Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

uiu 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl mě nijak nezaujal, ale ok, řekla jsem si, že tomu dám šanci. Jenže oni mě nijak nezaujali ani další díly. Celé mi to přišlo jako nalinkované Akta X, kde každý díl se řeší nějaká neuvěřitelná událost, která má buďto logické vysvětlení nebo hm, mimozemské. Jenže místo agentů Muldera a Scullyové tu máme univerzitního profesora astronomie a leteckého pilota, jejichž hlavním úkolem je řešit případy logicky, aby veřejnost na mimozemšťany nevěřila, ale jak už to tak bývá, profesůrek chce znát pravdu, která je tam někde venku. Dá se na to dívat, ale že by mě to drželo u obrazovky a někdy bych se na to chtěla podívat znovu - nehrozí. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Seriál zajímavě zpracovává historii incidentů s nevysvětlitelnými úkazy nejen na obloze. V podstatě sledujeme počátek výzkumu UFO, a snahy o věděcké vysvětlení skrz doktora Hyneka na straně jedné a vládu, potažmo letectvo, které se snaží vše důkladně ututlat na straně druhé. Do toho všeho se ještě zamotávají Ruští špióni a záhadní muži v kloboucích. Project Blue Book si sice hraje na to, že jsou jednotlivé příběhy založeny na skutečných událostech, ale ve většině případů se jedná jen o část, kde jsou např. reálné postavy nebo místo, jinak je vše ostatní omáčka scénáristů. Tvůrci se snažili skloubit strohé historické vyšetřování s přece jen divácky vděčnější, tajemnější sci-fi prvky. Výsledek je nakonec tak nějak na půli cesty. Takže náplň každého dílu je, že se chvíli skutečně vyšetřuje, ale pak se přejde ke spekulacím, různým odbočkám a nakonec i politice a mlžení okolností aby se divák těšil na další díl. V některých ohledech je scénář nedotažený, kdy jsou určitě paranormální prvky vylíčeny vcelku komicky, něco se přibarvuje a někdy se ve vyprávění dost vaří z vody. Nicméně, jako celek bych seriál doporučil, protože se v současnosti nic podobného tématicky nevyskytuje. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérií môžem povedať, že ma seriál milo prekvapil a dokonca viac než som čakal. Aidan Gillen v hlavné úlohe úplne skvelý. Nechcem zase nejak preháňať, ale tento seriál môžeme považovať za "nextgen" alebo taký reboot Aktov X. Je to o blízkych stretnutiach tretieho druhu a navyše v atraktívne retro dobe. V dobe, kedy fičala Area 51. Neviem či brať za plus alebo mínus to, že v každej epizóde sa venujeme vždy inému prípadu. To môže znamenať, že niektorá časť môže mať raz nudný príbeh. Ale je pravda, že v 1.sérií sa to ešte nestalo. Ja sa ako milovník tejto doby, v ktorej je seriál zasadený, môžem len kochať či už vozovým parkom, alebo kostýmami. Očakávam 2.sériu. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Seriál má 2 řady, ale vlastně je to řada jen jedna. Obsahem jsou taková retro Akta X, ale v nicotném rozsahu a laciném céčkovém kabátku. Příběhy furt dokola to samé a stěží zaujmou, atmosféra nulová, a i ti ufóni jsou zde pořád jen nějaké barevné a rozmazané svítící fleky. No, mizerie. Převaluje se to všechno mezi odpadem a jednou hvězdou za snahu. A ta otravná a zbytečná linka o jeho znuděné manželce tomu taky nepomáhá. (11%) ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Akty X odohrávajúce sa v divácky vďačnejšej dobe s tým že kvalita jednotlivých dielov nie je tak kolísavá ako tam, hlavne v neskorších sériách. Ústredné duo spolu funguje, od Aidana Gilena som nečakal že mu rola tak sadne kedže ho mam zafixovaného stále ako Littlefingera, no ukázal že je pán herec. Keď si odmyslíte že príbeh je často pritiahnutý za vlasy a máte radi mysteriozno, tak vám Bluebook stopercentne sadne. 1. séria 7/10 2. séria 8/10 ()

Galerie (312)

Zajímavosti (21)

  • Medzi vojenské vyznamenania kapitána Michaela Quinna (Michael Malarkey) patrí Záslužný letecký kříž (Distinguished Flying Cross) udelený dvakrát, Letecká medaila (Air Medal) udelená trikrát, Medaila za nasadenie v Amerike (American Campaign Medal) s bronzovou hviezdou, Medaila za nasadenie v Ázii a Pacifiku (Asiatic–Pacific Campaign Medal) s tromi bronzovými hviezdami a Víťazná medaila z Druhej svetovej vojny (World War II Victory Medal). (koba)
  • Projekt Blue Book byla série systematických studií o UFO prováděná Letectvem spojených států. Projekt začal v roce 1952, jednalo se o druhé obnovení takovéto studie. V prosinci 1969 bylo nařízeno její ukončení, ale projekt fungoval až do ledna 1970. Cílem projektu Blue Book bylo rozhodnout, jestli UFO představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Bylo sebráno a prověřeno tisíce hlášení o UFO. Výsledkem byla Condonská zpráva, na jejímž základě byl projekt v roce 1969 ukončen. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Profesor Hynek byl spolupracující člen Robertsonovy poroty, která doporučila nadlehčování fenoménu UFO. O několik let později se ale jeho názor na UFO změnil a považoval jej za nevyřešenou záhadu, která zasluhuje vědeckou pozornost. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama