Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze (537)

Marty89 

všechny recenze uživatele

Zatím dám 4*, přece jenom mi tam ještě něco chybí, předpokládám ale, že až se to trochu rozjede, tak přidám i tu pátou. edit: po pátém dílu zvedám na 5* edit2: Nakonec jdu zpátky na 4*. To, co se ze začátku zdálo být temnou atmosférou už později tak dobře nefunguje. edit3: Nakonec pokles na 3*, a to jenom ze soucitu k původní sérii. ()

cyberhawk 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim s komentarem Djkomy, ackoliv se klonim spise ke ctyrem z peti. Postavy sice nejsou tak vyrazne, jak jsme zvykli, jedina postava, ktera mi po patem dilu prijde zajimava, je dr. Rush, a po patem dilu se vlastne serial vratil tam, kde zacal, nicmene se tesim na to, co se dozvim noveho o Anticich a o hvezdnych branach. Ale to nejlepsi, co tento serial dela vyjimecnym, je ohromujici a nevidana hudba. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Ja nevim co se všem tady tak nelíbí. Pro mě stargate pravě přestal být zajímavý tím, že to byla samá legrace a nakonec to vyznělo strašně infantilně. Tohle sází na jinou notu, hlavně na reálnost. Tím že to schytal humor, a přitvrdilo se na vážnosti to u mě jenom získálo. Jak SG1 tak SGA jsem nebyl kvůli příišné "měkotě" a příběhům jako z pohádky schopen dokoukat. Zato z SGU se klube slušně vypadající seriál bez klasického schématu - Jdi vybij půl planety a zachraň vesmír. Jo a zapoměl bych na postavy, které jsou opravdu výborné, mají své problémy a názory, nejsou jako z knížky: Instantni hrdina. Po dalších a dalších dílech se mi tento seriál líbí čím dál víc, jde o opravdu dospělou sci fi zábavu. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Další spin-off jsem už nečekal. Po veleúspěšném originálním SG a po stejně tak dobrém SG-A je pro mě SGU zatím zklamáním. Sice vám může přijít, že se první polovina 1. serie strašně vleče, ale jde tu jen o to, že se celá posádka pomalu seznamuje s cizím prostředím. Postupně začíná řešit různé vnitřní, politické problémy (v čemž vidím trochu inspirace od BSG, kde to ovšem bylo divákovi podáno naprosto jinak a tisíckrát lépe), které se sem vůbec nehodí. Místo toho, aby zkoumali nové planety, poznávali vesmír a bojovali třeba i s nějakým nepřítelem (Luciánská aliance, snažící se dostat na Destiny, fakt není to pravé), se zde řeší "blbosti". První serie sice končí zajímavě a druhá už se přeci jen začala natáčet, ale pokud scénaristé rychle nepřijdou s něčím jiným, tak tento seriál čeká rychlý konec. // No uvidíme, konec série byl celkem podařený a zvedl tak mé původní 3 hvězdičky na 4. Uvidíme, jak si povede v další sérii. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

*** normálne, lebo:SG1 bola bomba, no už Atlantis čo to vykrádal a recykloval..čiže Universe logicky vykráda a recykluje ešte viac.Plus* za našich starých známych z SG1 a plus * za R.Carlyle...ktorý to drží ako jediný z novej "osádky" nad hladinou priemernosti..svojou nadpriemernosťou! ()

masr 

všechny recenze uživatele

Po třiceti letech sci-fi startrekovských seriálů ve stylu ´Mirek Dušín a Rychlé šípy bojují vždy čestně proti zlu´ už toho člověk přece jen má dost a rád se podívá na něco jiného. Je to hezké, že už všichni "hrdinové" nejsou kladní vegetariáni se zálibou v klasice a antické poezii, kteří by dvanáctkrát obětovali sebe, než aby jejich kočce Míce emzácký soud nespravedlivě (!) usekl pracku. Bohužel, tvůrci tohohle seriálu si myslí, že situaci stačí inovovat tím, že v každém díle zcela náhodně a bez vazby na předchozí děj udělají jednoho z hrdinů zloduchem. Ten, předtím i potom malý Mireček Dušínů, si holt jeden díl vylosoval, že bude hrát svini. Zcela náhodně, zcela bezdůvodně; prostě proto, že je to v seriálové módě, no ne? Jenže když to děláme takhle, tak nejde o vystižení toho, že všichni občas konáme tak i onak, to není pokus o překonání Mirka "Picarda" Dušína, tohle je akorát zmatený blábol. ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Je to jiné než předchozí dva seriály... navíc trpí nesrovnalostmi atd. Ale na druhou stranu je to podívaná ve stylu BSG (a BSG žeru:-)), takže se cílí na postavy a jejich psychologii. Potenciál to tedy má, ovšem postavy nejsou tak sympatické... Chybí humor... No, uvidíme, jestli se s hvězdama nebude hejbat po konci seriálu:-) ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Tohle není další SG1, tohle jsou LOST. Hromada lidí kteří přežili nehodu a jsou uvězneni na jednom místě dofající o návratu domů.Obsahuje flashbacky a dokonce je tam i "Hurley" jmenující se Eli. Odehrává se to sice ve vesmíru, používají bránu ale myšlenka je velice podobná jako u ztracených. ()

Pyth 

všechny recenze uživatele

Spousta SG fanboyu tento seriál odsoudila, já ne. Už to nemělo ten náboj SGC a SGA, ale i tak SGU bylo důstojným pokračováním. Jednu sérii nebo film navíc by si seriál určitě zasloužil ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Oproti SG a SGA je velkým problém SGU to, že se tam ve větší míře řeší vztahy. Přeci jenom to sleduju kvůli něčemu jinému. Hlavně že se jim hodí obsadit roli palubní lesbičky a další milostné dua-tria. Šéf lodi pan plukovník Young taky není moc sympatický, vlastně i ty ohrané vzory chování posádky docela nudí. To se mi nechce brát, lépe se dá překousnout již tradiční klišácké (=americké) sebeobětování se. Zároveň se dějí určité nelogičnosti ..SPOILER... např. proč když Eliova matka umírá a jemu vláda slíbí, že pro ni udělají co budou moct, proč ji nevyléčí goauldskou technologií či jinak?... apod. Oceňuju ale invenci v ději a grafické zpracování. Každopádně jako fanoušek doufám, že přihodí do budoucna ještě nějakou sérii. Potenciál to má. Za rušivé vztahové elementy dávám těsně pod hranici čtyř*, takže 6,5/10 ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Je to Stargate ale zároveň origin, aký predchádzajúce série nemali. Nemá to humor, má to neuveriteľnú atmosféru. Nemá to známe mená okrem Carlylea, ale má to neskutočné technické spracovanie, posúvajúce spracovania posledných sérii SG-1 na úplne inú filmovú úroveň, dokonca ďaleko nad Battlestar Galacticu. Škoda len dvoch sérii, toto by som dokázal doslova "žrať" minimálne tak dlho ako Atlantis alebo SG-1. ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Universe se oproti predeslym dvoum serialum misto boje s mimozemstany soustredi predevsim na posadku lodi a jejich snahu prezit. Prestoze se serial drzi klasickeho dvoudilneho pilotu, nemuzu se zbavit pocitu, ze se pilot roztahl pres prvnich deset dilu. Fanousek franchise si k tomuto serialu nakonec cestu najde, nefanousek spis ne. Za me skoda, ze byl serial stahnut. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nasledováno všech 40 dílů + 34 dílů Kino. SPOILERY! Když jsem hledal největší seriálový rest, který mě nejvíce štval, skončil jsem u Universe. Hvězdnou bránu jsem miloval, ale Universe mě kdysi otrávil už pilotem. Ono to fakt není snadné. Po solidním prvním díle kdy se 80 lidí dostává nedobrovolně na neovladatelnou antickou loď na druhém konci vesmíru přijdou vesmírná rodinná pouta. Je tu přílis moc postav, které neustále řeší vztahy, kdo s kým, včetně milostných trojúhelníků a nechybí ani ukázková a nechutná friendzone. Akce prakticky žádná, planety mrtvá místa bez civilizace max. s nějakou potvorou, vizuální styl odtažitý, bez jakéhokoliv wow efektu. Těch pár vesmírných bitev sleduje kamera dokumentárně z povzdálí, při pozemních akcích se švenkuje kamerou, zoomuje a zběsile stříhá. Doku kameru doplňuje tmavý vizuál. Humor žádný. Příběhy po vzoru BSG prakticky nejsou - tři díly hrdinové řeší vzduch, dva díly energii, jeden díl vodu a pak si pomocí antických kamenů jezdí vylívat srdíčko na Zemi. Vrchol zla? Béčková Luciánská aliance se zde vzchopila, dobude Destiny a dokonce ohrožuje Zemi! Postavy? Katastrofa! 4 postavy (Volker, Brody, Jamesová, Parková) a 8 hlavních nestojí za nic. Guma (Scott), guma a rapl (Greer). medička bez osobnosti (TJ), nijaká intrikánka (Camile). Chloe je úplně zbytečná (a ani není hezká). Young je sice slušný, ale slabošský velitel a místy troska. Eli vtipný sympaťák a génius, ale zároveň místy děsně trapný loser. A geniální vědec Rush? Sociopat bez špetky svědomí a lidskosti, který se dopustí dvou velezrad, za které by ho v BSG vykopli z airlocku do 5 sekund.  Hrdinové jsou neschopní, miliony let stará Antická loď se hroutí při střetnutí s každou maličkostí a má mizerné zbraně. A spousta podivných scénáristických kliček. Zkrátka BSG, kterému chybí jakákoliv hloubka či draj... na druhou stranu díky bohu bez BSG mystična, náboženství a WTF halušek. Nu světe div se, v druhé sérii se to zlepší. Postavy se začnou chovat normálně, získají nějaké charakteristiky a smypatie (Eliho humanita, Chloina vřelost, Greerův humor), vztahy jsou hlubší a je jich mnohem méně. A začnou se objevovat solidní klasické SG příběhy, sice stále většinou bez akce, ale zato slušně, ba až legendárně vymyšlené (dvojdíl s osadníky z Novusu!!!!). Objeví se opravdu cize vypadající mimozemšťani, sice trapné, ale smrtící drony, vedlejší linie se vyřeší. Ta hlavní linie (mise Destiny) a cíl (návrat domů) jsou sice otevřené, ale vrcholí to výborně až mě na konci i mrzelo, že to končí. Tvůrci si uvědomili co točí, ale trošku pozdě. Nakonec tedy smířlivé tři hvězdičky, protože těch skvělých dílů bylo nakonec celkem dost. A pokud to srovnám se zrůdností typu Star Trek: Discovery, tak to aspoň nesere na kánon, neždímá emoce co 5 minut a díky bohu v té době ještě nehoní woke/diversity kvóty (lesba může být kráva, černoch může být kretén a nikdo neřeší že lesba je lesba a černoch je černoch). Ale Atlantis, které jsem kdysi dal taky 3* je mnohem lepší, o původním seriálu ani nemluvě. () (méně) (více)

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl Stargate Universe přinesl přesně to, co jsem čekal. Základ k dalšímu skvělému seriálu světa stargate. Musím souhlasit, že efekty i hudba byly na skvělé úrovni. Příběh jako takový nemá cenu příliš hodnotit, protože většina z nás jistě víceméně věděla do čeho jde. Jen mi přišla škoda, že bylo předem známo, kam adresa s devíti chevrony vlastně vede, jinak by totiž bylo napětí mnohem větší, kdyby byl člověk zvědaný, kam je brána vlastně přenese. Myslím, že hlavně proto bylo celé uvedení do děje provedeno pomocí flashbacků. Postavy mi stejně jako ostatním nepřijdou příliš sympatické a vhodné, ale to samé jsem zažíval u Atlantis a většinu si jich nakonec oblíbil, takže hodnocení postav si zatím nechám pro sebe, protože si k nim nejdříve musím vytvořit určitý vztah. Uvidíme co přinesou další díly, já se více než těším. Pilot by byl za 4 hvězdy. Hodnocení celého seriálu si ale nechám až po konci první série. Edit po první sérii: Toto nové pojetí SG světa není špatný, zatím, ale nedodává příliš očekávání ani vzrušení. Závěr první série sice navnadil, pár dobrý dílů by se taky našlo, jen by si ale seriál měl najít jednu cestu a tou se vydat. Ani k nějaké větší oblibě postav zatím nedošlo, snad kromě Rushe a Elie a zejména jak se vyvine vztah Elie s Chloe jsem velice zvědavý. Doufal jsem, že do konce série najdou způsob jak Destiny řídit, to se však nestalo a všechno bylo zkombinováno se starou známou Luciánskou aliancí, což sice nebyl špatný tah, ale myslím, že každý očekával přecijen něco nového, neočekávaného, šokujícího a toho se nám nedostalo. Přesto ve sledování budu určitě pokračovat, protože závěr opravdu navnadil a jsem zvědavý jak to dopadne, avšak takových zápletek a dílů to bude chtít víc v průběhu jednotlivých sérií než pár dílů na konec. Budu to brát jako rozjížděcí první sérii, po které nám autoři naservírují to, co všichni očekáváme. 65 % ()

KOCOUR-1 

všechny recenze uživatele

Tak jako pilot to není špatné. Ale pořád je to jen pilot a tak bohužel nedokáží zhodnotit. Brát to jako samotný film tak za 60%. Po shlednuti druhe a bohužel konečné řady musím dát za 4 1/2*. Několik posledních dílů mi dalo zapomenout na nemastný neslaný začátek. ()

Locksmith 

všechny recenze uživatele

K tomuto spin-offu jsem, přiznávám, přistupoval s krajní nedůvěrou. Hned po shlédnutí úvodního dvojdílu byla však nedůvěra zažehnána. Seriál se překvapivě povedl, má nápad i dobrou dějovou linku. Postavy mohly být více rozvedené, zatím se pořádně ukázali jen plukovník Young a výborný dr. Rush, ale to snad tvůrci ještě napraví. Někdo už zmínil kvalitu hudby a zde nemohu jinak než také chválit. Elektronická hudba se k atmosféře seriálu neskutečně hodí a některé sekvence (např. finále 3.dílu) mi znějí v hlavě doposud. Jediné, co bych seriálu vytknul, je neodbytný pocit, který jsem po krátké době získal, pocit, že to má víc společného s Battlestar Galacticou, než s Hvězdnou bránou. To samozřejmě kvality seriálu v mých očích nijak nesnižuje, ale mnoho fanoušků by to mohlo odradit. Dávám 90% a nemůžu se dočkat dubna, na kdy je, tuším, ohlášeno pokračování. EDIT: Po půlce druhé řady mám chuť někoho uškrtit. Proč se musí na další díly čekat tak dlouho?? Druhá řada navázala tam, kde první skončila, a kvalita se zvedla nahoru. Objevili se nám konečně nějací nepřátelé, temné tajemství už není jen Rushova výsada. Zprávy o tom, že třetí řady už se nedočkáme, mne proto těžce zasáhly. ()

fantasmic 

všechny recenze uživatele

Pilotný diel naozaj zaujal tak ako má. Predstavil nám (zdanlivo) zaujímavé hlavné postavy a vtiahol nás do ponurej atmosféry lode Destiny. Potom však prišiel útlm (hlavne po akčnej stránke, ktorej v pilotnom dieli bolo tak akurát) a tvorcovia stavili všetko na psychológiu postáv. No a to bohužiaľ fungovalo iba občas. Tých postáv je tam jednoducho príliš veľa na to aby všetky zaujali. Flashback-y a návraty na Zem pomocou "antických kameňov" boli pre mňa v niektorých častiach priam utrpením. Jediná postava, ktorá má skutočne niečo do seba je Dr. Rush. Na prvý pohľad nesympatický a egoistický vedec. Našťastie som pri seriáli vydržal, pretože v druhej polovici sa aspoň trocha scenáristi spamätali a prišlo viacero zaujímavých dielov, aj keď kvalita jednotlivých epizód bola stále kolísavá (čo je však pochopiteľné a typické pre TV seriál). Záver sezóny je dramatický a veľmi dobre zvládnutý, takže sa teším na druhú sériu (a dúfam, že kvalita porastie). Normálne by som dal 3* ale keďže mám slabosť na značku "Stargate" dávam s prižmúrenými očami 4*. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Je to takový paskvil. Něco mezi LOST (který se mi nelíbil) a Galaktikou. Některé klasické objevovací díly jsou dobré, ale kde to tvůrci hnali na krev, už to začíná skřípat a nudí. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Hodně veliká paradox je tahle podivínština jménem SGU. Především jde o zajímavý koncept, který ale nebyl rozpracován do požadované podoby (alespoň tak neskromně soudím podle sebe). Námět velmi dobrý a slibující mnoho pokračování a mnoho cest, jakými lze příběh vést. Od začátku druhé série, ale už jasně vidíte, že se seriál nebude pořádně vyvíjet nikam, natož do požadovaných směrů. Pořád se totiž pitvá v nevýrazných postavách, které vám v mnohém ani nepřirostou k srdci. Navíc plejáda nepřátel není nic moc, nějací skoro plazi, pak nějaká "vodní rasa", pak nějací zapomenutí automatičtí (ro)boti. Co to je velebnosti? ()

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama