílu se rozhodně nebudu bránit. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (36)

  • Když autobus, který Shazam (Zachary Levi) zasáhne bleskem, padá z nadjezdu dolů a Shazam se ho snaží chytit, je vidět, že když spadne několik desítek metrů dolů, Shazam má ruce na skle, které již bylo naprasklé, nechytil ho za kovovou část, ale za sklo. Dle zákonů fyziky by tam stál, sklo by se rozbilo a on by zřejmě zabil ty 3 lidi, kteří bylyi na předním skle autobusu napadaní. (Dejvid17)
  • Když Shazam (Zachary Levi) s Freddym (Jack Dylan Grazer) testují superhrdinské schopnosti ve skladišti, lze si v jedné scéně v pozadí všimnout loga společnosti ACE Chemicals, ve které se zrodili Joker a Harley Quinn. (Mikahu)

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama