Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 1

Recenze (190)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem se zpočátku dívala na Outlander dost skepticky, tak s postupujícími díly jsem čím dál víc natěšenější na další, takže po osmičce jsem už zcela jistá, že je to jeden z těch seriálů, který dám až do konce a jestli to takhle půjde dál, má možná šanci i na vyšší post. Je tam sice hrozně pochmurno, neustále zataženo a blátivo, takže atmosféra super, navíc je to holt Skotsko a to k tomu patří. Takže se budu těšit na jaro a s ním i na další díly. - A už je to tady...... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pokud od adaptace knižního bestselleru Cizinka čekáte povedený romantický kousek s tajemnými prvky či zajímavé ztvárnění cestování v čase, budete hodně zklamáni. Outlander se zatím jeví jako rutinní červená knihovna, v níž jsou všechny nadějné prvky potlačeny nevýraznými charaktery a nenápaditým scénářem, jenž se navíc bere až příliš vážně. Je docela smutné, že nám tuto novinku servíruje zrovna tvůrce uctívané sci-fi kultovky, Battlestar Galacticy. Na tento kousek se totiž nejspíš bude vyplácet koukat jen s hodně vděčnou knižní fanynkou.40% ()

Reklama

MIMI.kry odpad!

všechny recenze uživatele

Z mého úhlu pohledu nepřesvědčivá, bezkrevná a poměrně brakovitá červená knihovna, která se nepovedla. Přitom romantiku, zvláště odehrávající se v historických kulisách, fakt můžu a mám v oblibě. Akorát tento seriál mě zcela minul a vůbec nezaujal. Usilovně a marně jsem opakovaně hledala něco, co by bylo zajímavé, dramatické nebo kouzelně poetické, protože někteří blízcí seriál chválili. Nakonec jsem to po několika marných pokusech vzdala. Kladným ohlasům ani zdejšímu vysokému hodnocení nerozumím, telenovela Cizinka mi přišla příliš chladná, nudná, předvídatelná a povrchní. Nevím, jestli jsem tak náročná nebo mám jen specifický vkus, protože jsem se zase minula s většinou. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý vymenil excelentný nápad s presúvaním sa v čase a dvojakým životom v rozdielnych dobách za červenú knižnicu. V prvej sérii boli len náznaky, v druhej to už šlo jasne do romantickej roviny, v tretej už skrátili časti a zo 45 minút bola polovica len o posteľných scénach. Vôbec sa neriešili presuny v čase, dané postavy mali slabý rozvoj, niektorým sa ani poriadne nevenovali aj celú sériu (napr. dcéra z roku po 1945) alebo ju rovno odstránili len tak (Hank ako hlavná postava zrazu nič). Celkovo seriál vyznel ako autorkin mokrý sen. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)
  • Do role Jamieho Frasera byl jako první obsazen herec Sam Heughan.  Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon se k tomu později vyjádřila: "Ó můj bože, tenhle muž je Skotem do morku kostí a Jamiem Fraserem celým svým srdcem. On Jamieho pouze nehraje, on jím je." (Zdroj: en.wikipedia.org) (Jolinar)
  • Hádka mezi Claire (Caitriona Balfe) a Jaimem (Sam Heughan) byla původní castingovou scénou obou herců. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama