Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento seriál by mohl být v některých kruzích opravdu nebezpečný, ale nevěřím, že mohou existovat tak tupé okruhy, které by snad mohly v tomto seriálu ncházet něco víc než bondovku pro estébáky. Škoda, že drtivá většina dialogů je výplach, toho nejtvrdšího ražení. Třeba taková Studna. Tam má se vedou, tak debilní řeči, že je z toho na blití, ale těch pár okamžiků s Brůnou, ať chci, nebo ne, jsou opravdu horor. Škoda, že tak dobrých scén, ja tam tak pomálu. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Na komentáři jednoho z uživatelů (doufám, že to nebude brát jako urážku, protože to tak opravdu nemyslím) se dá pěkně vidět rozporuplnost a hlavně nesmyslnost vysokého hodnocení tohoto braku, který šlape po cti mučených a zavražděných lidí. Jak jinak si vysvětlit to, že někdo může považovat Zemana za geniální seriál, a u jiného, taktéž normalizačního, ale komediálního a velice odlehčeného, si stěžuje na nějakou nerealističnost? Pro mě naprosto nepochopitelné a věřím, že stejně nepochopitelné to bude pro každého, kdo se umí hlouběji zamyslet. The End. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Politicky je to samozřejmě naprosto zhovadilé a všepřekrucující, zakřivené a pokřivené "zrcadlo doby", z něhož se snadno udělá špatně. Ale po filmařské stránce nemá seriál nejmenší chybu. Zkrátka Sequensova režie ve spojení s Liškovou hudbou a (říkejte si, co chcete, a přečtěte si Oskarův výstižný a pravdivý komentář) dobrými herci, toť kombinace, která udělá zážitek i z takovéhle agitky. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Některé případy vytržené z kontextu celého seriálu působí hodně uboze a ideologickou manipulaci v nich obsaženou dokáže zhodnotit i malé děcko. Jako celek to ale má grády. Po zhlédnutí 14. epizody (Konec velké šance) jsem si uvědomila, že už je to na pováženou. Musela jsem okamžitě vidět další díl, protože jsem prostě neunesla Honzův stav a potřebovala, aby mu už bylo líp. U epizod kolem roku 68 moje sympatie, pravda, trochu ochably. Démonické jeptišky, kořenářky rozvracející státní ekonomiku a přestřelky s agentem Bláhou, který po plastické operaci vypadá úplně stejně jako před ní až na barvu vlasů, byly samozřejmě taky trochu trapné, ale v reinterpretaci Pražského jara už ta trapnost nějak přesáhla mez únosnosti a Honzova postava se strašně zemblematizovala. ___ Ad Studna: Většině lidí pochopitelně asi utkví postava starýho Brůny (a nepochopitelně taky ta památná hláška, která ve skutečnosti poněkud nezazní), a tak tolik nevynikne obzvláštní pitomost scénáře. Zeman spíš čaruje, než vyšetřuje. Jediné, co sám objeví, je ten ohořelý kyblíček, a to je stopa, která může netrknout opravdu jen dubčekovské kriminalisty. A to zlato za 300 000 je kde? To se rozpustilo? Nebo ho sebral Mirek Stejskal? ___ Konstantně dobří jsou herci, hudba a Jirka Hradec. ()

666teen

všechny recenze uživatele

Hodnotit se to pravda nedá, ale pár perel: Návrat vyžraných vězňů z koncentráku. Budoucí plukovník Kalina má vanu, že nezapne pruhovanej mundůr. Agent Bláha, Zemanova Nemesis. Všichni faráři a mniši jsou fanatici, nebo kolaboranti (no, na tom něco bude). Všichni vysokoškoláci, kromě absolventů VUMLU jsou potencionální agenti CIA. Český James Bond Jirka Hradec a jeho Hradecgirl Hanka (jinak též Stardust). Flesh puzzle v Kvadratuře ženy. Industriální soundtrack v Prokletém dědictví. Mimoidní Vlach+Lábus jako smažky v Mimikrách. A je toho určitě víc. Navíc všichni víme (na rozdíl od Japonců), že do studny nepatří vlasatá holčička v bílejch šatičkách, ale Brůnovic chlapi. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Major Jiří Hradec (Rudolf Jelínek) sa podla knižnéj predlohy narodil 2. marca 1927, podľa seriálu tomu tak bolo 25. novembra 1923. (Raccoon.city)
  • Pôvodne mal každý diel začínať pohľadom do pracovne zhruba päťdesiatročného muža, kriminalistu, ktorý spomína na svoje najslávnejšie prípady. (Raccoon.city)
  • V každej časti seriálu sa pod úvodnými titulkami v miestach, kde je uvedené číslo epizody a rok, v ktorom sa odohrávala, na pozadí objaví snímok zdemolovaného auta. Jednalo sa o Fiat 850 [100G] z roku 1966. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama