Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 1
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (361)

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT 2 HD - Když mi bylo tak 10-12 let, měl jsem Spartaka strašně rád, některé scény mám v paměti do dneška, zejména závěrečné loučení. Pamatuji, že mi bylo Spartaka hrozně líto. 75% // (16.11.2015) - Před necelým rokem mi unikla první část, kterou jsem si dnes doplnil a tak již mám nyní ucelený pohled. A tak dokonce zvedám, protože film má pro mě zvláštní kouzlo a byť je to 55 let stará záležitost, pořád má co nabídnout. 80% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Naordinoval jsem si jako povinnou četbu dva historické velkofilmy, i když tento žánr nemám moc rád. Po afektovaném a patetickém Ben Hurovi, plném ochů a achů a hovorů ve světle luny na mne Spartacus zapůsobil jako balzám. Sice na nějaký ten patos přece jen někdy došlo, přesto tyto dva filmy dělí obrovská propast a zdá se nemožné, že vznikly jen rok po sobě. Jiskrné dialogy, vesměs velmi civilní herci, několik opravdu zajímavých a skvěle zahraných postav - nejvíc jsem si užil Petera Ustinova (Batiatus, majitel školy gladiátorů), který přímo geniálně ztvárnil podlézavého, bezpáteřního a ustrašeného zbabělce se všemi jeho nervovými tiky, mumláním a koktáním. Myslím, že si ten zážitek brzy zopakuji. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní historický film, s mnohaminutovou stopáží, minimálním prostorem pro bitvy, mírou patosu přesně na hranici únosnosti a vynikajícím Laurencem Olivierem v roli Crassa. Ačkoli by si film zasloužil zkrátit a Kirk Douglas pár hodin herectví, nejsem takový cynik, aby mě vytváření živé aleje na Via Appia svým způsobem nedojalo. Poctivý padesátkový Hollywood. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Ve své době muselo jít o epický historický velkofilm, protože na ty velkolepé scény s mnoha protagnostisty a prostředím se asi nechytal žádný jiný film. Já to v roce 2023 tolik neocením, jelikož podobných novějších filmů jsem viděl spousty a např. Gladiátorovi se to nemůže rovnat. Film trpí hlavně přepálenou stopáží, kdy film měl mít o hodinu méně, a také nudnými milostnými scénami. První hodina mě ještě udržela přišpendleného u televize, ale pak se otroci osvobodili a zbytek filmu mě zaujaly hlavně bojové scény. U finální epické bitvy oceňuji zobrazení strategie římských legií, avšak samotná bitva mě tolik nenadchla. V roce 1960 bych hodnotil 4*, avšak v roce 2023 dávám pouze 3*. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

97% - Sandálový film bez jakékoli příměsi náboženství. Nemám vzdělání na úvahy o věrnosti historických postav, a možná i proto je pro mě Spartakus z toho nejlepšího, co jsem kdy v tomto žánru viděl. Úžasně vystavěný, i přes svou délku po celou dobu velmi poutavý. Výborná hudba Alexe Northa umocňuje zážitek ze skvostných hereckých výkonů. U bojových scén, interiérů, i exteriérů jsem žasnul, u milostných scén jsem se dojímal. Permanentně zde něco obdivuji. Co bych měl chtít víc? ()

Galerie (160)

Zajímavosti (68)

  • Americký filmový institut zařadil v roce 2006 film na páté místo v seznamu Nejepičtějších podívaných. (Karlos80)
  • Kubrick byl donucen vystřihnout všechny drsné scény z bitvy. (Hans.)
  • Pro restaurovanou verzi z roku 1991 bylo potřeba namluvit některé věty za Laurence Oliviera. Vdova Joan Plowright si vzpomněla, že ho velmi dobře napodobil Anthony Hopkins a ten se toho ujal. Tvůrci mu za to poděkovali v závěrečných titulcích. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama