Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 726)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Ještě u žádného filmu se mi nestalo, že bych měl až takhle nejasno. Na jednu stranu tam bylo vše: Cate Blanchett byla více než dobrou protivnicí Indymu a myslím, že líp to zahrát ani nešlo, potom akce, které bylo požehnaně, vtipné dialogy jak jsme u Indyho zvyklí a nakonec trocha té romantiky. Ale na druhou stranu váhám, zda dosahuje kvalit předchozích dílů, či jestli se i tenhle snímek stanem kultem, jak se staly všechny dosavadní díly. Opravdu váhám, mezi 4 a 5. Takže nakonec, nebo-li prozatím, volím možnost pět hvězdiček. V téhle chvíli bych vážně uvítal možnost 4 a půl. Počkám do příští projekce, a uvidím, zda se mé hodnocení změní. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Některé projekty by se měly nechat u ledu. Po devatenáctileté odmlce se vrací samotný Steven Spielberg se svým největším hrdinou, archeologickým profesorem Henry Jonesem a je to docela průšvih. Mnohými milovaný Indy je minulost. Odešel. A už se nevrátí. Pokud se tak dlouho otálelo kvůli scénáři, tak netuším, kdo vybral zrovna tuhle verzi. I on zapříčinil to, že legendární dobrodružství ztratilo své nezaměnitelné kouzlo, celkový feeling, pověstný humor a ani řadové akční sekvence nemohou strhnout. Nové výzvy v podobě honu po další slavné relikvii kdesi v Peru, v patách démonická plukovnice Irina, směšný Tarzan a spousta zbytečného plácání. Rodinné rozepře zdaleka nefungují, herci jsou nevýrazní (Karen Allen doslova otravná) a navíc se Spielberg a spol. ani obávanému digitálnímu víru nevyhnuli. Tenhle pán před kamerou ztratil šarm, moderní variace na staré téma mi nesedla a přepálený závěr mě vyloženě naštval. Chápu, že pro spoustu milovníků kinematografie je Indiana Jones srdcovou záležitostí, ale kdyby se snímek jmenoval jinak, hlavní štramák by si nechal říkat třeba Pepan Vomáčka, za kamerou by nestálo tolik věhlasných jmen, nikdo by o něho zřejmě neškobrtnul. Navíc obdobné velkolepé projekty by měly divákovi krom jiného ponechat v paměti několik zásadních momentů, díky kterým si řekne „Jo jo, to byla ta scéna jak.. A tam bylo drsný, jak přeskočil ten..“ , jenže čtvrté pokračování jedné filmové ikony toho v porovnání s předchozími Mistrovými filmy příliš nenabízí. Nadsázka je sice fajn věc, ale Spielberg si pro svou hravost i dravost nevybral nejlépe!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vy jste... učitel? - Na půl úvazku. Trvalo to sice dlouhých devatenáct let, ale Indy se vrátil a vrátil se v dobré formě. Líbí se mi, že tady Steven Spielberg zachoval ducha původních dílů z 80. let. Jistě, jsou tady samozřejmě již použity digitální efekty, ale co se příběhu a způsobu vyprávění týče, je to pořád klasický Indiana Jones, jak ho máme rádi. Sci-fi zápletka mi vůbec nevadí (ostatně i v předešlých filmech se nedá mluvit zrovna o realističnosti děje), Spielberg prostě mimozemšťany zpracovat umí a vyzdvihnout musím i šarmantní potvoru Cate Blanchett. Výborná podívaná, která sice lehce zůstává v závěsu za klasickými díly, ale ne o tolik. P.S. Úžasný je poslední záběr před titulky, kde si Ford vezme zpátky svůj klobouk. Tady mám vždy husí kůži, je to opravdu stylové a zároveň vtipné zakončení podařené KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY. Díky tvůrcům za tento zážitek, který mě vrátil v čase do dětských let. Udělali mi radost. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Som fanúšikom Indianu Jonesa už od detstva a jeho dobrodružné rozprávky ma kojili počas začiatkov vo svete filmu. Nového Indianu som sa pochopiteľne po toľkých rokoch obávala, ale nakoniec som spokojná :-) Spokojná s filmom ako takým, ale ohromená tým, ako Spielberg dokázal udržať ducha pôvodného Indyho a zachoval typické indianovské scénky, vtípky, pózy - všetky tie drobnosti aj veľkosti, ktoré na Indianovi milujeme. Indiana Jones zostarol, ale jeho duch nie. Takisto som sa obávala Shiu LeBeoufa, lebo doteraz som z neho na zadok veru nepadala - ale aj ten ma výnimočne príjemne prekvapil. Nagélovaný dandy ako vystrihnutý z Pomády, to je pecka :-) Atď, atď... nový Indy je proste u mňa zase za 5* (i keď má svoje chybičky - ale kto ich nemá?;-). ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Jedenáctkrát v kině, z toho dvakrát dvě projekce v jeden den, čtrnáctkrát doma DivX, a zatím třikrát z nového DVD ... Je Indy fetišistická obsese nebo obsesivní fetiš?... Objevení nového Indyho je jako nalezení svého vlastního Akatoru, ale stejně jako s nalézáním "města ze zlata" je to složité i s přístupem k novému pokračování Indiana Jonese - ne pro každého bude film kultovním pokladem. Indy není superman s nadlidskými schopnostmi, ač to tak může vypadat a stále ho při zemi něco přidržuje, ať je nesprávné odhadnutí vzdálenosti při zhoupnutí na biči nebo pořezání vystřelovacím nožem. Jízda na sci-fi si přímo vyžaduje nereálné hyperbolické prvky , ano, let v ledničce miluju wtz. a pohled na atomový hřib posílá pozdrav Edu Woodovi. Hon na čarodějnice, fobie z komunismu jsou klasickými rekvizitami Spojených států z let 50. a motorkáři versus vysokoškoláci jsou charaktery jak vystřižené z filmu Pomáda. Ke všemu ještě účast Karen Allen dodává filmu, kromě odlehčení děje, další žánrový rozměr. Hlavní záporák Irina Spalko má účes a la Lousie Brooks, ale té ženské krásy tolik nepobrala, celkově je...ehm...taková trochu mužná (že by americká představa o sovětských vědkyních, potažmo ženách?). Ale její ruský přízvuk je zcela podmanivý, při každém zhlédnutí vzbuzuje úsměv na rtech ( "...Three times I have received the order of Lenin..." a zároveň její gesto se zdviženými třemi prsty). Nový Indy je sice jiný než jeho předchůdci, ale to byly i jednotlivé díly původní trilogie odlišné samy od sebe, tudíž není možné vytýkat jakékoliv rozdíly. Kromě toho v měm okolí existuje i několik lidí, kteří si pokračování archeologových dobrodružství oblíbili, ač je předchozí tři filmy naprosto nezaujaly. Co dodat, Indy je sice na hranici důchodu a nemládne. Ale dokazuje jednu krásnou pravdu, a to že i stárnout se musí umět... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Parádna dobrodružná jazda s najakčnejším americkým archeológom, doktorom Indiana Jonesom. Takmer po dvadsiatich rokoch sa trojica Steven Spielberg, George Lucas a Harrison Ford rozhodla priviesť späť na plátna kín tohto kultového hrdinu. Odvážny nápad, ktorý sa podaril výborne zrealizovať. Je to dôstojné pokračovanie, ktoré nerobí hanbu tejto sérii. Aj keď Fordovi pribudli šediny, vôbec to nevadí. Pre túto úlohu sa proste narodil. Tento krát nestoja proti nemu fašouni, ale o nič menej zákerní Rusáci, v čele s chladnou Cate Blanchett. Nereálne, bombastické akcie sú spracované s povestnou Spielbergovskou farebnou precíznosťou a herci pod jeho režisérskou taktovkou podávajú presvedčivé výkony. Ja som bol spokojný. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle návrat jsem čekal a musím říct, že ani jeden z mistrů (Spielberg, Ford, Williams) mě nezklamal. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Atomový dědek Indy a jeho synek džungle ve vlažném proudu lucasovských klišé a spielbergovsky zábavné režie. Ne, nebojte se, že by charizmatický archeolog začal na stáří kulhat - je sice trochu šedivější, možná uhlazenější a navenek jiný, než jak si ho pamatujeme z dob dřívějších, ale uvnitř je to pořád on. Takže pokud vám s ním kdysi bylo dobře, neměli byste se zdráhat jej znovu navšívit. Já si s ním však nikdy moc nerozumněl a tyto barikády, jak je vidno, čas nepřeklenul. ___P.S: Taky na vás z každého indianovského filmu vykukuje mnohem víc Lucas, než Spielberg? Kdyby mi někdo řekl, že George i režíroval, asi bych o tom ani na sekundu nezapochyboval. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kdybych teď viděla ty předchozí díly, jestli by mi to připadalo taky jako taková ptákovina - v době, kdy jsem je viděla to pro mě byl filmový zážitek... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek bych rád podoktl, že nejsem nějaký velký fanda Indiana Jonese a s výjimkou Poslední křížové výpravy jsem z této série nikdy moc odvařený nebyl. A z tohoto dílu už teda vůbec nejsem. Zmizela totiž atmosféra předchozích dílů, Indy už nehláškuje tolik jako kdysi a scénář je, když to řeknu slušně, divnej. Takový caviky se tolik let dělalo okolo scénáře, aby nakonec vybrali tohle. A to nemluvim jenom o tom závěru, ten byl jen taková třesnička na dortu. A ani ten Spielberg nebyl zjevně v nejlepší formě. Akční sekvence jsou ještě v poho (honička v džungli je fakt nářez), ale ten zbytek mi přijde jako mix dobrých a špatných scének ze stárnoucím Indym, který moc pohromadě nedrží. A s hercema je to tak napůl. Ford se snaží seč mu síly (a věk) stačí, ale i tak je to někdy málo. Cate Blanchett je ale coby záporačka dokonalá a Shia převzal všechny hlášky a akci a je fakt super. Na druhou stranu takovej John Hurt mi docela lezl na nervy. Prostě tak dlouho s napětím očekávaný Indy se nakonec zas tolik nezdařil, a vypadá spíš jako další průměrná dobrodružná podívaná. Ale jak řikám, nejsem zas takovej fanda, tak můj komentář berte s rezervou. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět dokazuje, že je mimozemšťan. A právě tohle zjištění mu v Jonesově čtvrté výpravě těžce podkopává nohy. Poslední třetina filmu mi tak vzala veškeré iluze a tvrdě mi je hodila zpět na hlavu. Co naplat, že Harrison Ford je ve výborné formě a jeho staro-nový Indy je právě takový, jak má být a jak se od něj očekává. Ale i jediný špatný krok dokáže zkazit celý pochod. A je mi to opravdu líto. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sám jsem se toho obával poměrně dost, ale je to tak. He´s back! Moc chválím za snahu o old look, parádní akční scény, nekončící dobrodružství a hlavně za skvělého Harrisona Forda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No hodně lidí na čtvrtýho Indyho píčuje, ale já tak nějak nemám nic zásadního co bych vytýkal. Ford už sice lehce dědkovatí, ale co už takovej civilní profesor a ne akční hrdina byl i v předchozích dílech nebo snad ne? Tady je pořád ve formě. Pravda jeho synátora zase až tak nežeru a konec filmu v tomto případě není ani tak epic jako spíše science-fiction. Ale když se podívám kam to některý filmový žánry a jejich reprezentanti v dnešní době dotáhli, tak je Indiana Jones 4 parádním sequelem této série po mnoha letech. To bez debaty.90% ()

petero 

všechny recenze uživatele

- Na svoj vek sa biješ dobre. – Ďakujem. – Koľko ti je, 80? =))) Moje 4 sú maximálne prísne 4. Bolo jasné že Spielberg využije narážky na Indiho vek v každej možnej scéne. Predsa len to už nie je ten svižný štyridsiatnik, ktorého predchádzajúce príbehy sú napozerané, v srdci nezabudnuteľnou klasikou a s očakávaním na rovnako famózny záver ako má Svätý Grál (prečo nie?), je to len vynikajúce pokračovanie. Naopak Spielberg sa opäť vytiahol, našiel v sebe toho rošťáckeho režiséra a scény ako atómová dedina alebo naháňačka džungľou sú lahôdkovou záležitosťou, ktoré sa v pohode zaradia k tým najlepším v Indiana Jones univerze a nie raz som sa pristihol, ako mi je dej ukradnutý a sledujem každý pohyb Forda a LaBeoufa – fantasticky zohratej dvojice. Za najvydarenejšiu, možno aj v celej sérii, však považujem scénu s pohyblivým pieskom v džungli, s Indiho jedinou nemesis, to je tak dobre zahrané a natočené, že na tej som sa smial ešte aj po príchode z kina. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tak sme sa po toľkých rokoch dočkali. Spielbergovi išlo hlavne o to, aby nový Jones nepôsobil príliš moderne a chcel aby zapadol medzi predošlé diely. To sa mu výborne podarilo, takmer 20-ročný rozdiel medzi filmami vôbec nepoznať, teda až na to, že H.Ford trošku zostarol. Plieskať bičom určite nezabudol a aj údery do tváre sprevádzajú rovnaké zvukové efekty ako za starých čias. C.Blanchet so svojim ruským prízvukom je super a S.Labeouf mi až tak nevadil. Zatiaľ ho nejako nemusím. Príbeh podobný tým predchádzajúcim /vždy je po čom pátrať/, humor a akcia sú namiešané v správnom pomere, čiže sklamaní by nemal byť nikto. Škoda , že koniec akosi vyšumel do prázdna. Na ďalšie pokračovanie sú tvorcovia náchylnejší oveľa viac ako kedysi, takže stačí iba čakať. Len dúfam, že nie príliš dlho, pretože H.Fordovi rôčky pribúdajú.Film 8/10. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

65% - Fajn zábava, zvášť pokud k tomu máte XL popcorn. Nejedná se sice o žádnou inteligentní akční podívanou, ale tento skvěle natočený, pestrobarevný mix Stevensko-Lucasovských klišé je při trocha toleranci milý film. Výborný Harrison Ford (nezestárl) mi připadal nějak více jako navrátilý Han Solo, než Indy. Možná za to může zvýšená dávka infantility, a podobná Williamsova hudba, na kterou jsem byl spíše zvyklý z Hvězdných válek. Williams i Spielberg si zde vůbec udělali takovou sebereflexi. Sami sebe vykrádali, a bylo zábavné to sledovat. Výsledek sice nemá takový říz, jako staré originály, ale pěkně udělané akční scény vše vynahradí. Jedná se v podstatě o nekonečnou honičku -nestarejte se, kdo koho a proč honí, jen koukejte, jak to lítá. Že filmu chybí napětí je patrně způsobeno tím, že nikdo nevěří, že by se Indymu mohlo fakt něco stát, a taky proto, že hlavní záporná postava je tak uboze napsána, že jsem se divil, že tak pitomou roli Cate Blanchett vůbec vzala. Ona dívčina s mečíkem vzbuzuje místo strachu spíše soucit a touhu po usmíření. Tento film je symbol hesla "show must go on". A jako příjemná show s ET mimozemšťanem a prošedivělým profesorem s bičem je Poslední Indiana Jones hoden divákova zájmu. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Lepší vstup do 21. století si Indy snad ani nemohl přát. První polovina má absolutně skvělou atmosféru i tempo, a když se Jones poprvé objeví a zazní slavný hudební motiv, člověku dojde jak hodně mu chyběl. Některé scény jsou lehce za vlasy přitažené (hlavně sekvence s ledničkou a prakticky posledních deset minut), ale lepší dobrodružství jsem v kině dlouho neviděl. Ford neztratil nic ze svého kouzla a je pořád stejně přesvědčivý. Druhý nejlepší výkon podává Cate Blanchett, coby Stalinova oblíbenkyně Irina Spalko, jež strčí všechny ty trapné ruské záporáky z amerických blockbusterů do kapsy. Ostatní herci jsou také dobří a třeba LaBeoufova Rafana bych klidně rád viděl ve vlastním filmu. Nevím, jestli jsou Lebky horší nebo lepší než předchozí díly. Rozhodně jsou jiné, ale to v tom nejlepším slova smyslu. A lepší dobrodružství než s Indiana Jonesem prostě nezažijete. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones 4 mě nikterak nenadchnul. To vám musím oznámit na začátek. Těch 20 let mezi křížovou výpravou a křiťálovou lebkou je neuvěřitelně vidět. Ve filmu mi ani trošku nevadí zestárnutí hlavního hrdiny. Na tohle jsem se připravil. Na co jsem se ovšem nepřipravil byl neuvěřitelně slabý scénář a luxusně debilní dialogy. To už na mě bylo opravdu moc. Odpustil bych i počítačové kejkle při závěrečné honičce, digitální krajinu, digitální vodopády. Dle mého názoru měl být snímek klidně skromnější co se týče akčních scén a přišli by si na své všichni. Dokonce i závěrečná pointa mi nevadila. Abych to shrnul nepřehledný scénář tento film dokonale pohřbil a já okamžitě zvedám Chrámu zkázy hodnocení o jeden bodík, protože oproti tomuhle je to veledílo. PS: Pátý díl již raději Stevene ne. PS2: Přece jen po druhé projekci se mi už Křišťálová lebka pozdává o trošku více. Takže přihazuju hvězdičku. 70% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale podle mě je to skvělej film. A mimochodem, jen tímhle názorem jsem pro mnohé lidi ideální subjekt k ukamenování pomocí centimetrových kamínků, ideálně z pemzy, aby to trvalo fakt, fakt hodně dlouho. A proč to podle mě perfektně funguje? Je to naprosto ultimátní dobrodružný film, ideální pro všechny, co ujížděli na dobrodružných knížkách a je už celkem jedno, jestli to byly Mayovky, Verneovky, nebo třeba Ztracený Svět od Doyla. A tohle už dneska nikdo nenatáčí a když, tak je to totální béčko. Jenže Indy má AAA rozpočet,Spielberga s Lucasem a velmi slušné herce. Že někteří lidé řeší kraviny, jako je lednička, nebo svišti? Nu, takových kravin je přeci tahle série plná (skok z letadla na nafukovacím člunu). A mimoto, záměna Nácků za komanče je osvěžující a... A zkrátka to prostě funguje perfektně. Howgh. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Proč já tomuhle zvratku duševně chorého scénáristy vlastně dávám celé 3 hvězdy? Protože se mi trilogie o Indy Jonesovi vždycky líbila - svým dobrodružstvím, svým vtipem a hlavně tím mile pokřiveným úsměvem Harrisona Forda. Takže tři hvězdičky ze sentimentu... Není to moc? Je to SAKRA moc. Že je Ford děda, s tím se nedá nic moc dělat - pořád má podstatně větší charisma, než to mladé ucho LaBeouf, co má být zřejmě Indyho náhradník do dalších dílů. Pokud teda vzniknou, já se na ně dívat nehodlám, protože už "Království křišťálové lebky" je jeden velký omyl. 23 minut zábavy (včetně titulků) a 100 minut skřípění zubama, co to, do pr*ele, provedli s kdysi fantastickou sérií. Odpustila bych infantilitu, odpustila bych přemrštěné efekty a gagy za každou cenu, odpustila bych slabé hlášky, odpustila bych hloupé veletoče Raye Winstona, odpustila bych i nesympatického synka, ale ten závěr... To mysleli opravdu vážně?!? UFO - WTF!!! Takže 40% za snahu herců a za hezky udělané efekty, 20% z piety k předchozím dílům, a prosím tvůrce ze Svatého lesa: Indyho 5 si strčte do glutea maxima, neprzněte tu sérii dál:-(. Dobré komentáře: Ai.ma, canakja. Edit: teď jsem se podívala na ta nadšená pětihvězdičková hodnocení a žasnu, národe, skutečně žasnu... ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama