Reklama

Reklama

Epizody(7)

Hlavním hrdinou dnes již klasického seriálu Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život. Velká pozornost je věnována i dalším lidem, kteří s ním podstupují dlouhá léta hledání a omylů a v jejichž trpělivé práci je obsažen vklad příštím generacím. Je to třeba ošetřovatel koní Lojza, který si s koňmi rozumí víc než s lidmi a jehož mínění respektuje i sám ředitel statku... V prvním dílu se Hovora vrací z aukce, která byla prvním objektivním měřítkem jeho chovatelských výsledků, ale dopadla špatně. Nikdo žádného koně nekoupil. Za nízké ceny Hovora prodej odmítl, neboť je přesvědčen o jejich nesporných hodnotách. Ředitel statku se rozhoduje zrušit Hovorův chov a prodat koně za užitnou cenu. Hovora se snaží situaci zachránit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Martazoe 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nějakou komunistickou ptákovinu, ale byl to fajn seriál, na který se pěkně kouká. Pan Haničinec exceluje, ostatní herci působí ale trochu rozpačitě. Příběh je sice poměrně zdlouhavě vyprávěný, to je pravda, jenže to co je v něm schované, mě oslovilo. A navíc je dost aktuální pro dnešní dobu, kdy se všichni honí jen za ziskem a na ideály se kašle. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Rukopis Hubače a napsaní rolí na tělo se nezapře. Stejně tak režie Filipa. Opět tu máme postavu, jejiž obdobu známe z jiných seriálů pana režiséra. Mluvím o roličku zásadovitého i jemně sarkastuckého tchána Hovory v podání výborného Miloše Nedbala. Podobnou postavičku známe z Byl jednou jeden dům nebo Sňatky z tozumu. Roli jako šitou na tělo dostal Váňa filmového nebe - mluvím o panu Mrkvičkovi, který je jockey každým coulem. Dlouhý odvedl svůj průměrný nadstandart. Vždy když vidím třetí díl a závod na Pardubické a i když to znám a vím jak to dopadne, tak stejně trnu. Co mi v tomto seriálu nesedí je onen němec v podání Rudolfa Jelínka. Nejde o Jelínka, jde mi o tu postavu. Nřkomu může vadit JZD a soudruzi. Ale toho tu moc není. Myslím toho soudruhování. Ale jak jsem psal na počátku, scénař psal pan scénarista s velkým S. On umí rozehrát příběh p lidech a jejich duších. Upnř krásný příklad je Hovora syn a otec s mámou. “Já jsem po tátovi.” - “Nejsi, jsi citlivý, neumíš být tvrdý. Jsi po mně.” Stejně ještě jednou vzpomenu alkohilika koňáka Mrkvičku nebo jednoduchého, ale srdcaře koňáka v podání Hanzlíka. A už vím, kde si Ivan Hubač inspiroval od svého otce, když psal postavu pro Vašuta v seriálu Sanitka 2. Ano, byl to Kemr v tomto seťriálu a nalhávání si vztah svého syna, když mu jakože volá. Tento seriál je o lidech, koních a duši, s krásně napsanými rolemi a dialogy. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jeden z nejlepších hereckých výkonů Petra Haničince a stejně tak Josefa Kemra...... Jaromír Hanzlík (Lojza) vzpomínal že ještě dlouho po odvysílání seriálu mu chodili dopisy s prosbou o Modlitbu koně, kterou v seriálu říká. V seriálu však nemohla zazni celá, chybí tam tato část."a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti." Modlitba koně: Nasyť mne, pane, napoj mne a dej mi čistou, prostornou stáj, když skončena je denní práce. Mluv se mnou, neboť Tvůj hlas mi nahrazuje otěže. Budeš-li ke mně laskavý, budu Ti sloužit s radostí a najdeš místo v mém srdci. Netrhej otěžemi, prosím, nesahej po biči, jdem-li kupředu. Dej mi čas, abych pochopil Tvůj záměr. Nebij mne, když Ti nerozumím. Neměj mne za nepozorného, když nesplním Tvou vůli - možná, že sedlo nebo podkovy nejsou v pořádku. Neuvazuj mne příliš krátce a nestříhej mi ocas, který je mou jedinou zbraní proti mouchám a komárům. Až poznáš, že se mé dny krátí, až Ti již nebudu moci sloužit, můj milovaný pane, nenech mne, prosím, hladovět a mrznout a neprodávej mne. Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou, milosrdnou smrt a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Kdo by chtěl takovýho tátu???Myslím, že kdyby vznikl ještě jeden díl s názvem Oběť, kde by se musel inženýr rozhodnout, zda utratit Jasnou, nebo zabít syna Michala, byl by závěr zcela jasný..Jasná by vyhrála nejen Pardubice. Haničinec naprostej psychopat,fanatik, magor, i když po každém blikanci vysvětluje, že to se všemi myslí dobře a dělá to pro ostatní.Hnusák.Tchán jím pohrdá, žena se synem se ho bojí a já vlastně taky.Všechny scény z nablýskané chodby a kuchyně Hovorových, kam inženýr chodí ze stáje rovnou v holinách na mě působí depresivně.Celá rodina působí velice sterilně a studeně.Vaculík je tu toporný, prkenný, vůbec mu toho žokeje nevěřím, na rozdíl od Janýra v podání výborného Mrkvičky.To je pro mě žokej, Michal opravdu ne.Výborný je Kemr, ale když slyšíte po čtyřicáté " Víš, kolik je na Novým Zélandu ovcí", omrzí i on.Duo Andrlová - Lothar je mi tu taky odporné, Andrlová je hnusná jak prdel, nevím, proč se z ní dělá taková krasavice..Co se týče koní, nerozeznám pivovarskýho valacha od kobyly, takže dávám dvě hvězdy za už zmiňovaného Mildu Janýra, Šemberu Radka Brzobohatého a pana Nedbala.Povídal Forejt.... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak se dříve natáčel seriál. Dlouhé pasáže klidně i bez dialogů, záběry na koně či přemýšlející herce, nikde se nespěchá, žádné rychlé střihy, zato ale velmi slušně natočené dostihové závody. Dnes je takový seriál výtečným uklidněním všech uspěchaných diváků. Ano, není to pro každého, ale mně se to líbí. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (42)

  • Závodní koně byli pro natáčení dostihů pojištěni na více než dva miliony. (jenik71)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama