Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele MrKrahujec k tomuto seriálu (6)

Třicet případů majora Zemana (1974) odpad!

No dobře, dokonce i já jsem shlédl v rámci recese téměř všechny díly (ty klíčové aspoň všechny) a teď po létech mohu říci, že to dokonce ani pro to zasmání mnohdy moc výživné nebylo. Je opravdu s podivem, proč musel Jiří Sequens, který měl po téměř geniálním Atentátu a velice slušném krimi-seriálu Hříšní lidé města Pražského nakročeno minimálně vedle Karla Kachyni, ne-li vedle samotného Miloše Formana, spáchat tohle totální umělecké hara-kiri. Tohle je ve své podstatě opravdu naprosto nechutná agitka nejhrubšího zrna a Vladimír Brabec na ní jentatktak že nesklouzl do stejného hara-kiri hereckého (ostatně se mi zdá, že je na tuto svou roli pyšný i dnes) ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) odpad!

Pozor! Jedna z mála epizod, na které je možno najít něco skutečně zajímavého. A sice to, jak si z toho všeho Radoslav Brzobohatý začíná už zcela nepokrytě a nemilosrdně dělat srandu. Teď plně chápu, proč byl z tohoto projektu právě v tomhle díle odstraněn, ačkoliv byl původně plánován jako Zemanův protihráč až do konce. Když mu stačilo pouze se ostříhat na ježka a odbarvit se, aby ho vůbec nikdo nepoznal... A to ještě to jediné skutečné odhalení svou bývalou milenkou Čadkovou zahrál v podstatě přesně ve stylu němých grotesek. Všimli jste si například, že když v závěru prchá, Zemanem zprvu jen postřelen, tak se ze všeho nejdřív chytne za zadek? Za to vše mi nezbývá, než mu dodatečně vyjádřit obdiv... ()

Třetí housle (1976) (S02E09) odpad!

Tenhle díl považuji za nejpádnější důkaz toho, že Major Zeman je i z filmařského hlediska naprostá šmíra a šmejd a že i jinak snad dobrý herec Brabec (přiznám se, že právě kvůli majorovi Zemanovi jsme ho léta bral jako jakousi "Švorcovou v kalhotách"), tady odvádí skutečně to nejslabší... Už jenom ta jeho zoufale marná snaha užmoulat a užužlat jakýsi neexistující typ "správňáckého" esenbáka by byla vlastně k popukání, kdyby nebyla k pláči. No a co se týče syžetu, tak tady se mi ani po opakovaném shlédnutí opravdu nepovedlo rozeznat, oč tu vlastně šlo a kdo co provedl. Snad leda jako ilustrace neustálé platnosti verše Karla Havlíčka Borovského o policajtovi, který "koho chce, toho si chytne a dá do vězení". ()

Štvanice (1978) (S03E05) odpad!

Tenhle díl, to jsou přímo orgie vylhanosti, podlézavosti a lokajské servility pohůnků, brousících katům meče. Za něco takového by se nemuseli stydět ani ti nejsprostší fašističtí kolaboranti typu Rysa-Rozsévače, či Jaroslava Veverky. A už nechci nic slyšet ani o jakýchsi "alespoň filmových kladech" této močůvky - jen faktických režijních a scenáristických chyb by se našlo až moc, za všechny: jak to, že si soudruh Zeman jezdí v roce 1968 docela klidně ve Škodě 100, která přišla do prodeje až v roce 1972 - například. ()

Studna (1978) (S03E06) 

Tak tohle má být údajně nejlepší a dokonce zcela apolitická epizoda z celého seriálu? No, uznávám, že ten konec se dá opravdu přežít bez morálního zvracení (byť trochu vyvolává to skutečné), a za něj tedy ta jedna hvězdička. Ale že by tohle bylo apolitické? Vždyť právě tady zazní ta občas citovaná hláška odstaveného esenbáckého velitele: "Kdo ví, jak by to s námi dopadlo, KDYBY NEBYLI PŘIŠLI..." a rovněž to zajásání "muže z lidu", holiče Vrchoty, když se doví, že Jan Zeman je ve skutečnosti esenbák: "Však já hned poznal, že jste tak nějak náš...", to je snad vydatné dost, ne? ()

Mimikry (1979) (S03E09) odpad!

Tak teda jo, zahraný je to opravdu bezvadně, ale v tomto případě mi diskuse na toto téma připadají trochu, jako bychom hodnotili sytost barev a kreslířské mistrovství na propagačních portrétech Adolfa Hitlera. Některé byly přece namalované dobře, ne? Docela rád bych slyšel, jak by tenhle díl komentovali Ivan Martin Jirous a Mejla Hlavsa, kdyby nebyli v pánu... ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama