Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Potíž se Zemanem neleží jen v hnusné záměrné agitce, která převrací v prospěch totality nejznámější případy její zvůle, ale především je to naprostá nezáživná nuda. Pro většinu lidí to v 80. letech byla jen detektivka s politickým pozadím – nevěděli, či spíše si neuměli zasadit Zemana do souvislostí. Totalita nejen potlačovala informace, ale i myšlení. ()

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Propaganda minulého režimu je v tomto seriálu natolik zřetelná, ve většině případů navíc i poměrně nechutná, že těžko seriál hodnotit bez přihlédnutí k této složce. Pokud bychom od ní odhlédnout dokázali, asi bychom museli konstatovat, že kult Zemana je do značné míry oprávněný. Třebaže dnes už nás asi příliš neosloví, v té době divák chtivý detektivní seriálové zábavy neměl mnoho lepších možností. Nějaké však přece - na obrazovkách krátce poté zářili Bodie a Doyle, Dempsey a Makepeacová, z českých luhů a hájů detektývoval rada Vacátko. Takto se dívajíc, dal bych hvězdy ***, zvláště díky výborné hudbě. Propaganda však seriál prostupuje od začátku do konce a odhlédnout od ní nelze. Seriál šíří třídní nenávist ke kulakům, továrníkům, kléru, šlechtě, nacistům, ale i drobným živnostníkům, elitářké inteligenci, rozháraným umělcům či rockerům. Má svérazný pohled na skutečné události, jako byl třetí odboj, rok 1948 a především na rok 1968. Oslavuje dělníky, rolníky, SNB, STB, stranu. Buduje i socialistickou morálku, když ukazuje, kterak škodí drogy či jak velký majetek bere lidem štěstí. Moralizování, oslava práce, to mě nijak neuráží, ba i to SNB bych ještě jakž takž unesl. S tím zbytkem je to už povážlivě horší. Za propagandu bych musel udělit odpad! Mohl bych dát průměrné * až ** hvězdy, ale raději se hodnocení vzdám. Průměrovat jablka s hruškami se totiž nemá. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Zeman, Honza Zeman, aneb Československá Bondovka na pokračování, ze které se u mě (celkem překvapivě) vyvinula závislost na dalších a dalších epizodách... zhruba ve třetině můžu konstatovat, že když si člověk sundá rudé brýle, uvidí krom propagandy především galakoncert herectví se slušnou dávkou napětí (a občas i milého humoru) v každém příběhu. Myslete si o mně, co chcete, ale když k tomuhle seriálu člověk přistupuje s rezervou, určitě dostane víc než jen srpem a kladivem vytepanou propagandu. To je vše, čest. 70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej, ale zároveň dost velkej na to aby mi naši Honzíka Zemanů dovolili v TV sledovat - fakt jsem to žral. Ne všechno jsem chápal, ne každý díl viděl, ale kdybych si měl vybavit nějaký ten prazážitek (jak říkají Cimrmanovci) určitě si vybavím havarující ambulanci s inzulínem s Rudou Jelínkem, Honzíka zavřeného v potápějícím se autě, nebo přestřelku v jihoamerické džungli... Pro mně to byl tehdy český James Bond. --- Samozřejmě s odstupem let, moudřejší o vědomí historických souvislostí, dějin a překroucených faktů je to propaganda jak vyšitá. Místy možná inspirována kriminálními případy, povětšinou však poplatná objednávce režimu. Bohužel obohacen tímto poznáním i jistou vyčpělostí seriálu je pro mne dnes totot propagandistické dílko o chrabrém esenbákovi o ničem. Co si však jednoznačně zaslouží velmi vysoké hodnocení je (jako vždy) práce Zdeňka Lišky! Hvězda z nostalgie. * ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Dnes jsem se po nějakých dobrých sedmadvaceti letech ÚMYSLNĚ podíval na Třicet případů majora Zemana - díl 25. Štvanice. Na jediný tento díl - podruhé znovu a navěky naposled. To je ale PRASEČINA! Woody zde řekl ve svém komentáři vlastně vše. Co dodat. Ano, strana a vláda...blablabla... V téhle zemi "umělci" málokdy měli problémy s kolaborací s mocí. Heil Hitler! Čest práci soudruzi! Kultura za sto... ČEST VÝJIMKÁM! Když ale tak vidím ty dnešní fizkulturní nicky lezoucí za tučné výkupné do prdelí dnešním politsráčům... Debilům (debil - viz. slovník cizích slov), co jsou schopni této propagandistické a vylhané zrůdnosti věnovat pět hvězd - lze jen popřát slastnou koupel v studni. A slušné lidi prosím o omluvu za ta hrubá slova. - - - P.S. Není dávno tajemstvím, že vstali noví estébáci... Dnes ve spojení s novými elitami a organizovaným zločinem. Tak se dobře bavte, pitomečci... - - - P.P.S. To si tedy někdo máknul, vypsat zde všechny (?) ty naše >úmělce< prostonárodní, co si omočili v téhle sračce. Škoda ztrácet nad tím více čas. Pisskulturu bolšenickou pochcat! ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Časopis Amatérské rádio číslo 8/1976 v článku „Barevná televize v praxi“ hodnotí negativně barevné podání tohoto filmu: „Naproti tomu však seriály Matka (od r. 1975) či Případy majora Zemana, které byly jistě natáčeny a vyráběny pro barevné televizní vysílání, v žádném případě nemohly diváka v podání barev uspokojit. Některé díly Majora Zemana byly výrazně nazelenalé apod.“ (mol1111)
  • V epizodě "Modrá světla", která se odehrává v roce 1963, běží v televizi film Osud člověka z roku 1959, avšak je opatřen dabingem z roku 1971. (offlineman)
  • Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991). (Kaleidoskop)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama