Reklama

Reklama

Caprica

(seriál)
Kanada / USA, (2009–2010), 13 h 57 min (Minutáž: 43–92 min)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Brian Markinson, Genevieve Buechner, Polly Walker, Panou, Scott Porter (více)
(další profese)

Epizody(18)

Děj se točí kolem rodiny Graystonových a Adamsových, kteří žijí na mírumilovné planetě zvané Caprica. Brzy dojde k průlomu ve vědeckém vývoji a světlo světa spatří první robot s umělou inteligencí - Cylon. Nikdo nemá ani tušení, že by vše mohlo vyústit v nepředvídatelné následky, které mohou ohrozit celé lidstvo. Caprica je spin-offem seriálu Battlestar Galactica a představuje nám dění před 58 lety, než nastal "Pád dvanácti kolonií". (Fallen_One)

(více)

Recenze (85)

M.Macho 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál se pozvolněji rozbíhá, ale po pár dílech se tempo zrychluje, události kumulují a krystalizují. Postavy se podivuhodně proplétají, dělají chyby či se jim v méně případech daří držet situaci od kontrolou. Vše fantasticky spěje k interplanetárnímu kolapsu. Malou pochybnost mám nad věkem malého Adamy - ale asi něco zažil, tudíž může na stará kolena vyvádět s holohlavými krasavicemi. Jako série obrazící pomalý příchod konce světa je to mrazivé a bezvýchodné... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slibně načrtnutá témata z povedeného pilotu se bohužel rychle rozmělnila do nezáživného placatění v mělké psychologii nezajímavých postav, kdy se skoro nic nedělo: truchlení nad ztrátou dcery, problémy ve vztazích, ve škole, ve firmě, s výchovou, s tradicemi, s náboženstvím... Zasazeno do fádního prostředí výrazně se nelišícího od Země (na Caprice jezdí Mercedesy!), s minimem akce / napětí, s poutavými tématy (události ve V-Worldu, produkce Cylonů) odsunutými na 12. místo v důležitosti; není divu, že po chvíli nuda přetekla až v antipatii (@#$%* Amanda Greystone). Teprve posledních 5 dílů s překotně ukončovanými liniemi odhalilo skrytý potenciál; být takový celý seriál, hodnotím možná o dvě hvězdy výše. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spin-off Battlestar Galacticy má daleko ke svému předchůdci nejen tématem, ale i kvalitou. Děj odehrávající se zhruba padesát let před BSG se soustředí na několik postav, jejichž osudy jsou více či méně propletené. Ne všechny jsou ale zábavné – a ty, které takový potenciál mají, postrádají dynamiku. Děj prvních devíti epizod se poměrně vleče. Linie s teroristy nebo snahy zabrousit do psychologie jsou nudné, téma průmyslové špionáže a kybernetického i skutečného světa gangsterů zůstávají nevyužité. Pro svou zdlouhavost nakonec začne nudit i ta "historie zrodu prvního Cylona". Kdyby nebyla BSG jedním z nejlepších seriálů vůbec, vůbec by nemělo smysl čekat na další díly a dát Caprice druhou šanci... Zbývajících pět epizod nakonec odvysílaných v jednom tahu zrychluje tempo. Je vidět, že o předčasném konci seriálu bylo rozhodnuto dlouho dopředu a tvůrci měli čas dějovou linii uzavřít. Proto vytáhli z rukávu i nápady, které si asi šetřili na později. Finále se povedlo a konečně je aspoň z 80% takové, jaká měla být Caprica celou dobu. Pozdě ale přece. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natěšen úvodní epizodou přišly první díly a já osobně pocítil lehké zklamání. Samozřejmě celý ten svět byl naprosto úžasný, byla tam politika, náboženství, Mafie a mě to bavilo, jenže bohužel to celé trochu zabíjela řekněme "hlavní linie" první devítky epizod týkající se V-worldu a překvapivě i Cylonů. Naštěstí se to všechno částečně změnilo a druhá polovina seriálu nabrala na obrátkách . Poslední epizoda byla rozhodně perfektně vygrádované finále se vším všudy a naneštěstí i včetně jakéhosi konce. Přesto je škoda, že další příběhů už se nedočkáme - potenciál to rozohodně mělo, alespoň minimálně vyrovnat se BSG nejlepší epizoda: 1x18 - Apotheosis ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Galacticy, kdy jsem na nový styl vyprávění a střídání spousty linií nebyl připravený jsem s Capricou věděl do čeho jdu, ale i přesto jsem byl mírně zklamán. Caprica se odehrává 50 let před událostmi v Galactice a přestože oficiálně sleduje vzestup Cylonů, Moore se zaměřuje na spoustu dějových linií, které se vzájemně prolínají a občas smrtelně nudí. Posuďte sami: rodinné vztahy ve stylu Dallasu podpořené ještě všelijakými obchodními machinacemi, holka ze které se stává robot a její vztah k vědcovi, Tauronská hrdost a mafiánská rodina Adamových působící jak z Kmotra, virtuální realita a její nekonečné možnosti a neposlední řadě terorismus a náboženským fanatismu reprezentovaný uctívači jediného boha. Virtuální realita je skvělá, mafiánské linie ujdou, náboženští fanatici nudí a hlavně první půlka seriálu se vleče hodně pomalu... ale ve finále to stojí opravdu za to, hlavně posledních pět minut seriálu. Na 4 hvězdičky pak zvedám hlavně kvůli skvělým postavám podpořeným perfektními hereckými výkony, výborném vizuálu a hlavně takovému tomu něčemu, co způsobuje, že se koukáte dále, protože chcete vědět, jak to dopadne. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (24)

  • Ve čtvrté epizodě při diagnostice pustí Philomon (Alex Arsenault) hudbu. Druhá skladba je "Colonial Anthem" ze soundtracku seriálu Battlestar Galactica (od r. 2004) z 2. série. (Barrymore)
  • Verze pilotu vydaná na DVD je delší a obsahuje některé scény, které verze odvysílaná v televizi neobsahuje. Naproti tomu ale ve verzi pro televizi byly digitálně upraveny a vylepšeny některé scény a přechody mezi scénami. Převážně se jedná o záběry Caprica City ze vzduchu. Nejzřetelněji lze tato vylepšení vidět u arény pyramidového týmu Bukanýrů Atlas Stadium, který má v DVD verzi střechu, zatímco ve verzi pro TV je "otevřený". (Caszidy)
  • Jako V-club bylo použito stejné divadlo ve Vancouveru, kde se natáčely i slavné snové/halucinační scény "z opery" v seriálu Battlestar Galactica (od r. 2004). (Caszidy)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama