Reklama

Reklama

VOD (1)

Christopher Reeve nejenže obléká plášť titulního hrdiny počtvrté, ale také pomáhá rozvinout třaskavé téma jaderného odzbrojování. Aby obchodníci s jadernými zbraněmi měli volnější ruce, vytvoří Lex Luthor (Gene Hackman) novou bytost, která bude výzvou Muže z oceli, radiací nabitého Nuclear Mana (Mark Pillow). Tito dva nepřátelé se střetnou ve výbušné akci, při které Superman zachrání Sochu svobody, zastaví sopečnou činnost Etny a znovu postaví zdemolovanou Velkou čínskou zeď. Užijte si zábavu! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Proč tohle točili? A proč k tomu svolil samotný Reeve? Vždyť tímto pohřbil svoji životní roli. Oproti prvním třem dílům tohle není nic jiného než supermanovské béčko s otřesnými triky a jedním rádoby blonďatým dvojčetem Supermana v přilehlém gay-koženém kostýmu. Sice se tam něco děje (házejí po sobě sochou Svobody, atomovkama, likvidují čínskou zeď, jen aby ji poté Superman očima opravil tak, že vypadá zase jak 2000 let stará), ale ty triky jsou hrůza. Lois opět neví, že Clark je Superman. Ta druhá namyšlená ženská, pozdější šéfredaktorka, si udělá výlet do Vesmíru se Supermanem... Jakžože se ona volně pohybuje ve Vesmíru bez skafandru? A vrcholem domýšlivosti autorů je Lex Luthor v uranovém dole s pampeliškou na klopě a Superman na Měsíci, jak zapichuje americkou vlajku. [2230. hodnocení, 157. komentář, 34%, 856. nejhorší film] ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Protože neštěstí nechodí nikdy samo, pustil jsem si po Supergirl i Supermana IV. Původně jsem myslel, že si spravím chuť, ale nakonec jsem si ji ještě víc zkazil. Na filmu jsou dvě věci výborné - znělka a Gene Hackman, a jedna docela slušná - Christopher Reeve. Zbytek jsou různé odstíny katastrofy a bídy. Děj nedává smysl. Je to proto, že z něho zmizela půlhodina nepovedených scén, ale také proto, že Reeve neustále kecal do scénáře. Z epického dobrodružství se proto stala naivní protiválečná agitka. Jestli chcete vidět reflexi Studené války, tak si místo Supermana IV radši pusťte Rockyho IV. Závěrečný proslov je lepší a hudební motiv je minimálně srovnatelný. ()

Reklama

SG-1 

všechny recenze uživatele

Příběhove mi to sedlo více než díl předchozí. Sice se děj opakoval (nadpřirozené bytosti se sílou rovnající se té Supermanově jsme tu měli už ve druhém díle), ale výsledek byl o mnoho lepší, než Superman v roli informačního technologa. Škoda jen toho malého rozpočtu. Také návrat Gena Hackmana v roli lexe Luthora jsem uvítal. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jedna průměrná epizoda ze čtvrté řady seriálu o Supermanovi - takový pocit jsem měl při sledování čtvrtého filmu. Triky nejsou tak úplně špatné (až na "lety" proti kameře - to je příšernost), ale to by u filmu nesměl být uveden rok jeho natočení. Jo kdyby se jednalo o rok 1977, pak bych to odkýval, ale 4 roky před trikovou revolucí v T2, to ani náhodou. Pokud jste fanoušci a dokážete brát leccos s nadhledem, pak si "Cestu pro mír" dozajista užijete. Chvílemi jsem měl pocit, že jde snad o úmyslnou parodii (v tom případě dávám ****), ale brát to vážně, dal bych snad odpad! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Superman je také velice špatný film, stejně jako ten třetí. Symbolizuje výhru producentů nad kreativitou režisérů v plné míře. Nemá cenu nějak pitvat dementní dialogy či příběh. Ale jednu hvězdičku přeci jen dám a to za to, že se režisér Furie při tvorbě akčních scén nijak nedržel při zdi. Vykašlal se na soudobé technické možnosti a ,minimálně ve své hlavě, vytvořil velkolepé (avšak nikoliv seriózně akceptovatelné) souboje s Nuclear manem. Bortící se domy, souboj na měsíci, ucpání sopky horou to vše se nezdráhal do filmu naházet, nerespektujíc schopnosti tvůrců speciálních efektů. Film tak má alespoň něco, co by třeba nemuselo vypadat úplně podprůměrně, kdyby v té době uměli dělat dobré triky. Každopádně i tak je to velká blbost. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od srpna 1986 do 29. ledna 1987 v Anglii a v New Yorku. (Varan)
  • Film měl původně režírovat Wes Craven. Po jeho rozhovoru s Christopherem Reevem, který měl o filmu narozdíl od režiséra krvavých hororů poněkud jiné představy, však herec prohlásil: "Wes Craven nikdy nebude režírovat můj film." (LION-MR.T)
  • Finanční problémy producenta Cannon films vedly ke snížení původního rozpočtu z 32 na 17 milionů amerických dolarů Některé scény bylo nutno natočit ve finančně dostupnějších anglických lokacích a speciální efekty vytvářely levnější izraelské štáby. Přes negativní diváckou i odbornou kritiku vydělal film okolo 20 milionů dolarů. (kenny.h)

Související novinky

Supergirl obsadila Lexe Luthora

Supergirl obsadila Lexe Luthora

17.11.2018

Supermanův nejslavnější záporák míří do seriálové Supergirl od CW. Ikonického Lexe Luthora v seriálu ztvární Jon Cryer, jehož bude asi většina diváků znát jako Alana ze seriálu Dva a půl chlapa.… (více)

Reklama

Reklama