Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Recenze (173)

IXOXI 

všechny recenze uživatele

V době vzniku, Letiště bylo pravděpodobně velmi nadčasové, dotýkající se aktuálních témat, značící posun celé společnosti „dopředu“ a možná i trochu kontroverzní. Téměř po padesáti letech jsem si na jednu stranu stranu užíval dobré výkony herců a navzdory neobvykle velké sněhové nadílce a šílenci v letadly i klidu. Na druhé straně dnes už film působí staře nejen způsobem natočení, nýbrž i probíranými tématy. V dnešní době lze film stále ještě shlédnout, nicméně už nepůsobí nadčasově, jak by na mě působil v době vzniku. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Občas slabší dialog složený jen z klišé, ale film má v sobě něco nadčasového. Místy působí jako Florenc 13:30 přenesená do velkého světa, jen bez Pepíčka Beka. Líbí se mi dělené záběry při telefonování. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Nebýt slabší první půlky, bylo by to za čtyři. Solidní napětí. Ovšem nejlepší bylo sledovat tehdejší bezpečnostní předpisy, které v podstatě neexistovaly. Hrozba terorismu udělala svoje za těch pár desítek let. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jako předloha pro parodií dokonalý. Herci kožení, dialogy strojené, charaktery klišovité, předvídatelný děj plný vaty,... Letiště doporučuji právě jako takovou úsměvnou předehru pro vydařenou parodii Připoutejte se prosím ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Sice starý film, ale pořád dobrý. Protože je pořádně napínavý, i když už dávno víte, jak skončí. Herci se taky snažili, takže spokojenost. ()

SONY_ 

všechny recenze uživatele

Filmy na podobné téma jako Připoutejte se, prosím! (1980) nebo Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) mám moc rád a vždy sedím u televize až do samého konce. Tady tomu nebylo jinak, napínavý až do konce. Překvapilo mě, že zde nebylo ani hodně mrtvých (jen jeden). Musím zmínit ještě jednu věc, Nova Cinema vysílala pořad bez reklam a tím, že jsem si ho nahrál a zkouknul později, jsem tak měl ničím nerušený zážitek. /95%/ ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem čekala něco trochu ve smyslu Die Hard, tak jsem zkouknutí nějakou chvílu odkládala. No celý film je něco úplně jiného. Krizová situace je řešena téměř realisticky a sledujeme jí očima několika zúčastněných. Pro mě to bylo velmi napínavé, stoprocentně víc než kdyby to byl další akční/katastrofický snímek. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Kdo říkal, že starší filmy stojí za starou belu? Skvělé to bylo, mělo to koule. Líbily se mi i vztahové životní vsuvky, kterými je snímek prošpikován. Doporučuji, stojí za to to vidět. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Skvela "polokatastroficka" klasika podla rovnomennej knihy od Arthura Hayleyho. Kniha sa mi paci omnoho viac. Je v nej citit vacsie napatie. A to je aj problem, ktory mi na filme vadi najviac. V urcitych momentoch som sa trochu nudil. Film z rovnakeho prostredia - Afera Concorde je sice B-cko ako vysite a ma priserne vizualne spracovanie, ale svojim obsahom ma bavil omnoho viac... Tie 4* si to zasluzi. Ved uz len kvoli tomu, ze je to klasika a taketo dobre filmy sa uz zial netocia. 77% ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Poctivý katastrofický film. Bohužel kvalita série šla později dost dolů. A paní Quinsetová (ta stará babička, co létá načerno)? To je příjemné zpestření jinak vážného tématu. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si na film počkal v televizi až skoro do půlnoci a nezklamal ani napotřetí. Přirozeně mu chyběla 70mm projekce (tu už dneska stěží shlédneme), barvy jsou trochu vybledlé, ale plejáda amerických filmových hvězd 20. století z něj dělá zážitek i na malém plátně. Příběh zdaleka není tak plastický a vícevrstevný jako stejnojmenná literární předloha, ale každý, kdo ji četl, si ihned vybaví detaily a jako "hraná ilustrace" Haileyho bestselleru snímek nemá chybu. NAkonec jednu zajímavost. Na osobní přání Dean Martina byla role jeho filmové partnerky , letušky Gwen (J.Bissetová), původně nabídnuta filmové a broadwayské muzikálové hvězdě Petule Clarkové (Divotvorný hrnec). V době natáčení měl Martin 52, zatímco Bissetové bylo pouhých 25 let. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,6/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 73%, Audience Score - 53% | FDb.cz - 85,6% | Další skvělé drama!!! Jo... je to drama jak se sluší a patří. A bylo tady vidět, že nemusí film mít výborné efekty aby dokázal zaujmout a dokonce i krimi zápletka se tu našla. Hailey musel být genius, sice jsme zatím knihu nečetli, ale rozhodně jí nehodláme promeškat! Obzvlášť zaujala stará paní, která fakt polechtala na bránici. A navíc všechna očekávání se nám splnila, takže není co řešit a to, že jsme měli ta očekávání velká! Rozhodně film na plné hodnocení. Velká klasika, která si tento titul rozhodně zaslouží!!! Rozhodně doporučujem a nikomu by to nemělo uniknout!! Skvělé!!! 85% ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost ze sedmdesátek.. No nekoukl bych se na to znovu. Nechápu, že při vzniku ČSFD v dobách po nástupu internetu mohou mít takový "filmy" hodnocení nad 80%.. Beru v potaz, že rádoby-odborná komunita vyhajpuje cokoliv, co má v roku vydání menší číslo než 1980, ale mě teda asi model letadla nad mlhou z hrnce neunáší. Asi jsem zkaženej moderní dobou jako v devadesátkách narozený synek, ale míchání vtipu a katastrofického filmu mi nepřijde ok. Filmu nemohu dát víc než 3* a to i přesto, že jsem se bavil . Zajímavé panoptikum toho, jak se filmy dělaly, když nebyla technika. Ale vopravdu - cokoliv víc, než 3 je tu plýtvání. Stačilo asi ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, jak zajímavej je fillm pro mě dnes, tak ve svojí době to musel bejt určitě nadstandard. Jednoduchý, naštěstí bezefektní, protože jinak by to bylo asi dost směšný a slušně napínavý. 70%. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Drama se vším všudy knihu jsem četl mnohokrát a považuju tuto adaptaci přímo za dokonalou, herecké obsazení je perfektní, dnešní tvůrci se můžou učit jak natáčet pořádne drama ()

Reklama

Reklama