Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 4

(série)
USA / Velká Británie, 2014, 8 h 44 min (Minutáž: 48–63 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Iain Glen, Rory McCann, Sophie Turner, Kit Harington, Maisie Williams, Rose Leslie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Lannisterové, posílení po masakru na Rudé svatbě v Řekotočích, kde bylo zrazeno a povražděno mnoho jejich nepřátel z rodu Starků, stále drží železný trůn. Dokáží však překonat vlastní egoismus a odolat neustálému ohrožení z jihu, severu i východu? Zatímco nepřemožený Stannis Baratheon pokračuje v budování armády na Dračím kameni, bezprostřední nebezpečí přichází z jihu, když Oberyn Martell, Lannistery nenávidějící Rudá zmije z Dorne, dorazí do Králova přístaviště, aby se zúčastnil svatby Joffreyho a Margaery z rodů Tyrellů a možná vyřídil nějaké další záležitosti. Na severu, zdá se, vyčerpaná Noční hlídka již nedokáže dále odolávat útoku Divokých Mance Rydera. Těm však hrozí ještě větší nebezpečí ze strany nesmrtelných Bílých chodců. K tomu ještě, Daenerys z rodu Targaryenů v doprovodu svých tří draků a armády Neposkvrněných osvobodí největší otrokářské město Meereen na východě. Získá tak sílu uskutečnit svůj hlavní plán - přeplout Úzké moře, dobýt Západozemí a usednout na železný trůn, který jejímu rodu ukradli Lannisterové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (65)

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série jede na stejné vlně jako ty předchozí, takže co se týče technického zpracování, není moc co vytknout. Problémem začíná být scénář, který v předchozích sériích vyslal mnoho postav na nejistou cestu za očistcem nebo smrtí, a nyní jimi musí mechanicky pohybovat po šachovnici, aby se jejich osudy tu a tam na nějakém políčku proťaly, či je nechat čekat na nějakém místě, aby posléze v dalších sériích došlo k předpokládanému střetu. A tak občas dostane logika na frak, jen aby se figurky pohybovaly kýženým směrem napřed dle spisovatelovy vůle (Martin odešel po druhém dílu této série), či posléze dle scénáristů dirigentů. Nic proti, udržovací epizody, tj. ty, ve kterých se rychle "přepíná" mezi jednotlivými osudy mají tempo a spád, a když se seriál zastaví, aby se věnoval jenom jedné lokaci, je to strhující podívaná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak vzostupná tendencia celého seriálu sa prejavila najmä v štvrtej sérii. Má najlepšiu, rozumej najtemnejšiu atmosféru doposiaľ, ponúkne jednu monumentálnu bitku, množstvo zaujímavých menších súbojov, viacero dôležitých zvratov a odstráni sa tá najhnusnejšia postava seriálu v tej najlepšej epizóde. Takisto aj herci vydávajú zo seba viac než v predošlých sériách, čo súvisí zrejme s tým, že sa už poriadne užili so svojimi postavami. Upustilo sa od nekonečného kecání a dej sa posúva vpred rýchlejšie, dúfam, že táto tendencia GoT vydrží aj do budúcnosti (z pohľadu súčasnosti do minulosti, ktorú ešte nepoznám...). ()

Reklama

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úžasné třetí sérii jsem měl od této vskutku veliká očekávání a možná, že to bylo špatně, protože úspěch předchozí série se z mého pohledu nekoná. To ale neznamená, že jsem byl jakkoliv nespokojen, ba naopak. Hrozně mě těší, že kvalita tohoto seriálů je i po čtyřiceti dílech na takto vysoké úrovni. Mohl jsem díky tomu shlédnout nejeden památní díl, který ať už svými zvraty či zpracováním zůstane v mé paměti a vždy si na něj při vzpomínce na tento seriál vzpomenu. Konkrétně bych chtěl vyzdvihnout díl druhý a díl poslední, jenž pro mě byly asi "nejuspokojivější" díly celého seriálů a obecně je řadím mezi ty nejlepší. Mimo hodnocení dílů bych ale ještě chtěl říct, že tahle sérka pro mě byla celkem důležitá co se týče postav, protože ačkoliv jsem doposud měl své oblíbence a naopak, tak (i když pořádně nevím proč) až tady se z mého pohledu začal opravdu lámat chleba a konečně jsem si hned několik charakterů vysloveně zamiloval a věřím, že mi to vydrží až do konce seriálu (nebo do konce působení daných postav). Shrnul bych to tedy tak, že ačkoliv si čtvrtá série stále drží vysokou laťku kvality, tak pro mě byla i přes to o chloupek lepší série třetí a stále je pro mě dosavadním stropem. 85% ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Martin se knižně rozmáchl, a na to, aby se v všech jeho postavách čtenář dobře vyznal, by musel psát na GoT diplomovou práci, ale seriálu se daří uchovat divákovu soustředěnost na všechny dějové linie díky osekání postav a (bohužel) někdy podivných personálních a časových posunů. Nicméně nevadí, základ je silný, s mnoha emotivními momenty a některé z postav nejenže neubírají, ale rožšiřují knižní dojem - ve 4.serii jasně Tyrion a Jamie Lannisterovi. Přeobsazení Hory dopadlo dobře, u Daaria, myslím, spíš ne. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určitě zatím nejlepší série. Velkolepá, výpravná. umělecky ambiciózní, stylová. Přitom ale nechybí emoce, osobitý příběhový spletenec postav a jejich provázanost, ani syrová atmosféra středověku se vším co k němu patří a více (fantasy prvky). Je zde konečně i krásně vidět zrání jednotlivých herců nejen scénáristicky (charakterně), ale i věkově. Především u mladých umělců se jedná o přirozenou, impozantní a ve filmech v podstatě nevídanou veličinu, která seriálu dodává punc opravdovosti a širokého časového záběru, který defacto žádný film nedokáže obsáhnout, zprostředkovat. ()

Galerie (781)

Zajímavosti (28)

  • V seiálu Shae (Sibel Kekilli) podá falešné svědectví proti Tyrionovi (Peter Dinklage) jako pomstu za to, že ji opustil. V knihách je svědectví stejné (tvrdí, že ji Tyrion zneužíval), ale je jasné, že Shae Tyriona ve skutečnosti nemiluje a že je podplacena Cersei (Lena Headey). (mikki089)
  • Toto je první epizoda, ve které není žádný člen rodiny Starků, ani jeden z jejich nejbližších spojenců (jako je Brienne z Tarthu nebo Samwell Tarly). (mikki089)
  • Producenti potvrdili natáčení 5. a 6. série seriálu dva dny po premiéře této epizody. (Polinecka)

Reklama

Reklama