Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 2
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2013) (S01) 

Série si dává načas, není od úvodu dějově strhující, naopak pečlivě buduje atmosféru a představuje výborně napsané, ale samozřejmě i obsazené postavy. Dokonalý vizuál a trefně dobová špinavost, jsou pouhým pozadím právě pro jejich vývoj, ať už osobní (třeba Thomas, Grace, Campbell, ale i Ada s Freddiem), nebo více než rodinný vzestup. Nakonec čím jsou Peaky Blinders v úvodu a čím v závěru, při nástupu na zúčtování s bandou Billyho Kimbera. U této scény ještě zůstanu, má totiž výbornou kameru, což charakterizuje celou sérii stejně jako to, že ono zúčtování je spíše dialogového ražení. To v případě takhle kvalitních a přízvukově originálně podaných dialogů, není vůbec na škodu. Rozjezd, který slibuje velké věci. 80% ()

Série 2 (2014) (S02) 

Stopáž každé epizody je skrze vyrovnanější prostor pro postavy využita na maximum. Jediným problémem je snad jen to, že ne každá z nich působí ve druhé sérii zajímavým dojmem, což platí překvapivě především o Polly, jenž má svůj silný moment až u telefonu s Campbellem. Ten v tomto ohledu patří na silnější druhou stranu a stává se dokonale slizkým záporákem. Společnost mu zde dělá samozřejmě Tommy, John a Arthur, který se stává tou nejzajímavější postavou vůbec. Život se má prožít, to ho charakterizuje, ne však zrovna kladně. Svou práci odvádí už v Edenu, aby v pozdějším boxerském zkratu udělal velkou chybu, kterou mu v silné scéně připomene matka umláceného... peníze holt nejsou řešením. Výborné herecké výkony platí pro všechny výše zmíněné, ovšem Paul Anderson je v roli Arthura neskutečný a dokáže stát po boku Cilliana Murphyho a Toma Hardyho, jehož židovskému gangsterovi Alfiemu Solomonsovi stačí malý prostor, aby každou ze svých scén ovládl. Výborně napsané dialogové výměny při schůzkách s Tommym či Italy zní od něj ještě přesvědčivěji (v případě, že stačí slovní vysvětlení), proslov nad obětovanou kozou je potom jedním z nejsilnějších momentů. Velmi zajímavě se jeví i další z nových postav, Pollyn nalezený syn Michael. A Tommy? Stačí zmínit závěrečnou epizodu, dokonaný úkol a především fantastickou scénu u vykopaného hrobu, jenž to vše ukončí. 85% ()

Série 3 (2016) (S03) 

Úvodní epizoda je slušným šokem, na jedné straně svatba, na té druhé jiné "dospělejší" postavy (nejvíce otázek vzbuzuje Arthur), ale také dospělejší obchody. Peaky Blinders míří výše, pryč jsou pouliční rvačky, více toho řeší dialog a když selže, potom je teprve čas na staré dobré praktiky. Zmatek první epizody nemá dlouhého trvání, děj se ustálí, ruské intriky si berou hlavní slovo a Tommy má co dělat, aby to ustál. Minimálně Tatiana Petrovna, do jejichž plánů dlouho (do poslední epizody) není vidět, mu hlavu zamotá řádně. Gaite Jansen ji hraje výborně, scény jako noční procházka po domě ozvláštněna ruskou ruletou nebo právě ta v poslední epizodě jsou nezapomenutelné. K nim nakonec patří i večeře, kde to vře mezi Tommym a knězem, v jehož roli je Paddy Considine fantastický, až zamrzí, že tu zrovna velký prostor nemá. Nakonec však atentát na něj, únos, nebo konfrontace s Michaelem, bohatě stačí. Závěrečná epizoda je prozatímním vrcholem seriálu, ke scénám z ní musím přidat ještě proslov Alfieho Solomonse, jenž sice je jedním z mnoha, ale tento má prostě vše. Dále také technicky (protože i tato stránka je na vyšší úrovni) parádní prostřih kněz, tunel, trať. A především závěrečné Tommyho zúčtování, zdaleka nejen finančního rázu. Rodina byla vždy na prvním místě... 90% ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama