Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pokud od adaptace knižního bestselleru Cizinka čekáte povedený romantický kousek s tajemnými prvky či zajímavé ztvárnění cestování v čase, budete hodně zklamáni. Outlander se zatím jeví jako rutinní červená knihovna, v níž jsou všechny nadějné prvky potlačeny nevýraznými charaktery a nenápaditým scénářem, jenž se navíc bere až příliš vážně. Je docela smutné, že nám tuto novinku servíruje zrovna tvůrce uctívané sci-fi kultovky, Battlestar Galacticy. Na tento kousek se totiž nejspíš bude vyplácet koukat jen s hodně vděčnou knižní fanynkou.40% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Poučen zdejšími komentáři jsem přecházel z jedné série do druhé, stále čekal, kdy to začne skřípat a ono nic. Tedy, samozřejmě, celá první série je krásně skotská a další jsou mírně jiné (nevím, zda jste si někdo všiml, ale v prvních epizodách 1. série jsou použité velmi zajímavé barevné filtry, které se časem ztratí - což považuji za škodu - a díky kterým vypadá svět nádherně rurálně). Chvíli mi trvalo, než jsem si v druhé sérii zvykl na Francii, ale podařilo se a díky bohu se děj vrátil do Skotska, kde byl i část třetí série, než se přesunul do Karibiku. První tři série považuji za solidně kompaktní. Přesunem do Ameriky v 4., 5. a 6. sérii začal být příběh jiný, dál mě však držel a donutil googlit historii nejen Skotska, ale také USA v čase války o nezávislost. Těším se na sedmou sérii, jen mě trochu mrzí, že polovina z ní bude odvysílána až příští rok. ■ P.S. A ano, myslím si, že sledování tohoto seriálu má šanci zkvalitnit váš intimní partnerský život :). ()

Reklama

higuain 

všechny recenze uživatele

1. série: 55%. Není to úplná tragédie, nakonec se mi povedlo dokoukat celou sérii o šestnácti dílech, i když místy se sebezapřením. Že by mě to ale nějak bavilo se říct nedá. Děj se dost vleče a jednotlivé postavy nejsou dostatečně zajímavé. Technicky je to slušně odvedená práce, atmosféru 18. století se tvůrcům navodit podařilo. Ale jak už tu spousta lidí napsalo, je to klasická červená knihovna, takže nuda. Caitriona Balfe by pro dobro seriálu měla méně mluvit a více se svlékat, protože v tom jsou její hlavní přednosti. A hlavní poučení pro ženy? Bacha na to, koho si berete. I když si najdete slušnýho inteligentního manžela, vždycky je tu šance, že jeho prapředek byl bezpáteřní sadistická buzna. Pak už stačí se jen dotknout nějakýho šutru a to 200 let starý prase vám udělá ze života peklo. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot mě zaujal především zpracováním, než zápletkou, protože děj je příliš roztahaný. Ráda jsem se pokochala skotskými scenériemi oživenými barevnými filtry. Divím se, že se tvůrcům chtělo utrácet za dobovou výpravu čtyřicátých let minulého století, když se stejně budeme pohybovat v jiném období. Ale zase klobouk dolů za snahu dodržet předlohu (kterou jsem nečetla). První série 90%: Seriál nakonec překvapil. Pro ty, co váhají se sledováním, aby nedostali nálepku sledovačů červené knihovny: tento seriál chválí i GRRM - tvůrce Hry o trůny. Samozřejmě romantika je tak hustá, že by se dala ždímat, ale poslední díly překvapí i otrlého jedince. Tvůrci nové Battlestar Galacticy odvedli skvělou práci. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu si představit, že se na tohle dívá nějakej chlap. :D Pokud se k Cizince dostal omylem, tak po prvním díle končí. Totální červená knihovna, totálně černobílé postavy (kladní jsou super hodní, zlí jsou super zlí), totálně nepravděpodobné reakce (v 18. století ženská držkuje na chlapy a jim to nevadí, občas ji lehce napomenou, aby se neřeklo). V některých dílech se děj neposune vůbec dál, a přes to se na to pořád dívám. Asi proto, že mám ráda historické filmy a seriál s tématikou Červenokabátníci vs. Skotové jsem ještě žádný neviděla, naneštěstí se zde historie až tak často neřeší, zato milostné eskapády ano. Hudba je hezká, hlavně znělka seriálu, méně hezký je ten šílený skotský přízvuk, popřípadě Gaelština. No uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale jsem asi jediná divačka, která u toho zůstala, a přes to furt doufá, že se Claire vrátí k Frankovi, místo aby zůstala s tím "po všech stránkách dokonalým" Jamiem. :) PS: Je docela vtipné, když jediná zábavná a dobře zahraná postava, je hlavní ultimátní záporák - sadista, kterého by měl každý nenávidět. Zcela chápu nominaci na Zlatý Glóbus pro Tobiase Menziese za tuto roli, a doufám, že bude v budoucnu hrát i v něčem kvalitnějším, než je tahle telenovela. (Já vím, je ve Hře o trůny, ale jeho postava se vyskytuje jen v pár dílech). ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Přestože si Ron Moore od televize vyžádal ještě větší rozpočet, než měl k dispozici na druhou řadu, seriálový štáb z důvodu finanční úspory „zrecykloval“ nejen kulisy, ale i kostýmy. Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) se proto ve 3. sérii objevují ve stejných šatech, které nosili ve Versailles ve 2. sérii seriálu, a např. Claiřin bostonský byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ Frazerových v Paříži. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Kostýmy pro druhou řadu seriálu byly připravovány už od poloviny první série. Vše bylo vyráběno speciálně pro seriál, přičemž byl kladen důraz na detail a historickou věrnost. Po návratu natáčení do Skotska však zůstal rozpočet tvůrčího týmu Terry Dresbach značně ztenčen, nebylo možné nakupovat nové kostýmy a bylo nutné improvizovat. Řada Skotů v 2. řadě tak má nikoli tkané, ale pouze malované tartany.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Natočit celou sekvenci mučení Jaimeho (Sam Heughan) trvalo asi týden a půl. Herec se každý den před natáčením připravoval několik hodin, a stejně tak trvalo několik hodin v noci, než mu byla všechna protetika a líčidla odstraněna. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama