Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele Lachtaan k tomuto seriálu (7)

Vikingové (2013) 

První řady jsou sice pomalé, ale podmanivé a jdou na diváka správným krokem. Nebudu nikomu lhát, že se postupem času zmírnilo mé opojení samotným seriálem, ve své (dá se říci současné) polovině správný fanoušek zažije jedno z nejlepších seriálových období, ke konci 5. série jsem se ovšem začal opět trochu nudit a bylo to především tím, že jsem po tolika dílech čekal stále víc a víc a zapomněl jsem se držet na uzdě.Tuhle historickou vřavu tedy doporučím každému příznivci dobrých charakterů, historického námětu i občasné akce. Ale každý si musí být vědom toho, že se žádný formát nemůže zastavit na místě, aby byl stále atraktivní. A s posunem kupředu občas přicházejí i slabší chvilky. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Není to žádné GOT, ale je to z jeho ranku a už bylo na čase se vrátit do historického prostředí, které je tak podmanivé a nekompromisní. Na základě skutečně doložených postav se podařilo tvůrcům dávného fenoménu s krátkým dozněním jménem Tudorovci vytvořit další působivý akcemi, intrikami a pozoruhodnými postavami protkaný seriál, kterému dám šanci i pro další série, na které mě mírně intenzivní rozjezd prvních 9 dílů jedině nakopl. 9/10! ()

Série 2 (2014) (S02) 

Trvalo mi dlouho, než jsem se po vlastně nevysvětlitelné pauze k Vikingům zase vrátil a dneska vím, že to byl ten nejsprávnější krok. Ve šlépějích Game of Thrones tady máme totiž další věrohodný historický seriálový epos, který si s ničím nezadá a množství jeho obsahu není zrovna pro slabé povahy. A když z nejrůznějších zdrojů na internetu vídám a slýchám, k jakému masakru seriál dospívá v současné 5. sérii, mám o to větší chuť se k ní konečně probojovat. ()

Série 3 (2015) (S03) 

Hodnotím stejně jako řady předchozí, třebaže by si 1. i 2. zasloužily o hvězdičku méně, když je porovnáme s tím, jak se tahle nekompromisní řežba konečně rozjela. Zasekl jsem se letos v únoru ve druhé sérii právě proto, že mi nepřišla ničím výjimečná. Ale těchto 10 dílů už z Vikingů dělá zcela jiné kafe. Obzvláště poslední části, kdy je nám konečně servírovano očekávané obléhání Paříže. Jsem rád, že můžu brát Vikingy jako seriál, na který nekoukám jen kvůli velkolepým bitvám. I na akci poklidné díly totiž opravdu stojí za to je vidět. ()

Série 4 (2016) (S04) 

Ale prd, že slabší. Právěže mnohem zajímavější, intenzivnější, impulsivnější, propracovanější. Na čtvrtou sezónu jsem naléhal hlavně proto, abych se co nejrychleji dokopal do midseason finale, kde se dostáváme k nejpodstatnějšímu časovému skoku celého seriálu. Byl jsem ohromně zvědavý, jaké to bude, až se na scénu dostaví všichni Ragnarssoni. A měl jsem se na co těšit, Ubbe je ohromný sympaťák a Ivar je perfektně zahraný pasivní záporák, se kterým bude ještě velká sranda. Hlavně kvůli němu chvátám do 5. série. Jinak smrtka s kosou už nijak nešetří své ostří mezi výraznějšími postavami, čímž děj dostává ráznější spád. I když mi Ragnar od začátku řady docela vadil, All His Angels je stejně nejemotivnější epizodou od samotného počátku seriálu. ()

Série 5 (2017) (S05) 

Tak jdeme na to. Po fascinující 4. sérii, kde jsem si jako milník dal nejdříve Ragnarovu a posléze Sigurdovu smrt (tu jsem si musel pro potěšení pustit několikrát), jsem se těšil na řežbu o Kattegat v každém druhém díle. Bylo mi jasné, že se Ragnarovi potomci rozdělí a že se ze stále neutrálního Ivara stane tyran, se kterým už nepůjde být za dobře. Smrtka opět nezahálela a řady oblíbených postav začaly být pročišťovány tak frekventovaně, že se člověk cítil jako při sledování GOT - nelze si kohokoli zalíbit, je o to větší pravděpodobnost, že umře. Jeden takový až srdcervoucí odchod přišel, do teď mi mrzí, že se tak silná postava pookřála “jen” na 15 dílů. No a finální “konec světa”? Velké zklamání, které si zasluhuje celou sezónu připravit o tu pátou hvězdičku. Vikingy stále řadím mezi jeden z mých favoritních seriálů, jen budu velmi obezřetný s očekáváními ve finální řadě. ()

Série 6 (2019) (S06) 

Někteří tvrdí, že 6. série je lepší té páté, což dle mého vůbec není pravda, jelikož jsem si ve velkém užil bojování v Anglii a právě to mě nejvíce potěšilo na samotném konci seriálu. Loňská polovina z Ruska mě nijak nezasáhla, rovněž ani smrt v díle Death and Serpent, přestože jsme skrze ni konečně nahlédli do Valhally. Do té nám posléze hodně emotivně odešly další postavy a nebudu lhát, že jsem během poslední desetice epizod neřval jen jednou. Ze všech mnou doposud viděných dobrodružných/historických seriálů byli Vikingové nejlepší podívanou. Čtete dobře, měl jsem je hlavně ve čtvrté řadě radši než samotnou Hru o trůny. [viděno na Netflixu] ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama