Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

Darneth 

všechny recenze uživatele

Úvodem bych chtěla říci, že je opravdu škoda, že se o tomto seriálu v podstatě ani moc neví, já na něj narazila úplně čirou náhodou, a to po dvou letech od doby, co spatřil světlo obrazovek. Na Outlanderovi je pozoruhodné, jak dokáže propojit romantickou linku se zvyklostmi a tradicemi tamního drsného Skotska, bitevní vřavou a mocenskými intrikami, ať už mezi spodinou, či urozenou smetánkou, aniž by to působilo tristně, chaoticky, ledabyle, nuceně, či nudně. Nejzajímavějším faktorem je taktéž cestování mezi dvěma epochami a prostřihy na minulost z obou světů, které se řemeslně doplňují. Musím také vyzdvihnout úchvatnou skotskou krajinu, oplývajíc starobyle magickým keltským i vikingským duchem, Beara McCrearyho, který zkomponoval jeden z nejlepších soundtracků na poli kinematografie a samozřejmě především herecký ansámbl. Konkrétně pak Caitrionu Balfe a Sama Heughana. V životě jsem neviděla větší chemii mezi herci, která je tak uvěřitelná a přirozená sama o sobě a vůbec jejich autentický projev v jakékoli situaci je opravdovým hereckým koncertem, jenž se častokrát nevidí. Užívala jsem si každý moment. Díly jsou obsáhlé a s veškerými/i těmi zápornými/ postavami se člověk lehce sžije, což je opravdu ojedinělý případ. Nemůžu se proto dočkat třetí sezóny, bude zajímavý přechod ze Skotska do Nového světa i rozplétající se osudy všech hrdinů po 20-ti letech. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu si představit, že se na tohle dívá nějakej chlap. :D Pokud se k Cizince dostal omylem, tak po prvním díle končí. Totální červená knihovna, totálně černobílé postavy (kladní jsou super hodní, zlí jsou super zlí), totálně nepravděpodobné reakce (v 18. století ženská držkuje na chlapy a jim to nevadí, občas ji lehce napomenou, aby se neřeklo). V některých dílech se děj neposune vůbec dál, a přes to se na to pořád dívám. Asi proto, že mám ráda historické filmy a seriál s tématikou Červenokabátníci vs. Skotové jsem ještě žádný neviděla, naneštěstí se zde historie až tak často neřeší, zato milostné eskapády ano. Hudba je hezká, hlavně znělka seriálu, méně hezký je ten šílený skotský přízvuk, popřípadě Gaelština. No uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale jsem asi jediná divačka, která u toho zůstala, a přes to furt doufá, že se Claire vrátí k Frankovi, místo aby zůstala s tím "po všech stránkách dokonalým" Jamiem. :) PS: Je docela vtipné, když jediná zábavná a dobře zahraná postava, je hlavní ultimátní záporák - sadista, kterého by měl každý nenávidět. Zcela chápu nominaci na Zlatý Glóbus pro Tobiase Menziese za tuto roli, a doufám, že bude v budoucnu hrát i v něčem kvalitnějším, než je tahle telenovela. (Já vím, je ve Hře o trůny, ale jeho postava se vyskytuje jen v pár dílech). ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem na romantiku, první série (****) mě bavila, protože na Skotsko, skotský přízvuk a cestování časem jsem. Od druhé série (***) to jde ale od desíti k pěti a cca. v polovině třetí série (**) jsem to vzdala úplně. Jako bych četla dlouhatananánský fanfiction, ve kterém on miluje ji & ona miluje jeho, ale pořád jim do toho něco/někdo leze, pořád je někdo/něco rozděluje a pořád je někdo mučí... Po letech jsem si ze zvědavosti zkusila pustit šestou sérii (**), ale ač se změnilo prostředí (ze Skotska se přesunuli kamsi do Severní Ameriky), pořád je to stejné, nezáživné peklo. Jen jim má být oběma asi o 300 let více. P.S.: Pokud je tu někdo, kdo "Cizinku" stále se zájmem sleduje, tak má můj hluboký obdiv. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Poučen zdejšími komentáři jsem přecházel z jedné série do druhé, stále čekal, kdy to začne skřípat a ono nic. Tedy, samozřejmě, celá první série je krásně skotská a další jsou mírně jiné (nevím, zda jste si někdo všiml, ale v prvních epizodách 1. série jsou použité velmi zajímavé barevné filtry, které se časem ztratí - což považuji za škodu - a díky kterým vypadá svět nádherně rurálně). Chvíli mi trvalo, než jsem si v druhé sérii zvykl na Francii, ale podařilo se a díky bohu se děj vrátil do Skotska, kde byl i část třetí série, než se přesunul do Karibiku. První tři série považuji za solidně kompaktní. Přesunem do Ameriky v 4., 5. a 6. sérii začal být příběh jiný, dál mě však držel a donutil googlit historii nejen Skotska, ale také USA v čase války o nezávislost. Těším se na sedmou sérii, jen mě trochu mrzí, že polovina z ní bude odvysílána až příští rok. ■ P.S. A ano, myslím si, že sledování tohoto seriálu má šanci zkvalitnit váš intimní partnerský život :). ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Seriál je natočen na motivy knižní série "Outlander" od Diany Gabaldon. První díl byl v tuzemsku uveden pod názvem "Cizinka", druhý pak "Vážka v jantaru", třetí "Mořeplavec", čtvrtý "Bubny podzimu" a pátý "Hořící kříž", další se distribuce prozatím nedočkaly. V roce 2014 autorka uvedla již 8. pokračování knižní série. Knih bylo celosvětově prodáno více než 25 milionů. (mi.sa)
  • Scéna oblékání Claire (Caitriona Balfe) paní Fitzovou (Annette Badland) byla sestříhána na co nejkratší klip a v reálu trvala mnohem déle, takže si tvůrčí tým mohl dobře představit, jak dlouho trvalo v 18. století se obléct. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Scéna svatby Claire (Caitriona Balfe) a Franka (Tobias Menzies) měla být původně zařazena doprostřed posvatebního rozhovoru Claire s Jaimem (Sam Heughan). Ve střižně ale nakonec byla zařazena na začátek dílu. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Reklama

Reklama