Reklama

Reklama

Vláda

(seriál)
Dánsko, (2010–2022), 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Adam Price

Hrají:

Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Dánská seriálová produkce dnes platí za pojem na světovém trhu, ale bývá převážně asociována s ponurými kriminálkami. Její mezinárodně nejúspěšnější a nejoslavovanější příspěvek, který je všeobecně považovaný za jeden z nejzásadnějších titulů celosvětové televizní tvorby, nicméně náleží do zcela vlastní žánrové kategorie. Jak napovídá název, Vláda je seriál o politice, potažmo o její provázanosti se světem médií. Hlavní hrdinka Birgitte Nyborgová, předsedkyně hlavní středové strany, se v prvním díle stává překvapivým vítězem voleb a následující epizody sledují její působení na postu premiérky. Při tom vyprávění sleduje nejen rovinu profesní s osobním životem a ukazuje nejen, jak se idealistická politička učí manévrovat v prostoru vládních jednání a mocenských bojů během událostí lokálního rázu, ale i mezinárodního dosahu. Současně se zaměřuje také na její rodinný život, který je vystaven těžkým zkouškám. Dalšími klíčovými postavami, které seriál sleduje v práci i soukromí, jsou premiérčin spin doctor Kasper Juul a ambiciózní televizní moderátorka Katrine Fonsmarková.

Ačkoli by se mohlo zdát, že seriál ze zákulisí dánské politiky bude mít pouze lokální dopad, právě díky bravurnímu dramatickému rozvedení politických problémů tak, aby postihovaly obecnou rovinu a ne minoritní jednotlivosti, a díky důrazu na morální ohledy i dopady politických rozhodnutí na osobní životy se z Vlády stal nejdiskutovanější seriál dánské historie, ale také ohromující mezinárodní hit vysílaný v sedmdesáti zemích světa. Nejdůmyslnějším tahem tvůrců bylo, že diváky navnadí na nahlédnutí pod pokličku vrcholové politiky, ale přitom ve skutečnosti nepřinášejí nezaujaté pojednání o tom, jak to v politice a médiích chodí, ani nesklouzávají k vyhrocenému démonizování politických kariéristů jako americký hit Dům z karet. Vláda naopak ukazuje, jaká politika má být. Tento přístup právě v kontrastu k reálné politice udělal ze seriálu divácký hit, ale také předmět vášnivých debat a vyhrocených reakcí některých představitelů dánských stran. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

tahit 

všechny recenze uživatele

Čistě politické, a přesto naprosto ohromující. Nebývá časté, aby politická dramata měla tolik silných okamžiků. Pozdní večery s Birgitte Nyborg jsou tedy příjemným osvěžením. Na straně druhé, nedělám si iluze, že politika Dánska je jaksi zvlášť morálně ušlechtilejší, ale přeci jen o fous solidnější. Je tu jedna věc, které stojí také za povšimnutí. Na první dojem člověk ani nepřehlédne, že Kodaňané milují jízdní kola. Dosvědčuje to třeba i předsedkyně Birgitte Nyborg, jak do práce jezdí na obyčejném kole, aniž by jim to ubíralo na půvabu. Vlastně i úřednici a státní zaměstnanci. Nebývá časté, aby politická dramata měla tolik silných okamžiků. Zbývá mi jen dodat, že tohle pěkné setkání s Dánskem určitě nebude poslední. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Politika všedního dne a role žen(y) i médií v ní. Je chvályhodné, že se tvůrci nevydali vděčnou cestou mafiánských praktik korupcí prolezlé politiky a ani naivní cestou přikrášlené politiky plné dobrých duší se sluníčkovými zájmy. Politika tu je výsledek zákulisního jednání/kutí piklí nesourodé skupiny, z nichž někteří politiku dělají kvůli záři reflektorů, jiní kvůli moci, jiní jako službu veřejnosti a jiní jsou budižkničemu co nic neumí. A všichni se to snaží dělat tak, aby na svém dobrém bydle vydrželi i pro příští volební období. Běžná epizoda (výjimku tvoří úvodní volební díl) tu vypadá tak, že po celou dobu se tucet postav v interiérech pokoušet najít schůdný kompromis, aby prosadili „tu svou“ a to prostřednictvím tuny dialogů, které jsou mnohdy spíše o tom nevyřčeném než proneseném. Pro našince je to pak o to zajímavější, že se tu řeší podobné vnitropolitické problémy jako v té naší poslanecké kantýně. Když k tomu přičteme, že Lindholm nejen že dosti věrně reflektuje aktuální situaci, ale dokonce je před ní i napřed (hned k několika problémům/událostem, které nastaly v seriálu, došlo následně i v reálu), tak výsledek nelze než doporučit všem, kteří neopovrhnou reálným pohledem do zákulisí něčeho, co se nás sice denně dotýká, ale do čeho zase až tak moc zvenčí nevidíme. PS: Miroslava Němcová musí být skalní fanynka seriálu, když se (značně neúspěšně) snaží v posledních měsících profilovat jako tuzemská kopie zdejší Nyborgové. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozoruhodný dánský seriál o skutečné tváři současné politiky a tenkém rozmezí mezi věcí obecnou a sobectvím "těch nahoře" zobrazuje s chirurgickou nemilosrdností a v reálně úzkém rozmezí, kde se tyto tendence prolínají. Grónský "model" nemilosrdně sleduje ambice samosprávy strádající nedostatkem fyzického obyvatelstva i jeho neschopnosti, jež je dána přírodně, se samostatně uživit. Kontrapunkt političky premiérky, ministryně a vyčerpávající se novinářky je dalším působivým bodem pozoruhodného, navíc nanejvýš nápaditého scénáře. "Střeva" americké zahraniční politiky, která přebírá jeden americký prezident od druhého, jsou také nepřehledná. Velmoci zůstávají velmocemi. Zmínku zaslouží i obě dvě titulní dánské herečky Sidse Babett Knudsenová a Birgitte Hjort Sörensenová; jsou vynikající a Dánsko v nich má světové osobnosti globální Thálie. I premiérčin (ministrynin) poněkud lehkovážný a píli a kázeň nepřehánějící syn, který je své matce tolik podobný, a jednorozměrnost jeho nedospělého rádobybouřliváctví, jež by spíše odpovídalo 15 letům propukajícího jinošství, je tu pojednáno pozoruhodně věcně. A schopnost udržet dramatickou dějovou linku a obohacovat ji doslova gejzírem až rafinovaně promyšlených a citlivě do tkáně příběhu zasazovaných prvků je až dechberoucí. Skandinávská kvalita je zkrátka jedinečná a dechberoucí. Nepochybně špičkově světová. Není asi náhodou, že vznikla v dílně dánské veřejnoprávní televize. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už budu v hodnocení dánského seriálu trapně monotónní, ale tohle je prostě extraliga. Poněkud jiný koncept než u House of Cards, kde je Underwood bezskrupolózní mocichtivec. Nyborgová je spíš v roli lehce naivní a stále ještě s morálkou a politickou autenticitou bojující postavy, která je shodou okolností vymrštěna na vrchol a učí se "jak to chodí". Dobrý vhled do zákulisí i ten kontrapunkt s médii. Ocenuju, že Dánové dokážou psát silné, nosné a životaschopné ženské role, které nejsou jen výplní a v pohodě utáhnou celé seriály. A když do hlavní role vyberou rozkošnou Sidse..., radost pohledět :-). A to herecky ostatní vůbec nepokulhávají! A tak si již poněkolikáte posmutněle kladu otázku, proč nejsou něčeho podobného schopni čeští tvůrci, když Dánové ano ( v penězích to asi opravdu nebude ). Ikdyž se situace v české seriálové tvorbě lepší, stále je to jen ve vleku světových trendů, které udávají např. Dánové :-( ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

A nyní se podíváme do politických kuloárů. Fakt mi nemusíte nějak přehnaně děkovat, že vás vemu na takové prímové a distingované místo, ale od srdce napsaný pochvalný vzkaz nebo pugét růží by mě potěšily. Není se čeho obávat, nejde o Parlament České republiky, takže se zde na chodbách nebude probírat předraženej vlašák v místní kantýně, ani alkoholické úlety každého prvního poslance, nutno ale podotknouti, že funkční mechanismy vysoké politiky budou nejspíš všude na světě podobné – intriky, intriky a trocha té diplomacie, když už není zbytí. Seriál sleduje především počínání dánské premiérky Birgitte Nyborg, která se snaží dobře vést jednak svou zemi a jednak svou rodinu, že to bude na obou frontách trochu skřípat je nasnadě. Začne se pěkně zvostra, volbama. Kandidaturu do sněmovny bych bejt váma zvážila, zvlášť jestli jste v mládí nafotili nerozvážně nějaké inkriminující snímky třeba v převleku za Veverčáka Pizizubku, asi byste nechtěli, aby se zrovna tohle dostalo k vašim dětem až vyrostou. No, protistrana se neštítí ničeho a je schopna vytáhnout na vás lecjakou špínu. Pak se musíme vyrovnat nejen s opozicí, ale i s lidmi z vlastní strany (na ty obzvlášť bacha), odposloucháváním („Kolibříku, je tam kauza mrtvej kůň. Máš malej po ruce?“) a nakonec se pustíme do zahraniční politiky, na deset dílů první série docela makačka, že. ()

Galerie (497)

Zajímavosti (12)

  • V roce 2011 se stala Helle Thorning-Schmidt v Dánsku historicky první premiérkou. Stalo se tak po dokončení práce na druhé sérii. (morgos)
  • Americkí kritici boli pozitívni, Newsweek označil Borgen za „najlepší televízny seriál, ktorý ste nikdy nevideli“. (Arsenal83)
  • Fiktívne médiá zobrazené v seriáli sú založené na skutočných médiách. Verejnoprávna televízia TV1 vychádza z DR1, bulvárny denník Ekspres je inšpirovaný Ekstrou Bladet a reklamný 2'eren je podobný TV 2. (Arsenal83)

Související novinky

Reklama

Reklama