Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Recenze (173)

Derek 

všechny recenze uživatele

dnes uz film posoby miestamy smiesne (moze za to hlavne PRIPUTAJTE SA PROSIM, ktore z filmu paroduje viacero scen), ale uznavam ze par scen bolo dobrych (vybuch bomby). ako jeden z prvych hollywoodskych katastrofickych filmov to je dobre, ale neskor prisli lepsie kusky... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V 1970 to musel byť nepochybne skvelý film, ale dnes v konkurencii amerických akčákov a seriálov tipu Letecké katastrofy, je to už len smiešne vyznievajúca konverzačka, ktorá pôsobí nereálne ako po technickej, tak scenáristickej stránke. Rozvod pre workoholizmus, otázka potratu, milenecký pomer pilota a letušky, milá starenka, čo lieta zásadne načierno... klišé. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

ve své době dech beroucí velkofilm .. a pro mě začátek mánie, shánět knižní předlohu filmu, který se mnou zacloumá .. a také začátek dlouhého něžného období, kdy se mnou cloumala Jacqueline Bisset … ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalita, ktora nestratila nic zo svojho lesku ani po vyse 40 rokoch. Aj napriek trochu dlhsej stopazi pribeh divaka zaujme a herecke esa potesia divakovo filmove srdce. 92 % ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Klasika....máloco tohle slovo vystihuje tak přesně jako Letiště. Prostě špičkový katastrofický film, jaké se dělaly jen v 70. letech. Herci jsou sympaťáci a paní Quonsettovou si zamilujete hned:-) ()

danecek24

všechny recenze uživatele

28. Zlatý Glóbus za rok 1970 - cena (1) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Maureen Stapleton + nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec ve vedlejší roli - George Kennedy, Nejlepší hudba - Alfred Newman ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Letiště" mi vždycky imponovalo. Mistrně kombinuje základní dějovou linii s osobními dramaty svých hrdinů ... nadto si dovolí odlehčit vyprávění několika vtipnými scénkami, aniž by sebeméně narušilo velice realisticky vyhlížející atmosféru, výstižně dokreslenou divokým tancem sněhových vloček - těch pravých malých teroristů, kteří marně skrývají své skutečné úmysly za něžnou krásu ledových krystalků. Nicméně pokud máte k dispozici "nejlepší letadlo na světě", na jehož palubě se kromě množiny obvyklých i méně obvyklých cestujících nachází téměř pohádková babička, není na místě ztrácet naději a házet pomyslnou flintu do žita. P.S.: Pouze jeden moment trochu kazí dojem - nějak si nedokážu představit spořádanou, ba přímo předpisově ukázněnou reakci všech zúčastněných v nečekané, fatální, bezprostředně život ohrožující situaci: ----- !!!!! MOŽNÝ SPOILER !!!!! ----- A sice poté, co vyjde najevo, že se v letadle nachází malá, leč plně funkční bomba. Myslím, že v reálu by se leccos odehrálo trochu jinak ... 4,5* ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Klasika žánru v propracované dramatizaci podle předlohy, vizionářsky předjímající budoucnost světa nejen filmového. "Já nejsem baseball, abys počítal skóre ! Já jsem tvá žena !" Pro mě zároveň připomenutí úžasné české rozhlasové adaptace příbuzného Haileyho Letu do nebezpečí, která mě jako dítě fascinovala. Krásné prolínání osobních příběhů v jednolitém dramatu s hvězdným Douglasem. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, dobré výkony herců, ale přímo ta katastrofa tady ještě chodí v plenkách. V tom je lepší Letiště 1975. Pokud vás zajímá dále, celkem dobrý film je i Aféra Concorde (1979), je ale víc krimi. Raději vynechte Letiště '77 (nevýrazní herci, namísto napětí je spíše jen hysterický), a z Concorde - Letiště 1979, budete spíš zklamaný, je hodně odfláknutý. 4/5 ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle známého románu Arthura Haileyho. Je snad prvním snímkem pojímajícím o letetecké katastrofě. Film se stal velice zdařilou podobou Heileyova románu. Oceňuji i výborné herecké výkony. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Solidní drama se spoustou zajímavých postav, kterých tu je nemálo. Malá stařenka je naprosto perfektní a za dvě hodiny filmu se připlete snad ke všemu jen trochu podstatnému. Létat dnes, tak jak cestuje v tomto filmu, by pro ni bylo patřičnou výzvou, s kterou by se jistě popasovala. Trochu vleklé, místy postrádající napětí a to hlavně v první půli. ()

July 

všechny recenze uživatele

Je to sice nadprůměr, ale oproti Haileyho románu značně pokulhává. Připadalo mi, že herci místy přehrávají, a navíc filmaři vynechali jednu z mých oblíbených linií - letového dispečera Keithe. Slabší 4*. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Než se letadlo odlepilo od země, uplynula hodina a čtvrt. Než se stalo něco co by se dalo označit za spoiler, uběhla další půlhodina. Pozitivní zprávou je, že čekání za to stálo. Letiště je luxusně obsazené, skvěle zahrané a zručně zrežírované. Ze svaté trojky sedmdesátkových filmů to u mě bude stačilo jen na pomyslný bronz, jenže to zároveň znamená, že se poměřuje s těmi nejlepšími z žánru, a zdatně s nimi drží krok. Jednu výhodu nad nimi přece jenom má. Znalost Připoutejte se, prosím mu přidává další rozměr. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Na vtedajšie pomery celkom kvalitný katastrofický film, až na to že napätá atmosféra bola prerývaná vtipnými scénami takže to v konečnom dôsledku nepôsobilo tak intenzívne katastroficky, čo by som pri takomto filme označil skôr za negatívny aspekt, aj keď tie vtipy neraz pobavili. Chýbalo mi nejaké vzrúšo, nejaká gradácia. Zaujímavá zmeska postáv. Hudobná vložka sa mi moc neľúbila. Vzťahy na pozadí sú len tak ľahko načrtnuté a moc sa v nich tvorcovia nerýpu, škoda. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický katastrofický film, který ani dnes neztrácí zajímavost a napětí. A při tom šlo o jeden obyčejný zimní den na letišti. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Esence filmového napětí bez tun výbušnin a hektolitrů krve. Nemám ale katastrofické filmy ráda a řekla bych, že Letiště je jedním z důvodů. Nemusím si totiž připomínat co by, kdyby. 70% (Já tak rád létám, létám. Já tak rád létám, létám. Já tak rád létám, létám...) ()

Reklama

Reklama