Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot mě zaujal především zpracováním, než zápletkou, protože děj je příliš roztahaný. Ráda jsem se pokochala skotskými scenériemi oživenými barevnými filtry. Divím se, že se tvůrcům chtělo utrácet za dobovou výpravu čtyřicátých let minulého století, když se stejně budeme pohybovat v jiném období. Ale zase klobouk dolů za snahu dodržet předlohu (kterou jsem nečetla). První série 90%: Seriál nakonec překvapil. Pro ty, co váhají se sledováním, aby nedostali nálepku sledovačů červené knihovny: tento seriál chválí i GRRM - tvůrce Hry o trůny. Samozřejmě romantika je tak hustá, že by se dala ždímat, ale poslední díly překvapí i otrlého jedince. Tvůrci nové Battlestar Galacticy odvedli skvělou práci. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Kvalitní podívaná zaměřená hlavně na dámy? No proč ne! Máme tu dvě zajímavá historická období (Skotsko 18. století, 2. světová válka), tudíž si užijeme krásných kostýmů i lokací. Je tu okouzlující horal Jamie, u kterého nemám problém pochopit, proč se do něj (ve skutečnosti stále vdaná, i když v jiném čase) Claire zamiluje. Je tu záporák, ze kterého mi naskakovala husí kůže (vynikající Tobias Menzies v dvojroli kap. Randalla a Claiřina manžela). A pak je tu samotná Claire, silná, inteligentní, nezávislá hrdinka, která nemá problém bojovat za to, na čem jí záleží. Její a Jamieho vztah by mohl být vzorem pro ty, kteří chtějí vyprávět "feministickou" romanci. Claire je starší, sexuálně zkušenější a hubatější než Jamie, ale to neznamená, že tím musí trpět Jamieho ego (naopak má tolik sebevědomí, že to jen přejde s pokrčením ramen ve stylu "když ji miluješ, není co řešit"). Začátek série je silný, tempo se pak zvolňuje (díky bohu že děj občas zachrání strýček Dougal!), ale finále první série to vynahradí - to napětí, ty emoce! Zkrátka historická romance na jedničku. PS: Palec nahoru za to, že seriál statečně ukáže jak ženskou, tak mužskou nahotu (ano, včetně pánského full frontalu). ()

Reklama

Axident 

všechny recenze uživatele

Hmno. Takže, skousnete-li extrémně nudný úvodní díl = nezajímavý děj, nezajímaví herci a vše, co by vás mělo spolehlivě odradit, rozehraje se hlavní hrdinka v těch následujících opravdu výtečně a vy si budete moci se zájmem užívat krásné skotské exteriéry, hrady, zemité zvyky a klany horalů. Bohužel, tím geneze povahy seriálu nekončí. U nějakého pátého dílu se Outlander velmi nepokrytě zvrhne v hodně přečervenalou knihovnu, v níž se tvůrci nikterak neostýchají opakovaně servírovat mnohaminutové milování, vášeň a lásku ústředního páru, které může Padesát odstínů šedi v kýčovitosti jen závidět a "válka" anglických červenokabátníků a skotských klanů je už jen hodně na pozadí... Přes kolosální vztahovou kýčovitost ovšem je koukatelný a nudí jen občas. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím lehké nadšení. Ron Moore je zpět a po dlouhých letech opět uzavřel spojenectví s Medvědem McCrearym, se kterým se zná od Battlestar Galacticy. Výsledkem je visuálně (výprava, kostýmy, příroda, hlavní herečka) skvostný a hudebně podmanivý pilot se sympatickými postavami (hlavní herečka, Edmure Tully, Dwalin...). Knihy jsem nečetl, takže jsem v očekávání dalšího děje velmi natěšený. PS.: Je převelice zajímavé sledovat postupný vývoj McCrearyho hudby napříč různými díly. Edit: Po první polovině první řady paráda. Sice je to taková historicko(18. st.)-historická(20. st. po 2. sv. v.) lehce mystická konverzačka (i když i akce by se našla a napětím se také nešetří), ale s parádně vystavěnými postavami, výbornou atmosférou obou historických období a neméně výbornou hudbou. Vlastně to co platilo pro pilot platí i nadále a jen a jen lépe. Dokonce i to klišoidní přenesení časem typu těch německých trapných volovin, jejichž název si ani nepamatuji, je tady jaksi... netrapné a zabalené do hávu folklóru (viz E08). A na to, že je to Starz, je tam i té nahoty vcelku pomálu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - o tomto seriálu jsem slýchávála od známé již dva roky....ale nikdy mě to nějako extrémně nelákalo..pak si zajedete na dovolenou do Skotska a ejhle dotazy, zdali jste tento seriál někdy viděly :D :D Dobře, tak jsem to zapla :D A ono - safra :) Jsem na začátku 2.série a jsem totálně v šoku ze závěru první série. Všechno je jinak než si celou dobu myslíte :D :D Je to tak silné, tak jiné a tak - safra jako vážně? :D :D Těším se na další díly a omlouvám se všem lidem ve fitku, když na páse budu zase trnout hrůzou co se tam děje a dávat to hlasitě najevo. Krajina je nádherná, oblečení - hmmmm - Skoti ;) ale ta myšlenka - je to opravdu možné? ;) ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Hlavní postavy Claire (Caitriona Balfe) a Jaimeho (Sam Heughan) se v díle milují celkem třikrát a pokaždé jejich akt znamená něco jiného a posouvá jejich vztah dál k hlubší intimitě. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)
  • Scéna v 7. minutě, kdy Claire (Caitriona Balfe) jde po „francouzské“ ulici k léčiteli (Dominique Pinon), byla natáčena v České republice v Praze na Radlických schodech s výhledem na Nerudovu ulici (Praha 1). (Rosalie)
  • Stanley Weber, který v seriálu ztvárnil hraběte St. Germain, se původně ucházel o roli Ludvíka XV., kterého několik let zpátky hrál ve francouzském televizním filmu Louis XV, le soleil noir (2009). Než byl obsazen do role St. Germaina, výběrová porota dlouho diskutovala o tom, že je pro tuto roli až moc hezký. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama