Reklama

Reklama

O poklad Anežky České

(pořad)
Soutěžní / Historický
Česko, 1993, 129 x 34-50 min

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Klára Kovaříková, Klára Doležalová, Miroslav Fantyš, Luděk Munzar, Karel Augusta, Pavel Nový, Dana Morávková, Jiří Zahajský, Dana Hlaváčová, Markéta Hrubešová (více)
(další profese)

V soutěžním cyklu budeme postupně navštěvovat hradní a zámecká sídla v jednotlivých koutech naší země. O jejich bohaté minulosti se dozvíme nejen díky otázkám připraveným pro soutěžící, ale také prostřednictvím historických epizod v podání předních herců. (Česká televize)

Recenze (128)

Verbudrak 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem těch dílů mnoho, protože jsem je nikdy nevyhledával, to asi dělal málokdo... ale kdykoli jsem na nějaký náhodou narazil, podíval jsem se dycinky rád. (Zvlášť když to bylo o hradu, kde jsem sám byl.) Což by platilo i dnes, akorát šance je malá. Samozřejmě, že je to v kontextu všeho jiného televizního obsahu v podstatě totální úchylárna, ale to je tou velmi úzkou cílovkou, jinak po všech stránkách a v rámci možností jde o vrcholnou kvalitu tvorby. A víte, proč? To kvůli té pozitivní energii a nadšení, co do toho tvůrci dávali. Včetně pana pregéře. Ta role mi přišla vždy nesmírně ponižující, ale ten herec do toho dával duši. :) ()

bangee 

všechny recenze uživatele

Eben je takovej, že mi trvalo hodně dlouho, než mi řpestal vadit a pak ještě dýl, než-li jsem si ho oblíbil. Tento pořad má na tom velkou váhu. Soutěžení samo o sobě bylo nic moc, na druhou stranu po historické stránce je nadprůměrný a navíc vcelku zabavně provedený pořad. Takže mezi českými výtvory tenhle patří k těm lepším. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Inteligentní soutěže by to dneska, v přemíře těch méně inteligentních, měly těžké. Možná je tohle jedním z důvodů, proč už tuhle specifickou dějepisnou soutěž lze sledovat pouze z televizního archívu. A ne každý běžný televizní divák se zrovna hloubkově zajímá o naše dějiny a historii. Přesto se dějepisných znalců hlásilo do soutěže po pěknou řádku let více než dost a jejich vědomosti byly mnohdy hodné obdivu. Když někdo vyhrál, tak to bylo na základě znalostí a ne nějakých náhod a shod okolností. Po boku Marka Ebena sbírala první moderátorské zkušenosti dnešní "primácká" moderátorka Klára Doležalová, už zřejmě i tehdy v beznadějném balkánském obležení svého pozdějšího manžela, kterou později vystřídala o dvě třídy nevýraznější Klára Kovaříková. Na krásných hradech a zámcích se vystřídala početná squadra známých herců a hereček, kteří představovali české historické osobnosti v dobových scénkách, které zaváněly nevkusem. Nuda, poučení a skvělý moderátorský projev Marka Ebena za přítomnosti sličné asistenky, vytvořili soutěž, která se už do dnešní hektické doby svým pomalým a táhlým tempem příliš nehodí. Kdo se chce dozvědět něco z české historie, bude zřejmě k zaniklé soutěži přistupovat shovívavým přístupem. Mé hodnocení: 40% ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Miloval jsem jako dítě hrady a zámky. A měl jsem rád (a dodnes mám) Marka Ebena, který se tyčí nad dnešními moderátory jako mohykán - asi proto ho do telky moc nedávají. Tenhle pořad jsem měl fakt moc rád. Samotná soutěž byla o ničem. Ale vše kolem jsem hltal. Jak moderátory, tak i prostředí, ve kterém se soutěž odehrávala. Dnes po letech musím hodnocení ubrat. Protože to, co by se tu mělo hodnotit, je soutěž samotná. A ty byla fakt dost trapná. ()

Tylos 

všechny recenze uživatele

O poklad Anežky České - soutěžní série s Markem Ebenem ukazující nám hrady a zámky naší vlasti mne celkem zaujala - nejen zajímavými místy, ale i osobitým projevem pana Ebena. Tento inteligentní pán se ukázal jako velice vtipný průvodce a jako doplněk má u sebe krásnou Kláru Doležalovou. Ani scénky sehrané v přepychových interiérech a exteriérech po letech nepůsobí hloupě. Technika a oblečení soutěžících po letech působí velice úsměvně. Pro tohle vše doporučuji před návštěvou nějakého z našich klenotů daný díl shlédnout. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Miroslav Fantyš hraje v cyklu roli takzvaného pregéře. Pregéř je název mincovní lavice pro výrobu mincí a později byl takto označován dělník razící mince. (sator)

Reklama

Reklama