Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Recenze (173)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dobře se na to kouká, i když se vlastně nic až tak zásadního neděje. Spousta postav a každá aspoň trochu zajímavá. Škoda, že ten konec není až tak drsný, jak si člověk sliboval podle Airplane!, ale i bez Macho Grande je to dobrý film toho typu, co se už dneska netočí. Super nápad rozdělene obrazovky! ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, dobře natočeno i zahráno, ale stejně se mi nejvíc líbila černá pasažérka, půlení obrazu a výřezy dispečerů v oválu uprostřed :-) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Pútavé, zábavné, vo finále napínavé. Ale to všetko nie až natoľko, aby som sa k tomu na vyše dve hodiny ešte niekedy plánoval vrátiť. Poznám onakvejšie zážitky. Herecké obsadenie tomu samozrejme tiež veľa pomohlo. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Řadím vedle DOBRODUŽSTVÍ POSEIDONU a SKLENĚNÉHO PEKLA do špičky mého oblíbeného žánru katastrofických filmů 70. let. Za velkou pochvalu stojí zejména hezky zpracovaný příběh a výborné herecké obsazení - mj. Helen Hayes za roli černé pasažérky Ady Quonsett dostala sošku Oscara. Z dalších dílů série stojí za pozornost zejména LETIŠTĚ ´77. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Býváte nervózní ??" - "Už ani moc ne.. Ne tolik jako dřív !! Jak stárnete, už vás toho moc vyděsit nemůže.." ;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V prvom rade si treba ujasnit, ze to nie je ziadny katastroficky film. Po väcsinu stopaze to je taka sonda do fungovania letiska. Zoznamime sa s postavami na veducich poziciach. Co ich praca obnasa a ako ovplyvnuje ich sukromny zivot. A aj vdaka hviezdnemu obsadeniu si ziskaju divakove sympatie. Napriek tomu vsetkych strci do vrecka neskutocne zabavny cierny pasazier - stara prefikana babka, ktora je zdrojom mnohych humornych scen. V poslednej tretine dôjde aj na nejake tie tazkosti pri jednom lete vdaka comu je nutene nudzovo pristat. Nejedna sa o nic velkolepe. Proste jeden realisticky maly vybuch bomby, ktoremu by snad bolo schopne lietadlo odolat. Takze fanusikovia velkolepych katastrofickych filmov budu najskor sklamany. Ale ako dokumentarna sonda do fungovania letiska pred davnymi casmi, ked bezpecnostne kontroly boli k smiechu s komedialnym bonusom v podobe nezbednej babky to funguje stale dost dobre. Keby sa to o pol hodinu skratilo, tak by som najskôr dal aj 4 hviezdicky. Bohuzial v tejto podobe film obsahuje aj dost hluchych miest. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem kdysi strašně žral, tak proč to teď neocenit, že. Ocenění: Oscar 1970 - vedlejší herečka (H. Haves); nominace: vedlejší herečka (M. Stapleton), výprava, kamera, kostýmy, střih, hudba, film, zvuk, adaptovaný scénář Zlatý glóbus - vedlejší herečka (M. Stapleton) Ceny Laurel - vedlejší herečka (H. Hayes) Motion Picture Sound Editors - střih zvuku (dialogy). A soundtrack - Ocenění 1971 - Academy Awards, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Golden Globes, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Grammy Awards - nominace (nejlepší hudba napsaná pro film nebo televizi) 1971 - Laurel Awards - 3. místo (nejlepší skladatel) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Epický katastrofák ani nie tak kvôli deštrukčným sekvenciám ( ktoré vlastne vo filme ani niesu, na to si musíme počkať na ďalšie časti ), ale kvôli rozmachu príbehu, hereckému obsadeniu a bombastickej výprave. Pramatka ( praotec ? ) žánru, a jeden z jeho najlepších príspevkov. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem viděl Připoutejte se prosím a až poté film, který byl parodován. Každopádně i dnes je to skvělý katastrofický film. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dobře napsaná záležitost.. Vlastně sám sobě neumím obhájit proč tomu nenapálit plný kotel rudých hvězd. Je to i dnes, po padesáti letech, svěží, vyvážené, nápadité, inteligentní.. Lepší než 99%dnešní mainstreamové produkce.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko vzhledem k datu vzniku filmu. Na svou dobu to byl skvělý katastrofický film. Má i prvky humoru, nějaké to rodinné drama, katastrofu, která nakonec dopadne jakž takž. Líbilo se mi, že nic není přehnané a všechno se mohlo stát tak, jak bylo ve filmu. Snad až na tu všetečnou babku, která působí v celém filmu. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tento film viděl pokaždé, když ho dávali. Teď už si z něj nepamatuji tolik, kolik bych si přál, ale rozhodně jeden z nejlepších filmů odehrávajících se v letadle. To stupňované napětí mě dokázalo neuvěřitelným způsobem drásat. Ačkoliv teď už je ten film nejspíše trošku poplatný době. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Vlastně to není katastrofický film, ale potencionálně katastrofický film, žádná katastrofa se v něm totiž nestane, pouze hrozí, takže je to vlastně dost suchařina. Tři hvězdy za solidní řemeslo, jinak spíš zklamání. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Klasický film podle románu Arthura Haileyho. Je to napinák velmi dobře natočen, se skvělým hereckým obsazením. Kdo četl knihu, tak nebude zklamán, ikdyž pochopitelně ne vše se dostane z knihy do filmové podoby. ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem četl před shlédnutí filmu knihu od Arthura Haileyho,snímek na mě zapůsobil komorněji než kniha, která byla výtečná. Herecké podání, ale bylo kvalitní a vedlejší role po zásluze oceněná Oskarem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že mě tohle drama dostane trochu víc, ale spíše mě překvapilo, jak moc prostoru je tu věnováno postavám, které nejsou vždy až tak zajímavé. Snímku se ale musí nechat, že i po těch letech máte z některých scén skutečně dechberoucí pocit, jako kdyby se to skutečně dělo, jako kdybyste seděli v tom letadle. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborný film podle neméně dobré knižní předlohy Arthura Haileyho, který odstartoval éru katastrofických spektáklů. Filmové zpracování se hodně věrně drží knižní předlohy v níž se autor zaměřuje na lidi pracující na jednom velikém letišti a kde každý má svoje místo. Autentická atmosféra podtržená účastí velkých hereckých osobností té doby kde nejvíc vyčnívá za vedlejší roli Oscarem odměněná Helen Hayes v roli prohnané černé pasažérky paní Quonsettové. P.S. V dnešní době, kde terorismus hrozí na každém kroku by samozřejmě podezřelý pasažér s kufříkem letištní kontrolou neprošel. ()

Reklama

Reklama