Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 1
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Ceberus k tomuto seriálu (5)

Spartakus (2010) 

Tak abych shrnul dojmy po zhlédnutí kompletního Spartaka... Nejraději mám první sérii Krev a písek a prequel Bohové arény - prostě poctivou gladiátořinu z domu Batiatů. Druhé dvě série - Pomsta a Válka zatracených - se věnují přežívání mimo gladiátorskou arénu, takže nebyly pro mě osobně tak atraktivní, nicméně stále kvalitní. Seriál se zjevně odpíchl od popularity a vizuálního nádechu bitek z filmu 300: Bitva u Thermopyl. Svou netradiční dávkou brutality, erotiky a vulgarity stojí seriál téměř osamocen ve své kategorii (nejblíže k němu má snad jen Hra o trůny). A jelikož je seriál novějšího data, homosexualita či bisexualita mu zdaleka není cizí. Za nejoblíbenější postavy bych za sebe asi uvedl tři: Crixus, Lukrécie, Ashur. Nutno však podotknout, že celý seriál je protknut celou řadou velmi zajímavých postav, které jsou za mě nejsilnější stránkou seriálu. ()

Krev a písek (2010) (S01) 

Speciální efekty jsou, pravda, nižší kvality, ale je to umně maskováno jako stylizace seriálu. Nejoblíbenější postava - Crixus. Když jsem pak Manu Bennetta objevil i v Arrowovi, to už mi seriál stihl zarýt jméno herce do hlavy. A hned v závěsu Lucy Lawless, kterou naopak samozřejmě musím znát z dětství jako Xenu. Obecně lze ale pochválit veškerý casting - Peter Mensah jako Doctore, Nick Tarabay jako Ashur, John Hannah jako Batiatus a mnozí další, včetně Spartaka samotného, Andyho Whitfielda - rest in peace, bratře. A abych nezapomněl, u Jupiterova ptáka, k sexu a krvi pochopitelně patří i vulgarity a nutno uznat, že seriál dobře ví, jak správně tyto odvážné ingredience dávkovat, aniž by se divák jednou z nich přesytil. ()

Pomsta (2012) (S02) 

Jelikož sezóny Krev a písek i Bohové arény byly výlučně gladiátorské, opuštění cvičiště a arény mi připomínají podobné zklamání jako třeba druhá sezóna Útěku z vězení. Na druhou stranu stále to stojí na velmi kvalitně vybudovaných postavách a jejich vztazích - zvlášť příběh Crixe a Naevie je velmi silný. Poznámka pod čarou: jsem zvyklý sledovat seriál v češtině a když jsem viděl jeden díl v originále, všiml jsem si, že dabingem se poněkud ztrácí ta vznosná staroangličtina ("they are but loyal, a quality you seem to be unfamiliar with"), která není překládána do nějaké formy staročeštiny, ale naopak do moderní vobecný pražský češtiny ("jsou mi věrný, což je zřejmě pro tebe neznámý slovo"). Asi si někdo usmyslel, že seriál kořeněný sexem a násilím bude na Prima Cool sledovat jenom mladé publikum, které by staročeština mohla vyděsit. :-) ()

Zvolená cesta (2012) (S02E06) 

K tomuhle dílu si neodpustím osobní komentář jen tak pro sebe. Včera jsem viděl film Protektor s naprosto tragickými prkennými herci - jaký to rozdíl oproti tomuhle dílu! Zvlášť scéna mezi Naevií a Crixem, kdy Naevia zkoumá ostří meče, to bylo mistrovské herectví na obou stranách, které dává jejich vztahu výjimečnou hloubku, která přesahuje spoustu romantických filmů. ()

Válka zatracených (2013) (S03) 

I ve třetí sérii tvůrci udržují vysokou laťku, co se týče psaní postav, a opět se jim podařilo přivést k životu sadu nových neméně zajímavých charakterů. Čtyři hvězdy nedám jen kvůli tomu, že už to prostě nejsou gladiátoři, které mám se Spartakem, Gannicem a spol. už spojené. Ale pokud máte rozkoukané předchozí série Spartaka, rozohdně touto nic nezkazíte a pobavíte se. ()

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama